Ideje za ručak tokom radne nedelje

Poslednjih par dana sam u više navrata imala razgovore koji su započinjali vajkanjem drugarica ili koleginica – jaoj, ne znam šta da kuvam za sutra. Onda ja kao navijena krenem da deklamujem nazive naših jela koje tradicionalno kuvamo tokom radnih dana i kao rezultat dobijam ozarena lica – joj, super si mi dala ideju, na to sam načisto zaboravila!

Verujem i da među vama ima onih koji u nekom trenutku zastanu i ostanu bez ideja – a šta sutra za ručak? Kako bih vam pomogla, odlučila sam da u ovoj objavi saberem sva ona variva koja se mogu spremati dan ranije (kako ja inače radim), koja se lepo podgrevaju – tradicionalno i/ili u mikrotalasnoj i koja se mogu jesti dva dana. Meni su sva ona na repertoaru veoma redovno, ispresecana nekim drugim specijalitetima, kojI su dovoljno retko na repertoaru da nikako ne mogu da izgube status specijalnog događaja – neko putovanje po belom svetu kroz šerpu.

Mnogi misle da kuvam svaki dan, ali ne – meni bi to bila prava gnjavaža, da ne pominjem što nikako nemam vremena za takvu svakodnevnost. Kod mene važe neka pravila:

  1. Kuvam svaki drugi dan, jer se variva kod nas jedu dva dana.
  2. Ukoliko ostane nepojedenog variva (osim ako ima krompir), stavljam u plastične činije, ispisujem nalepnicu sa nazivom jela i datumom i lepim je na kutiju i stavljam u zamrzivač. To jelo dobija status džokera za sve one dane kada me mrzi da kuvam, kada ne stižem ili ako nisam kod kuće ili sam na putu – da Luka može brzo i lako da podgreje.
  3. Ključne reči su – kombinovanje i reciklaža! Jedno jelo se pretvara u drugo uz novi prilog, novi način serviranja, dodatno ubacivanje u začine i slično.

U nastavku podsećam na sva ona jela koje su naše mame i bake kuvale i servirale tokom radne nedelje, ona koja bismo mogli nazvati “običnim jelima”. Nešto malo specijalnija, poput nekog pečenja uz priloge, sosove, prelive, supe, čorbe i slično su bila rezervisana za vikende. Linkovi ka receptima se nalaze u nazivu svakog jela.

BORANIJA

KUVANA BORANIJA

 

GRAŠAK

ČORBAST PASULJ

 

PREBRANAC

MUSAKA OD KROMPIRA

 

MUSAKA OD PATLIDŽANA

 

ĆUFTE U SOSU

 

ĆUFTE U BEĆAR SOSU

 

FAŠIRANE ŠNICLE

 

GULAŠ

PILEĆI PAPRIKAŠ IZ RERNE

JUNEĆI PAPRIKAŠ

 

SLADAK KUPUS

 

FLEKICE SA KUPUSOM

 

PILAV

 

ĐUVEČ

 

SARMICE OD ZELJA

PAPRIKE PUNJENE SIROM

MLINCI SA ĆURETINOM

SOS ZA TESTENINU OD MLEVENOG MESA

PODVARAK

SVADBARSKI KUPUS

SARMA

NJOKE SA PILETINOM IZ JEDNOG LONCA

PILEĆI KROMPIR PAPRIKAŠ

POSNI PASULJ (NA VODI)2 thoughts on “Ideje za ručak tokom radne nedelje”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s