Gulaš / Goulash

(please scroll down for recipe in English)

Kao što sam više puta napomenula, moj posao podrazumeva i putovanja na razne konferencije, seminare, sastanke i slično. Na tim konferencijama srećemo druge distributere – zaposlene ili menadžere u firmama koji rade isti posao kao mi ovde. Lista firmi koje sarađuju su prilično statične, tako da se godinama srećemo sa istim ljudima. I uvek isto – vidimo se jednom ili par puta godišnje, uvek se veoma obradujemo, pozdravljamo se kao sa najrođenijima. Već znamo imena dece, porodične situacije, poslovne probleme – u priči samo nastavljamo tamo gde smo prošli put stali. Još kada se  organizatori potrude, pa nam obezbede neku interesantnu ekskurziju ili večeru koja kulminira dobrom žurkom – eto teme za bar dve sledeće konferencije (Maroko iz 2010. se još uvek prepričava!). 
Jedan od dragih lica poslovnog okruženja je moj kolega Kološ iz Mađarske. Mio i nasmejan mladić, stručan, pametan i sposoban. A tek što voli da kuva….. Svako malo vidim ja da na svojoj Facebook stranici objavljuje slike sa kojekavih večerinki koje organizuje. To su neke divljači, nekakve pečurke, razni prelivi…. šta da kažem kada im je prošle godine team builiding dan podrazumevao korporativno pravljenje džema od šljiva koji su za Božić poklanjali poslovnim partnerima! Originalno, nema šta! Dakle, na nekom susretu, setim se da razjasnim neke stvari, te ga pitam – da li on to voli da kuva. O, da, baš volim. I onda mi pojasni: njegov tata je bio kuvar, a sve to pre nego što se spletom okolnosti obreo u biznisu i to sa kozmetikom. S pet na devet! Shvatim, tako, da je on prava osoba za sledeće pitanje: imaš li ti originalni recept za pravi mađarski gulaš? Gulaš paprikaš ili gulaš čorba? Gulaš paprikaš, naravno! Poslaću ti recept. Bilo je to pre par godina. Od tada sam ga na svakoj konferenciji odmah nakon pitanja – kako ti je porodica, pitala – a gde je moj recept? Pa pitala preko fejsa. Pa kada se čujemo telefonom. I uvek sam dobijala odgovor – jao, evo sad ću ti poslati. Uporna sam bila. I dokazana čekalica. Konačno mi je dugo željeni recept stigao u vidu linka za koji mi je Kološ potvrdio da je originalni mađarski gulaš. Mom ushićenju kraja nije bilo, sve dok se nisam udubila u zaista odlično ispisan recept sa uvodnom pričom – pa tako i ja oduvek pravim gulaš! Jedino što sam ponekad onaj sos zgušćavala sa kašičicom brašna, za koji sam naučila da ne treba – sve ostalo je baš onako kako me je mama naučila! Kada sam Kološu baš tako rekla, odgovorio mi je latinskom izrekom koja znači da nema ništa novo pod suncem. Eto, to su stari Latini znali i pre pojave interneta – sada je to još izraženije. Kako god, volim što sam dobila taj link, jer mi je mnoge stvari raščivijalo u mom razumevanju ovog dela mađarske kuhinje, a i veoma mi je drago što je jelo koje je odomaćeno u mojoj porodici baš ono izvorno i pravo.
Gulaš – spas u pravi čas za svaku kuhinju zaposlene i svake druge žene. Lepo se podgreva, sutradan je, štaviše, još ukusniji. To je jelo na kome smo verovatno svi odrasli. Može se jesti uz pire krompir, kuvani pirinač, testeninu po izboru ili samo uz kuvani krompir. Moja verzija je sa kuvanim paradajz sokom, što ovo jelo čini nezavisnim od godišnjeg doba (za razliku od Kološevog linka, koji traži svež paradajz i gulaš svrstava u letnje obroke). Mali savet: ukoliko vam nešto gulaša ostane, sipajte u plastične kutijice, ispišite datum i stavite u zamrzivač, jer se odlično zamrzava. Kada vas bude mrzelo da kuvate ili budete kratki sa vremenom – eto smrznutog rešenja (kod mene u zamrzivaču u porcijašicama završavaju mnogi nepojedeni ručkovi – organizacija u hodu).
Gulaš
1kg junećeg mesa isečenog na kocke od 2cm
3-4 veće glavice crnog luka
4-5 kašika ulja ili varjača masti
3-4 kašike aleve paprike
1 paprika “šilja”
1 šolja paradajz soka
so, biber
Crni luk iseckati na sitne kockice. U plitkoj, većoj šerpi zagrejati ulje ili mast, pa propržiti luk, dok ne postane staklast. Skloniti sa ringle, pa dodati alevu papriku. Dobro izmešati da se sve sjedini, vratiti na ringlu, pržiti par sekundi. Dodati meso, izmešati da se smesa ravnomerno rasporedo oko svakog parčeta mesa. Usuti pola šolje vode, promešati. Dodati papriku isečenu na režnjeve, pa i paradajz sok. Kuvati poklopljeno na umerenoj temperaturi oko 1,5 sat, uz povremeno mešanje i eventualno dodavanje vode (ukoliko je uvrela). Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ukoliko je sos previše redak – pojačati temperaturu i sačekati da dostigne željenu gustinu. Ukoliko je previše gust, dodati vode i sačekati da provri i sve se sjedini.
Služiti uz kuvan krompir, krompir pire, pirinač, kuvanu testeninu.
Goulash

1kg of beef cut into 2cm cubes
3-4 large onions
4-5 tablespoons of oil or 1 generous tablespoon of lard
3-4 tablespoons of cayenne pepper
1 fresh green pepper
salt and pepper

Cut onion into small cubes. Heat oil or lard in a shallow, larger saucepan and fry the onion until translucent. Remove saucepan from the heat, then add cayenne pepper. Stir well to combine all together, put it back to heat, fry for a few seconds. Add the meat, stir the mixture to spread evenly around each piece of meat. Pour half a cup of water and stir. Add the pepper cut into slices and tomato juice. Cook covered on medium heat about 1.5 hours, stirring occasionally and adding water if necessary. Add salt and pepper to taste. If the sauce is too rare – boost temperature and wait to reach the desired consistency. If too thick, add water and wait for it to boil, and all unite.
Serve with cooked potatoes, mashed potatoes, rice, cooked pasta.


5 thoughts on “Gulaš / Goulash”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s