Đuveč / Domestic baked meat and vegetable dish

(please scroll down for recipe in English)
Već je postala bezmalo redovna pojava da mi se znani i neznani obraćaju sa molbom da im napravim meni za neku svetkovinu ili predložim neko pojedinačno jelo. Neznani ili relativno neznani – preko društvenih mreža direktnim porukama, pa se onda dogovaramo, šaljem linkove na osnovu afinititeta i njihovih mogućnosti i specijalnih želja. Znani – kolege, prijatelji, telefonom ili lično: hej, imam to i to, šta bih mogao/la da napravim? Imaš li neki predlog za nešto brzo, najavili mi se gosti? Daj neku ideju, ova moja deca samo izmišljaju. I tome slično. Da se ne lažemo – ja veoma uživam u tome, meni je to em drago, em izazov, em to volim da radim. Onda čeprkamo po blogu, pa ako ovde ništa pogodno ne nađem, šaljem linkove blogerki po čijim sam receptima već radila i rešavamo situaciju na opšte zadovoljstvo.

Sećate se moje koleginice Milice, iz priče o zaljubljivanju? Često odlazim kod nje u kancelariju, što poslom, što da se napunim njene energije, jer je pored Maje sa kojom sam studirala, osoba sa najvećim energetskim punjenjem koju znam. E, pa ona je u međuvremenu postala mama i trećeg čeda, devojčice, tako da sada njena porodica broji  komada pet članova. A da su ješni – vala jesu, neka im je nazdravlje! Šta da kažem, dok ih je bilo četvoro (a dečaci bili sitna deca), ona je gulaš pravila odmah od dva kilograma mesa. Za jedan dan, da ne bude zabune i uz neki prilog. Redovno tumara po blogu i kaže da sigurno ne postoji osoba koja je probala više mojih recepata. Jednom tako, navratim do nje, a ona onako zamišljeno – šta da pravim od kilo mesa, malo mi za gulaš? Odmah mi bilo palo na pamet – znaš đuveč da napraviš? Jesi li objavila? Ne. Onda ne znam. Ni sekund nije razmislila, a ja se i dalje slatko smejem na njenu nultu spremnost da i proba da improvizuje.

Tako, zbog Milice, napravim probni đuveč nekog radnog dana u decembru. Kažem probni, jer naravno da sva ova kuvana jela pravim u najvećoj većini slučajeva odokativno, po osećaju, impovizacijom i slično. Kolači se mere na digitalnoj vagi, tu nema ničega od navedenog. Stoga, kada me neko pita za recept za neko slano jelo ili će da dobije sled postupaka i sastojke na otprilike (bez dimenzija pleha i vremena pripreme) ili će da sačeka objavu sa svim detaljima. Mica je dobila verziju iz glave, a onda je rekla – ipak ću sačekati. 
Đuveč je bio pripremljen u decembru, pa je dremkao u pripremi čekajući da se svi dobro najedemo tokom praznika, te da se poželimo kuvanog. Jeste li i vi jedva čekali da prođu praznici? Ja jesam. Od slava (Sv. Nikola me je dokusurio sa četiri gošćenja u tri dana), preko Nove godine, pa do Božića – sanjam čorbast pasulj, bez mesa, bez ičega. Zato – đuveč. Meni je to jedno savršeno jelo. Nešto mesa, a i ne mora, mnoštvo povrća, pirinač. Ima li mame koja to nije spremala? Sigurno je to svima jedno od jela iz gastro-ponude detinjstva, a zbog njegove jednostavnosti, svi smo ga preuzeli i u svojim kućama. Ima li neki frižider sa smrznutim povrćem bilo koje prodavnice u zemlji da nema pakovanje spremnog povrća za đuveč? Ima li neka fabrika koja se istim bavi, a da đuveč nema u svom asortimanu? Može se spremati i od svežeg povrća, ali meni je nekako ostala navika da uzmem smrznuto, pa čak i da stalno imam jednu kesu u svom zamrzivaču. Par postupaka, sve u posudi za rernu i samo da se sačeka termička obrada. Volim i posnu verziju – preskoči se deo sa mesom, sve ostalo je isto; čak ne znam koju bih proglasila za omiljenu.A da mi je đuveč na visokom mestu rang liste najdražih jela – o, još kako jeste.

Đuveč
(recept za štampu)

3-4 kašike maslinovog ulja
1 crni luk
1/2 kg mesa (junećeg, pilećeg, ćurećeg, svinjskog)
1 lovorov list
1 pakovanje smrznutog đuveča (ili 150g paprike, 150g šargarepe, 100g graška, 100g boranije)
120g pirinča
2 manja krompira
200ml paradajz soka
so, biber

Meso iseckati na kockice od 2cm.
Ukoliko se koristi sveže povrće – očistiti i iseckati na sitne kocke.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno seckani crni luk. Potom dodati meso, uz mešanje ga propržiti, pa naliti vodom da ogrezne, dodati lovorov list, poklopiti i na srednjoj temperaturi dinstati oko pola sata, da meso omekani.
Nakon što meso omekani, dodati povrće, propržiti ga par sekundi uz mešanje, pa dodati pirinač i iseckan krompir, posoliti i pobiberiti i opet izmešati da se sve sjedini. Sve izručiti u pekač za rernu, dodati paradajz sok i vode tek da ogrezne. Staviti u unapred zagrejanu rernu i peći na 220 stepeni 50-60 minuta.

Domestic baked meat and vegetable dish – Đuveč
(print this recipe)

3-4 tablespoons olive oil
1 onion
1/2 kg of meat (beef, chicken, turkey, pork)
1 bay leaf
vegetable mixture: 150g of peppers, 150g of carrots, 100g peas, 100g green beans
120g rice
2 smaller potatoes
200ml tomato juice
salt, pepper

Cut meat into 2cm cubes.
Prepare vegetables: clean and cut into small cubes.
Saute finely chopped onion onto a heated olive oil. Then add the meat, stir it, then add water and the bay leaf, cover it and cook at medium temperature for about half an hour, until meat is softened.
After that, add the vegetables, saute it for a couple of seconds with stirring, then add the rice and chopped potatoes, salt and pepper, and stir again to unite it well. Pour everything into the oven dish, add tomato juice and water just to cover it (but not completely – the top of the vegetables should be seen). Place in preheated oven and bake at 220 degrees 50-60 minutes.5 thoughts on “Đuveč / Domestic baked meat and vegetable dish”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s