Grašak sa piletinom / Peas with chicken

(please scroll down for recipe in English) 
Postoji pet namirnica koje jedem na svoju odgovornost, jer mi stomaku uopšte ne prijaju. Ipak, toliko ih volim, da uživam dok traje, svaki zalogaj propratim sa mmmmm, a posle – šta mi Bog da. Jedna od tih namirnica je grašak. Volim mu ukus, dopada mi slatkoća zrna, uživam kada mu opna prsne pod zubima, pa izađe meka tekstura, volim jela sa njim bilo da su sa mesom ili ne. Sve rečeno čini da prevagne tas “jedem” na štetu tasa “boli tiba”.

Kada spremam grašak sa mesom, to je najčešće piletina, ponekad i junetina. Grašak kao bezmesni obrok podrazumeva da dodam dosta zeleni (šargarepa, peršun, celer, malo paškanata), možda i kockice krompira. Naravno, meso i povrće ne isključuju jedni druge, jer se najobičniji grašak sa piletiom može obogatiti kockicama šargarepe ili krompira ili oboje. Varijacije su brojne, jer sa tim domaćim varivima možemo se u pripremi igrati na bezbroj načina.
Ovako pripremljen grašak možete da tempirate da li želite kao varivo ili kao čorbu, a sve dodavanjem vode prema svojoj želji. I na kraju: svega par jela zapržavam (sarma, pasulj, svadbarski kupus), tako da ovako pripremljen grašak, praktično samo izdinstan, može da se podvede pod zdrav, čak i dijetalni obrok.
Grašak sa piletinom
 
1 glavica crnog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 manje belo meso ili pola većeg
1/2 kg smrznutog ili svežeg, očišćenog graška
so, biber, kocka za supu po želji
1/2 veze mirođije ili kašika smrznute ili suve
Sitno iseckati crni luk i ispržiti ga na zagrejanom maslinovom ulju. Kada se zacakli, dodati belo meso iseckano na kockice i pržiti dok meso skroz ne pobeli. Potom naliti vodom ili kockom za supu razmućenoj u vreloj vodi, tako da voda prekrije meso, ali ne sasvim (da ogrezne). Poklopiti i dinstati oko pola sata na srednjoj temperaturi, proveravajući povremeno, i po potrebi dodavati vodu ili supu. Nakon tog vremena, dodati grašak, izmešati, dosuti eventualno vodu i kada proključa, dinstati poklopljeno na umerenoj temperaturi još 15-20 minuta. Ukoliko se želi čorbastije, dodati više vode; za gušći grašak pojačati temperaturu i sačekati da voda uvri do željene gustine. Posoliti po ukusu, pobiberiti, dodati sitno iseckanu mirođiju i izmešati.
Peas with chicken
 
1 onion
3 tablespoons olive oil
1 small chicken breast or half of a large one
1/2 kg of frozen or fresh, cleaned peas
salt, pepper, bouillon cube – if desired
1 tablespoon of fresh or dry dill 
 
Finely chop the onion and fry it in hot olive oil. When translucent, add meat chopped into small cubes and fry until the meat is white (few minutes). Then pour water or bouillon cube dissolved in hot water so that the water covers the meat, but not quite. Cover and cook for about half an hour over medium heat, checking from time to time, and if necessary, add water or broth. After this time, add the peas, stir, add more water if necessary and when the boil, cover and cook on medium heat 15-20 minutes. If we want it to be like a soup, add more water; for stew like peas boost temperature and wait for the water to evaporate to desired density. Add salt to taste, pepper, add the finely chopped dill and stir.


3 thoughts on “Grašak sa piletinom / Peas with chicken”

  • Jako volim grašak i često ga kuham, ali nešto slabo objavim recept s njime. Jer to mi je kao ono na brzinu.:) Šteta da ga ne podnosiš. Ja sam primjetila u zadnje vrijeme da mi grah malo pravi problema u želucu. Isto ga jako volim, pa onda, da se izdovoljim, jedem puno manje nego ranije. Inače sam od onih koji mogu jogurt, pa vino, pa kiseli krastavac i nikome ništa.:):):)

    • Da, i ja varim sijalice, ali mi nešto ne pašu tih pet proizvoda. Pasulj, začudo, dobro podnosim, verovatno zbog toga što prvu vodu bacam.
      I meni su recepti za ta obična jela toliko obična i svakodnevna, da mislim da svi to znaju. Ipak nije tako, a i svi vole da vide neku novu caku, možda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s