Prebranac / Domestic baked beans

(please scroll down for recipe in English)

Prebranac, kao ni još nekoliko jela, nisam jela dok se nisam udala i počela sama da kuvam. Koliko sam propuštala! Vrhunski specijalitet, od samo par sastojaka.


Svojevremeno, pitam mamu, domaćicu za primer, kako se pravi prebranac. “Ma ništa, skuvaš pasulj, izdinstaš luk, začiniš i ređaš – red luka, red pasulja, vode da ogrezne i zapečeš u rerni.” To je bio moj recept od koga sam počela i moram reći da mi je svaki put uspevao. Uostalom, šta ima da ne uspe?
Vrsta pasulja – duga priča! Tetovac, naravno. Kod Tome pasuljara na vidikovačkoj pijaci sam upravo tako tražila, a onda sam morala da odgovorim na sijaset pitanja, dok mi nije dao vrstu koja je odgovarala usmenom upitniku. Jedno od pitanja je bilo da li hoću da skuvani pasulj ostane u opni ili da se raskuva. Plašeći se da će mi nakon dva sata vrenja još uvek zveckati po šerpi, tražila sam da bude raskuvan i dobila onaj koji je pogodan za Papulu, kojekakve namaze i slično. Sada sam iskusno uzela ovaj koji ostaje u opni i to je ono što mi je potrebno. Sve ovo govorim kako bih vam skrenula pažnju da je izbor vrste više nego bitan.

Dalje, luk. Prilikom pripreme za slikanje i post sam tražila koja je to “prava” količina luka. Nalazila sam čak onu koja je četiri puta veća od količine pasulja (pre potapanja). Svako će staviti količinu po svom ukusu, ali je po mom to previše. Moja idealna mera je dvostruko više u odnosu na količinu pasulja ili čak i  manje. Luk se može zameniti prazilukom, još je ukusnije.
Idealan za dane posta, a ako vam to nije potrebno, možete ga poslužiti kao prilog uz neko meso ili čak po vrhu poređati kobasice i tako zapeći.

Prebranac
(recept za štampu)

1/2kg belog pasulja (Tetovca)
1kg crnog luka ili praziluka
100ml ulja
So, biber, začin od suvog povrća, aleva paprika – po ukusu

Oprati pasulj, staviti u veću činiju i naliti vodom. Ostaviti preko noći ili na nekoliko sati. Ocediti pasulj, staviti ga u šerpu, naliti čistom vodom i staviti na ringlu. Kada provri, prosuti vodu, pa naliti čistu i ponovo staviti da se kuva. Kada provri, smanjiti toplotu (na 3 od 9) i poklopiti. Vreme kuvanja zavisi od vrste pasulja, proveriti s vremena na vreme. Potrebno je da pasulj bude skuvan, ali ne i da se raspada, jer će se dodatno peći u rerni.
Za to vreme očistiti luk, sitno ga iseckati, pa propržiti na vrelom ulju, uz dodatak prstohvata soli. Ispržen luk začiniti solju, biberom i alevom paprikom.
Ocediti kuvani pasulj, ali sačuvati vodu u kojoj se kuvao.
U duboku keramičku posudu po dnu rasporediti začinjeni luk. Preko toga ravnomerno rasporediti pasulj, pa preko njega luk – ređati naizmenično dok god ima sastojaka, a pasulj treba da bude poslednji sloj. Naliti vodom u kojoj se kuvao pasulj, da ogrezne.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 250 stepeni, dok tečnost ne uvri.
Služiti toplo ili hladno.

Domestic baked beans
(print this recipe)


1/2kg large white beans
1kg onions or leeks
100ml oil
Salt, pepper, seasoning of dried vegetables, cayenne pepper -upon  to taste


Wash beans , place them in a large bowl and pour over the water. Leave over night or for a few hours. Drain the beans, put it in the pot, pour clean water and put on the heat. When it boils, spilled water, pour in clean one and then let it cook . When it boils, decrease the temperature (to 3 out of 9), cover with lid and let it cook. Cooking time depends on the type of bean, check from time to time. You need cooked beans, but not falling apart, as it will further bake in the oven .
During this time, clean onion, finely chop it, then fry in hot oil, adding pinch of salt. Season fried onions with salt, pepper and cayenne pepper .
Drain the cooked beans but keep the water.
Deploy spiced onions at the bottom of a deep ceramic bowl. Arrange drained beans over it and again onions over beans – arrange alternately as long as you have the ingredients, the beans should be the last layer. Pour water in which beans have been cooked – just to cover the ingredients, but top layer should be seen.
Bake in pre-heated oven at 250 degrees, until the liquid evaporates.
Serve warm or cold .

13 thoughts on “Prebranac / Domestic baked beans”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s