Čorbast pasulj (iz ekspres lonca) / Domestic beans soup

(please scroll down for recipe in English)
Moja je mama uporna čekalica kada sam ja u pitanju, a nije joj bilo lako. Srećom, ima jaku intuiciju i ne haje za moje proteste – samo mi donese i pokloni stvar za koju ona misli/oseća/zna da mi je potrebna, izdrži moje propovedi da ja to neću i da ne koristim i da će mi samo stajati u ćošku. Tako je bilo sa prvim posle-bebećim nakitom, sa prvom šminkom, čak mi je, kao vrhunac paradoksa, krajem osamdesetih kupila papuče za putovanja, koje imaju svoju futrolu i staju  u svaki prtljag. Na moje zgranuto pitanje – šta će mi, ona odgovara: za službena putovanja jednog dana, pa da imaš u hotelu. To smatrah dobrom šalom. Napominjem da sam ja tada bila učenica srednje škole i da se znalo da na službena putovanja idu tek neki zaposleni u dobrim firmama, u koje ja ne bih mogla da se uđem ni u tri ludila, mišljah. Elita, nikako drugačije. Dve decenije potom, meni je pasoš prepun putnih pečata, a pomenute papuče su se uveliko ofucale od upotrebe, upravo odlazeći na službena putovanja.
Mama je celog svog kulinarskog života kuvala u ekspres-loncu. Samo su tradicionalna jela – sarma i podvarak izbegavala sudbinu kuvanja pod pritiskom, sve drugo ne. Godinama je mene pokušavala da nagovori na ovaj vid pripreme hrane, a da ne ostane samo na rečima, čak mi je poklonila ekspres-lonac. Bila sam ga upotrebila doslovno sedam-osam puta tokom skoro petnaest godina, za cveklu i kukuruz i to je sve. Jadničak je bio ćušnut u dno najudaljenijeg ćoška ostave. Mama, međutim, nije odustajala. S vremena na vreme je dobacivala da bi mi bolje bilo “da kuvam u pretisu”, a ja sam odgovarala – sve je to isto, ja više volim klasično kuvanje, meni je svejedno…. i tako u krug. A onda je, nakon niza godina, izbacila krunski argument: znaš li koliko ćeš struje uštedeti i koliko će ti računi biti manji? Eeeee, sada već pričamo! Zavukla sam se u ostavu, izvukla lonac i započela novo poglavlje; da pokažem prihvatanje, kupila sam i ekspres šerpu, koja je namenjena manjim količinama hrane. I onda sam shvatila šta mi je falilo u mom ranije kuvanom pasulju – ukus ekspres-lonca!
Naime, ja mnogo volim pasulj, a najviše baš mamin pasulj! Uz neku kiselu salatu, sa ili bez mesa, obavezno sa svežim hlebom. I ne volim da ga jedem u svakoj kući, čak mi se ni vojnički, sa kazana nije dopao (da ne bude zabune, jela sam autentični, u kasarni). Zapravo, sve je do sorte pasulja. Meni je najlepši onaj naš domaći, zelenkasti ili šaren, nikako beli. Ekspres lonac mu da dodatni šmek (kao i svoj ostaloj hrani), jer svi hranljivi sastojci ostanu u jelu. Boja namirnica se očuva. Mekše su i aromatičnije. Vreme kuvanja skraćuje na otprilike trećinu. Štedi struju. Treba li još da vas ubeđujem?
Ekspres lonac je veoma korisna naprava ukoliko se pravilno koristi i vrlo opasna stvarčica ako se ne poštuju neka osnovna pravila:
1. Ventili – glavni i sigurnosni – moraju biti čisti i funkcionalni.
2. Pošto voda neće uvreti prilikom kuvanja, namirnice se zalivaju sa onoliko tečnosti koliko želimo da jelo ima na kraju pripreme. Lonac se puni na do 2/3 visine, nikako ne sme da bude pun.
3. a) Sve se namirnice pripreme, stave u otvoren lonac, koji se stavi na najjaču temperaturu na ringli.
b) Kada jelo provri, postavlja se poklopac i lonac se zatvara. I dalje stoji na najjačoj temperaturi.
c) Kada glavni ventil počne da pućka, temperatura se smanjuje na 7 od 9 podeoka i tu se kuva do kraja.
4. Kada je gotovo predviđeno vreme kuvanja, ringla se isključuje i lonac se ostavlja da se ohladi i pritisak da se izjednači. Za svaki slučaj, podigne se glavni ventil i onda tek sme da se otvara lonac.
5. Ukoliko je potrebno momentalno otvaranje, to se radi tako što se lonac polako prenese u sudoperu (ne sme da se mućka) i pušta se hladna voda da teče preko pokopca. Kada se pritisak izjednači, čuće se zvižduh iz glavnog ventila, kao znak da je pritisak pušten. Tek tada se ventil podigne još jednom, za svaki slučaj, i skida se poklopac.
6. Hrana se ne čuva u ekspres-loncu, već se obavezno presipa u neku najbolje emajliranu šerpu u kojoj se ostavlja u frižider.
Nadam se da vas nisam zamorila svojom predugačkom pričom, ali neke stvari sam želela da vam ispričam, a neke sam morala da iznesem pre bilo kakvog recepta koje se tiču kuvanja u ekspres-loncu. Ukoliko razmišljate o ovm načinu kuvanja – pročitajte pravila gore i samo napred – nećete se pokajati!
Čorbast pasulj
(recept za štampu)
250g pasulja
2l vode
1 glavica luka
2 čena belog luka
1 list lovora
suvo meso, slanina, suva rebra
Zaprška:
1 kašika masti
1 kašika brašna
3 čena belog luka
2 kašičice aleve paprike
so
Pasulj oprati i potopiti u vodu veče pre kuvanja. Ocediti.
Staviti u šerpu ili u ekspres lonac natopljeni pasulj i sipati vode da ga prekrije. Staviti na ringlu, pa kada provri, prosuti vodu i procediti pasulj. Sada usuti 2 l vode i opet staviti na ringlu. Za to vreme, sitno isekati crni luk, očistiti 2 čena belog luka i preseći na pola, zatim dodati lovorov list i suvo meso (rebra, suvo meso, parčad slanine, samo kožuru od iskorišćene slanine itd.) Staviti lonac da provri, pa ako se kuva u ekspres loncu, zatvoriti i sačekati da počne da zviždi, nakon čega smanjiti ringlu na 7 od 9 podeoka i kuvati sve do 1/3 uobičajenog vremena potrebnog za kuvanje (varira od vrste pasulja); ukoliko se kuva u običnom loncu, sačekati dok ne provri, smanjiti temperaturu na 3 od 9, poklopiti i kuvati sat, dva, u zavisnosti od vrste pasulja.
Kada se pasulj skuva, pažljivo otvoriti ekspres lonac (ukoliko ste početnik – pravila su ispisana crvenim slovima u tekstu iznad), ostaviti ga da vri, a pripremiti zapršku na sledeći način: u šerpici otopiti kašiku masti. Dodati brašno i malo propržiti, zatim dodati sitno seckani beli luk, pa pržiti dok ne zamiriše. Sipati preko vrijućeg pasulja. Dodati alevu papriku, zatim probati i dosoliti po ukusu (u zavisnosti od slanoće suvog mesa). Po želji dodati suvi začin od povrća. Kuvati 10-ak minuta da bi se zaprška sjedinila sa čorbom.,Domestic beans soup
(print this recipe)

250g beans
2l water
1 onion
2 cloves garlic
1 bay leaf
dried meat, bacon, spareribs


1 tablespoon lard
1 tablespoon flour
3 cloves garlic
2 teaspoon cayenne pepper
salt


Wash beans and soak in water the night before cooking. 


Put in a pot or in a pressure cooker drained soaked beans and pour water to cover. Put on the stove, and when it boils, spill the water and drain the beans. Now pour 2 liters of water and once again put on a stove. Meanwhile, chop onion finely, peel 2 cloves of garlic and cut in half, the bay leaf and dried meat (ribs, smoked meat, slices of bacon, just peel of the used bacon etc.) – add everything to the pot with beans. Put the pot to boil; if cooked in a pressure cooker, close and wait to start whistling, then reduce the heat to 7 of 9 divisions and cook until 1/3 of the usual time required for cooking (varies on the type of bean); if it is cooked in an ordinary pot, wait until it boils, reduce the temperature to 3 of 9, cover and cook for an hour or two, depending on the type of bean.
When beans are cooked, leave it to boil, prepare a roux as follows: put lard in sauce pan and melt it. Add flour and fry a little, then add the finely chopped garlic and fry until it smells. Pour over boiling beans soup. Add red pepper, then taste it and salt up to taste (depending on the salinity of dried meat). If desired, add the dry seasoning of vegetables or stock cube. Cook for additional 10 minutes.8 thoughts on “Čorbast pasulj (iz ekspres lonca) / Domestic beans soup”

 • Ja sam se plašila ekspres lonca iako je i moja mama često kuvala u njemu… sve dok mi Metalac nije zadao "zadatak" da skuvam nešto u njemu… i potpuno sam se oduševila i pasuljem i supom i… svim što sam tada pripremila u njemu…
  Tako da ovaj pasulj mora da je božanstven 😉

  • Sećam se kada si ti objavila post o jelu iz ekspres lonca, tada sam ja imala veliki come-back ovom načinu kuvanja. I ja sam oduševljena supom (rozbratna se prosto topi u ustima), gulašom, paprikašom…Božanski izum, svakako!

 • Ja nemam ekspres lonac ali razmišljam o njemu već neko vrijeme. I ja ga s epomalo bojim. Kod nas u Konzumu je u toku skupljanje naljepnica za Fissler ekspres lonac pa s eonda može kupiti sa popustom koji nije zanemarim. Mislim da ću se odlučiti za njega baš za jela poput graha i juhe. Ovaj crbveni di o posta ću su obavezno isprintati za svaki slučaj.

  • Obavezno ga uzmi, nećeš se pokajati. Ako je potrebno još nešto (npr. okvirno vreme kuvanja namirnica, još neki savet i sl.), javi se, pa ću ti poslati. Naime, imam neku knjižicu koji je mama dobila od nekog prethodnog lonca i vrlo je korisna. Fissler je ozbiljna marka, ne propuštaj priliku.

 • Ja u ekspres loncu kuvam skoro sve i to evo skoro 20 godina. Pocela sam da ga koristim kad sam pocela da kuvam i to neki prastari koji je jos moja mama koristila a kad sam se udala dobila sam na poklon od kolega novi. On mi je neko vrijeme sluzio i kao ogledalo jer prvih par mjeseci nismo imali ogledalo 🙂 a sto sam u njemu skuvala sarmi, pasulja, gulasa, supa, corbi pa snicle u sosu i svasta jos. Sad je doslo vrijeme da ide u penziju jer mu je ventil oslabio i polako se pretvara u obicni lonac tako da i ja razmisljam o kupovini novog.

  • Ja sam uzela najobičniju tursku ekspres šerpu (na slici) i jako sam zadovoljna, ništa joj ne fali. A platila sam je 1900 dinara (tada nešto manje od 19eur)! Merkam one skupe, dobre, brendirane, ali samo merkam. Još uvek ova dva služe sasvim dobro.
   Fora sa ogledalom – fenomenalno! Pa i meni se sve vidi na sjajnoj površini na slici, ali šta sad….

  • 🙂 Obožavam vas “neuke” – odmah primetite grešku! Hvala na primedbi – odmah ću ispraviti. Naravno, otklopi se ekspres-lonac, prema svim pravilima napisanim crvenim slovima u tekstu iznad recepta, pa se onda doda zaprška. Hvala još jednom i veliki pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s