Podvarak / Domestic baked sour cabbage

(please scroll down for recipe in English)
Verovatno sam dosadila i Bogu i narodu sa divljenjem jednostavnim jelima, od svega par domaćih, pristupačnih sastojaka, a koji stvaraju magiju? I neću prestati, oprostite mi. 
Podvarak je pravo zimsko jelo, koje se pravi veoma lako od tri sastojka plus začini. Otišla sam u lokalnu Idea prodavnicu i zapanjila se (prijatno). Tamo se može naći devet (9!) vrsta kiselog kupusa, moje je bilo samo da odaberem onu koja mi se učinila najboljom, kao i da pazarim crni luk. Mast imam domaću, a začini su već bili u fioci. Zaista, ukoliko niste ostavili kupus za zimu u prikladnom burencetu, odšetajte do najbliže prodavnice lanca Idea i odaberite neku od vrsta kupusa. Ukoliko, međutim, ovaa zima nastavi ovim intenzitetom, toplo preporučujem da se zavalite u fotelju i uz šolju toplog napitka obavite internet kupovinu. Na kućna vrata će vam doneti upakovano voće, povrće i ostale namirnice, u periodu kada vam to odgovara. Može li bolje?
Podvarak, kako me je mama učila da pravim, isključivo pržim, pa pečem. Naime, postupak podrazumeva da ispržim luk na masti, dodam kiseli kupus iseckan na rezance i kratko ga propržim na ringli. Onda prebacim u rernu, ovlaš pokrijem i pečem ga sat vremena. I to je sva mudrost. Doduše, celom ovom postupku prethodi potapanje kupusa ribanca ili iseckanog onog u glavicama u vodu, da malo odstoji i postane manje kiseo i slan. Ključna stvar za pravljenje finog, blagog podvarka. Može se, naravno, zajedno sa kupusom propržiti i sitno isečena slanina, po želji. I ono što je veoma bitno: nisam pogrešila što sam stavila da koristim dve izdašne kašike masti. Naime, kupus je namirnica koja upija masnoću, tako da su veoma male šanse da jelo ispadne premasno. Samo veoma ukusno.
(post je urađen u saradnji sa IDEA prodavnicama, gde uvek možete odabrati zdravo i ubrati sveže)

Podvarak
2 izdašne kašike masti
2 srednje glavice sitno iseckanog crnog luka
2 srednje glavice kiselog kupusa ili oko 1kg ribanca
lovorov list, so, biber, 1 kašičica začina od povrća
Kiseli kupus iseckati (ako je u glavicama) i potopiti u vodi i ostaviti pola sata. Dobro ga ocediti u đevđiru ili rešetki.
Uključiti rernu na 250 stepeni.
Veću šerpu, koja može da se koristi i u rerni, staviti na ringlu i u nju staviti mast. Kada se mast istopi, dodati luk i pržiti dok ne postane staklast. Dodati oceđeni kiseli kupus i lovorov list i pržiti desetak minuta, povremeno mešajući. (pažljivo skidati kupus sa zidova šerpe, da ne izgore) 
Prebaciti šerpu u rernu i ovlaš je pokriti aluminijumskom folijom. Par puta dobro promešati. Nakon 45 minuta začiniti biberom, začinom od povrća i solju, ukoliko nije dovoljno slano. Pržiti još desetak minuta, ne pokrivajući. 
Domestic baked sour cabbage (Podvarak)
2 generous tablespoons of lard
2 medium, finely chopped onion
2 medium sour cabbage heads or about 1kg of grated one
bay leaves, salt, pepper, 1 teaspoon vegetable spice

Chop sour cabbage heads into thin strips, soak it in water and leave for half an hour. Drain the cabbage well in the colander.
Turn the oven onto 250 degrees.
Put a lard into the larger pot, which could be used in the oven and place it on a hotplate. When the lard is melted, add the onions and fry until translucent. Add drained sour cabbage and bay leaves and fry for about ten minutes, stirring occasionally. (remove cabbage strips carefully from the walls of the pot, not to became burnt)
Transfer the pot into the oven and loosely cover it with aluminum foil. Stir well occasionally. After 45 minutes, season with pepper, vegetable spice and salt, if needed. Bake for another ten minutes, not covering.


3 thoughts on “Podvarak / Domestic baked sour cabbage”

  • Zivele jednostavne stvari! Ovako ga i ja pravim, naravno sa izuzetkom masti koje nema sansi da nadjem. Moze i sa uljem, ali se secam da sam ga nekad davno u roditeljskom domu jela na masti. I bio je odlican!

  • I ja volim i kuham jednostavno, a u zimi su mi na repertoaru slična jela s domaćim kiselim kupusom (kiselio ga moj muž), grahom i slično. Vjerujem da je ovaj podvarak odličan, jedino bez masti :)) koju ne podnosim ni pod razno (miris i okus). No, tko voli…

  • Najbolji su jednostavni, provereni recepti kojima se uvek vracamo… mi vec godinama ne stavljamo kupus kao zimnicu, kupimo u prodavnici kad zatreba, omiljeni nam je Futoski.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s