Sladak kupus / Cabbage with meat dish

(please scroll down for recipe in English)
Mnogo volim sladak kupus, zapravo volim kada ga mama sprema. Pokušavala sam u više navrata da reprodukujem njenu verziju – uzalud. Već sam se bila pomirila da je to nešto što nema veze sa namirnicama, tehnikom, posuđem, već je ono više, psihološko, koje se tiče činjenice da je neko drugi to napravio za mene i da se to dešava u roditeljskom domu. Nedavno sam ipak pritegla mamu da mi lepo, detalj po detalj, ispriča kako sprema kupus. Kaže – najbolje je da gledaš (!). Aman, mama, pa nisam početnik, niti je ovo Sveto pismo, daj mi reci, ali tačno, kako se sprema. Nekako smo se izubeđivale i na kraju raščivijale: meso se dinsta mnogo pre povrća (jer ja volim kada je skroz mekano, da se topi u ustima), “malo kuvanje kupusa” je zapravo bilo – 45 minuta, začine sam znala od ranije. I ono što mi se isprva učinilo nebitnim, ali se u praksi pokazalo tačnim: kako kupus ne bi teško pao na stomak, prvo se prokuva u čistoj vodi, pa se tako blanširan spaja sa mesom. Bunila sam se protiv toga i smatrala besmislenim, dodatnim poslom, ali se pokazalo kao korisno – jelo postane lagano i sasvim neopterećujuće. Evo predloga za zdravo i ukusno jelo, koje se odlično podgreva na šporetu ili mikrotalasnoj, može da se jede i sutradan i idealno je za jesenje i sve druge dane.

Sladak kupus
(recept za štampu)
1 kašika masti ili 2-3 kašike ulja
1 veća glavica crnog luka
1/2kg junećeg, svinjskog ili jagnjećeg mesa, najbolje od vrata
1 veća glavica kupusa
1 veza zeleni
1 mala glavica celera ili parče većeg
2 krompira – po želji
1 šolja paradajz soka
lovorov list, aleva paprika, so, biber

Luk sitno iseckati, meso iseći na kocke od 2cm, kupus iseći na komade 3-4cm. Šargarepu, peršun i paškanat oguliti i iseći na kolutove, a celer očistiti i isekati na sitne komade.
Na vreloj masti ili ulju ispržiti luk dok ne postane staklast. Dodati meso, pržiti ga dok sasvim ne pobeli, pa naliti vodom da ogrezne, dodavši zelen i lovorov list. Kuvati poklopljeno na srednjoj temperaturi sat i po vremena, povremeno dodajući vodu po potrebi (ukoliko se ova faza obavlja u ekspres loncu, staviti vode da prekrije meso i povrće i kuvati 1/2 sata).
U međuvremenu, staviti vodu u veću šerpu da proključa. Kada provri, dodati isečen kupus i ostaviti da se kuva oko 5 minuta. Vaditi ga rešetkastom kašikom i prebaciti u šerpu sa mesom. Po želji dodati oguljen i na kocke isečen krompir. Naliti vodom, ali da ne prekrije skroz, i kuvati oko 45 minuta. Nakon toga posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati alevu papriku i na samom kraju paradajz sok.Ukoliko se želi čorbastije – dodati još vode. Ostaviti da proključa i onda isključiti. Poslužiti toplo, a može da se podgreva.

Cabbage with meat dish
(print this recipe)


1 tablespoon lard or 2-3 tablespoons oil
1 large onion
1/2 kg of beef, pork or lamb meat, preferably the neck
1 large cabbage
3 carrots, 1 parsley root and 1 parsnip
1 small celery or a piece of a large one
2 potatoes – up to taste
1 cup tomato juice
bay leaf, cayenne pepper, salt, pepper


Chop the onion, cut meat into 2cm cubes and cabbage into 3-4cm pieces. Peel carrots, parsley and parsnip and cut into rings and cut cleaned celery into small pieces.
Melt lard or heat the oil and fry the onion until translucent. Add the meat, fry it until it is pale and pour water just to cover it, adding carrots, parsnip, parsley and bay leaf. Cook covered over medium heat for one and a half hours, occasionally adding water if necessary (if this phase is done in a pressure cooker, put water to cover the meat and vegetables and cook 1/2 hours).
Meanwhile, put the water into the larger pan to a boil. When it boils, add sliced ​​cabbage and leave to cook for about 5 minutes. Get it out with slatted spoon and transfer to a pot with meat. If desired, add peeled potato, cut into cubes. Pour in the water, but not to cover completely and cook for about 45 minutes. Then add salt and pepper to taste, add the cayenne pepper and tomato juice at the end. If you wants the dish to be more liquid – add more water. Allow to boil and then turn off. Serve hot, but it also could be reheated the day or two after.4 thoughts on “Sladak kupus / Cabbage with meat dish”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s