Paprikaš iz ekspres lonca / Pressure cooker beef stew

(please scroll down for recipe in English)

Kao neko ko je apsolutna pristalica izreke – bez alata nema ni zanata, uvek sam volela da u kuhinji imam ono neophodno što će mi olakšati i/ili ubrzati posao. S obzirom da sam prilično rano udajom postala gospodarica svog domaćinstva, imala sam prilike da probam razne alatke i razne varijante istih i na teži i skuplji način sam došla do zaključka: kupovina kvalitetnog i proverenog je uvek najbolje rešenje, iako se na prvi pogled čini najskupljim. Koliko li sam samo puta kupila nešto što je bila jeftinija verzija, a koja mi se u komade raspala već nakon prve upotrebe. Onda opet uzmem neko privremeno rešenje, pa me i to izda, sve dok se ne opametim i kupim ono što znam da valja i kada saberem – sve bi bilo daleko povoljnije da sam odmah kupila to treće i decenijama unapred završila posao. Ne preterujem: dobre i kvalitetne alatke zaista traju  decenijama.

Sve ovo je razlog što sam verovatno bila najsrećnija u gradu kada je najavljeno otvaranje WMF radnje u Beogradu u Delta City-u, jer me više ni carina na beogradskom aerodromu neće gledati popreko kada u koferu pored poslovnih papira i uzoraka novih proizvoda nosim i kašike za sladoled, rešetkaste kašike, zatvarače za vina, žičane mutilice i slično. U WMF radnje po belom svetu sam ulazila kao u hram, sa velikim strahopoštovanjem.

Ma na prvi pogled se vidi da imate posla sa izuzetnim kvalitetom. Onda ako se uzme neka jeftina kašika za sladoled, na primer, u jednu ruku,  a u drugu moja obožavana WMF – na prvi škljoc bude jasno sa čim se ima posla. Moj bi deda objasnio to jednim – Nemac je to… Sve proizvode koje sam uzela sa prepoznatljivim logoom – koristim bez milosti već godinama i na njima se ne vidi ni zub vremena, a kamoli upotrebe. Rešetkasta kašika, na primer: koliko li je ta mekika, uštipaka, krofni izvukla iz vrelog ulja, koliko knedli iz vrijuće vode, nakon čega se uvek pere na najdužem (i najtoplijem) programu mašine za sudove i dalje je ista kao i ona iz radnje. 

Već sam vam pričala kako je počelo moje druženje sa ekspres-loncem: doslovno na gurku i na veliko insistiranje moje mame. Onda se jednom otkrivena ljubav pretvorila u apsolutno obožavanje. Ukoliko u ovom trenutku čak zanemarimo nezanermaljive činjenice o velikoj uštedi vremena i energije (što je vidljivo i proverljivo) i zadržavanje korisnih sastojaka unutar namirnica (što nije vidljivo običnom korisniku), dolazimo do jedne nepobitne činjenice: fantastičan ukus hrane kuvane u ekspres-loncu. Meso pripremljeno na ovaj način ne može da se meri ni sa jednim drugim: beskrajno je ukusno, mekano, već nakon prvog zalogaja shvatite šta znači ona floskula – topi se u ustima. Najobičnija rozbratna postane uz povrće i sos obrok kakav biste poželeli cele nedelje u svom tanjiru.

WMF u svojoj ponudi ima nešto što sam godinama merkala: šerpu i lonac u kompletu, sa jednim, istim poklopcem koji paše na oba. Opet su mislili na uštedu, ali ovog puta i prostora. I znate li šta mi se najviše dopada? Pere se u mašini za sudove! Ručka se skida, zaptivna guma takođe, tako da i posuda i poklopac bez problema idu u mašinu. Kao velikog pobornika garancija i sigurnosti, mnogo mi se dopada činjenica da se uvek mogu poručiti rezervni delovi, čak i za jako stare modele. To znači da ću za lonac koji sada kupim, gumu koja se ofucala od upotrebe za ko-zna-koliko godina moći jednostavno da poručim i zasebno kupim. 

Svoj novi WMF komplet sam odmah isprobala: prvo sam samo napravila dinstanu piletinu – brzo i odlično rešenje za kuvanje bez masnoće, a onda sam napravila i nešto skroz čarobno, a zapravo potpuno jednostavno: paprikaš. Mnogi se pitaju koja je razlika između gulaša i paprikaša? U gulašu je akcenat na mesu, a krompir, na primer, može da bude prilog. Paprikaš takođe ima mesa, ali ide dosta povrća, pa mu nije potreban prilog. To je jelo koje je gušće od čorbe, a jede se samo, uz možda hleb, obaveznu salatu i, meni najlepše, parče sira. Ja sam stavila sve zajedno da se kuva i dobila sam, po svom ukusu, nešto mekše povrće, koje se uz par poteza viljuškom može i pretvoriti u sos. Za nešto čvršće i hrskavije povrće, dodaje se u lonac na pola kuvanja mesa.

Pre nego što ponovim uputstva, da naglasim da ekspres-lonac vreme kuvanja skraćuje na trećinu! Vreme pripreme u klasičnoj šerpi podelite na tri i dobićete vreme kuvanja u pretisu. Stoga onih 15 minuta pripreme koji su napisani u receptu nisu nikakvo preterivanje, već zaista vreme koje je bilo potrebno da skuvam ručak, mereno po kuhinjskom tajmeru (naravno, dodaje se vreme pripreme). Jedino što sam ga pustila da se prirodno prohladi, pa tek onda otvorila, jer sam imala vremena  inače bih pod hladnom vodom izjednačavala pritisak pre otvaranja. 
Za sve koji se prvi put sreću sa ekspres-loncem, a i da ponovimo za one koji su možda zaboravili:

1. Ventili – glavni i sigurnosni – moraju biti čisti i funkcionalni.
2. Pošto voda neće uvreti prilikom kuvanja, namirnice se zalivaju sa onoliko tečnosti koliko želimo da jelo ima na kraju pripreme. Lonac se puni na do 2/3 visine, nikako ne sme da bude pun.
3. a) Sve se namirnice pripreme, stave u otvoren lonac, koji se stavlja na najjaču temperaturu na ringli.
b) Kada jelo provri, postavlja se poklopac i lonac se zatvara. I dalje stoji na najjačoj temperaturi.
c) Kada glavni ventil počne da pućka, temperatura se smanjuje na 7 od 9 podeoka i tu se kuva do kraja.
4. Kada je gotovo predviđeno vreme kuvanja, ringla se isključuje i lonac se ostavlja da se ohladi i pritisak da se izjednači (dodatno ubrzanje postupka je sklanjanje sa ringle)
5. Ukoliko je potrebno momentalno otvaranje, to se radi tako što se lonac polako prenese u sudoperu (ne sme da se mućka) i pušta se hladna voda da teče preko pokopca. Kada se pritisak izjednači, čuće se zvižduh iz glavnog ventila, kao znak da je pritisak pušten. Tek tada se ventil podigne još jednom, za svaki slučaj, i skida se poklopac.
6. Hrana se ne čuva u ekspres-loncu, već se obavezno presipa u drugu posudu u kojoj se ostavlja u frižider.

I na kraju, a pre recepta, evo malo radne atmosfere i kako se kulinarski blogeri ponekad dovijaju da nađu pravi ugao za fotografiju:
Juneći paprikaš
4-5 struka mladog luka
3-4 kašike ulja
1/2 kg junetine
2-3 stabljike celera ili 1 glavica korena
3-4 šargarepe
3 krompira
2 korena bele zeleni
2 paprike
lovorov list
so, biber
2 kašičice mlevene začinske paprike

Mladi luk iseckati na sitne kolutove, celer takođe iseći na sitnu parčad. Šargarepu, krompir i belu zelen oguliti, pa iseći na krupnu parčad (krompir na četvrtine, a korenasto povrće preseći na 2-3 dela). Papriku oprati i iseći je uzduž na 4 dela. Meso iseći na kocke oko 2 cm.

U ekspres loncu na malo ulja propržiti mladi luk, pa dodati isečeno meso. Pržiti ga kratko uz povremeno mešanje, dok sa svih strana ne prestane da bude roze. Dodati povrće, pa izmešati da se sastojci ravnomerno rasporede. Dodati lovorov list, 1.5 šolju vode i pustiti da provri. Kada tečnost počne da vri, zatvoriti ekspres-lonac i na najjačoj temperaturi ga ostaviti da postigne pritisak. Nakon toga smanjiti ringlu na 7-7.5 od 9 podeljaka i kuvati 15 minuta. Nakon toga ga skloniti sa ringle i pustiti da se prirodno izjednači pritisak ili ga ohladiti pod hladnom vodom i odmah otovoriti.

Otklopljen lonac staviti na ringlu, pustiti da ponovo provri, posoliti, pobiberiti po ukusu, dodati začinsku papriku i proveriti gustinu: po želji ili dodati još vode ili ostaviti da ključa dok se nivo tečnosti ne smanji na željenu gustinu.

Pressure cooker beef stew
(print this recipe)


4-5 spring onion
3-4 tablespoons oil
1/2 kg beef
2-3 stems of celery or 1 celery root 
3-4 carrots
3 potatoes
1 parsley and 1 parsnip root
2 peppers
Bay leaf
salt, pepper
2 tsp cayenne pepper


Cut spring onion into small rings, then chop celery as well. Carrots, potatoes, parsnip and parsley should be cut into large pieces (potatoes to quarters and root vegetables to 2-3 parts). Wash the paprika and cut it down in 4 parts. Cut the meat into 2cm cubes.


Heat the oil into the pressure cooker, add spring onion and fry briefly then add the meat. Fry the meat with occasional stirring, until it is not pink anymore. Add vegetables and stir to combine the ingredients. Add a bay leaf, 1.5 cup of water and heat it. When the liquid begins to boil, close the pressure cooker and leave it at the highest temperature to reach the pressure. Then reduce the temperature to 7-7.5 out of 9 degrees and cook for 15 minutes. After that, remove it from the stove and let it naturally equalize the pressure or cool it under cold water and immediately open.Place the opened pot on the stove, allow it to be boil, season with salt and pepper upon the taste and check the density: if desired, add more water or leave it to the boil until the liquid level is reduced to the desired density.6 thoughts on “Paprikaš iz ekspres lonca / Pressure cooker beef stew”

  • Eto! Kažem ja da to traje godinama! Čak su mi njihovi iz marketinga rekli da se pojavio stariji bračni par, uveliko proslavili srebrnu i hrle ka zlatnoj svadbi, da poruče rezervnu gumu za lonac koji su dobili za poklon za svadbu. Naravno da su gume još iste i da se proizvode, što uliva sigurnost nesvojstvenu brendovima koji na svakih par godina skroz menjaju proizvodnju, pa umesto rezervnog dela – mora da se kupi ceo proizvod.
   Hvala na javljanju!

 • Konstrukcija za fotku: odlična 🙂
  Joj a ja nikako da se odlučim za taj ekspres lonac. I uopće ne znam zašzo , nije da me strah jer kao što kažeš dobrim održavanjem nema problema nego jednostavno ne znam zašto.

  • Ma nema šta da se razmišljaš.
   Možda je najbolje da odeš do neke prijateljice koja ga ima, te da ti pokaže za koliko se skuva pasulj, na primer; nećeš ni kafu popiti, ima odmah da odjuriš u radnju da ga kupiš 😉

  • Lonac i serpa su u kompletu: lonac je 4.5l, a serpa 3l. Cena celog kompleta je oko 20000 dinara, ne znam tacno i uvek imaju neke akcije – na ceo ili deo asortimana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s