Pileći paprikaš iz rerne / Oven chicken stew

(please scroll down for recipe in English)
Sećam se da je prvo jelo koje sam pravila bilo Sos za špagete od mlevenog mesa i niko nije bio ponosniji od mene, jer em što je dobro ispalo, em što mi je to bilo omiljeno jelo u to doba, a pričamo o uzrastu od skoro pred kraj srednje škole. Onda sam shvatila da se velika većina kuvanih obroka sprema na isti način – tako što se prvo prodinsta luk i na njemu meso, i tada se carstvo kuhinjskih improvizacija i kulinarskih poduhvata otvorilo preda mnom u vidu punjenih paprika, a sva druga slana jela su sačekala udaju i sopstvenu kuhinju.

Mnogo puta sam čula da je pileći paprikaš bilo prvo jelo koje je moja mama naučila da priprema, ali već sa nekih trinaest godina, što je u odnosu na mene bila neslućena mladost. Zbog toga, a i zbog činjenice da lakše ne može, mene paprikaš oduvek podseća na prvu lekciju kulinarstva, na jelo  koje se brzo i lako priprema.
Paprikaš volim da jedem, kao i mnoga druga kuvana jela. Luka se na mnoga buni, ali uzalud. Svaki put menja iskaz: te voli gusto, te samo čorbicu, te voli ovo, te ono obožava. Da me izvinete, izvoljeva. Da me izvinete, takođe: ne dajem ni pet sitnih zbog toga. Kuvano se sprema, kuvano se podgreva i jede. Takva moja ignorantska politika dovodi do toga da postoji veto samo na jednom jelu (boranija), a da sve drugo jede, uz manju ili veću bunu, u zavisnosti dokle mogu da trpim gunđanje, koje prekidam oštrim pogledom. I tako mi lepo sarađujemo.
Paprikaš sam uvek pripremala u formi čorbe, kuvanog obroka, u šerpi. Pre neki dan sam se bacila na kuvanje džema od šipka, pa mi je bezmalo cela ploča šporeta bila zauzeta predimenzionarnom šerpom – nigde mesta za posudu sa ručkom. Ta činjenica, a i želja da napravim neki istup iz redovnog kuvanja su me nagnali da probam da spremim paprikaš u rerni. Ne znam koje reči da upotrebim da iskažem svoje oduševljenje…. Meso koje je mekano, fino i sa pecnutom kožicom, izdinstano povrće, svilenkasta tekstura sosa, ma čarobno! U toj meri, da ne verujem da ću se ikada više vratiti na šerpu, bar što se paprikaša tiče. Evenutalno ću se zaigravati povrćem koje ću dodavati, ali bez mnogo dalekih izleta, jer želim da ovo jelo sačuvam onakvim kakvo jeste: naše i domaće.
Pileći paprikaš iz rerne
2 glavice crnog luka
1 kašika masti
3 bataka sa karabatacima
2 šargarepe
1 paškanat
1 peršun
50g celera 
3-4 krompira
1/2 šolje paradajz soka
1/2 šolje vode
2 ravne kašičice soli
biber po ukusu
1 kašičica aleve paprike
Peršun lišće
Oguliti i iseckati crni luk.
Oguliti šargarepu, peršun, paškanat, celer, pa iseckati na kolutove ili kockice.
Oguliti krompir i iseći na kocke 2-3cm.
Meso oprati i odvojiti batak od karabataka.
Zagrejati mast, pa ispržiti seckani luk, dok ne postane staklast. Dodati meso, pa ga kratko pržiti sa obe strane. Potom dodati iseckano povrće, mešati da se svi sastojci sjedine.
Skloniti šerpu sa ringle. U dublju posudu za pečenje složiti batake i karabatake, sa kožicom okrenutom na gore. Potom usuti povrće i ravnomerno rasporediti oko mesa. 
U činijici izmešati paradajz sok, vodu, so, biber i alevu papriku, pa zaliti preko povrća i mesa, tako da ogreznu.
Pekač prekriti aluminijumskom folijom i peći u unapred zagrejanoj rerni, na 230 stepeni 45 minuta. Potom skinuti foliju i peći još 45 minuta. Posuti iseckanim peršunom i služiti.
Oven chicken stew

2 onions
1 tbsp lard
3 drumsticks with thighs
2 carrots
1 parsnip root
1 parsley root
50g celery root
3-4 potatoes
1/2 cup of tomato juice
1/2 cup of water
2 tablespoons of salt
pepper to taste
1 teaspoon cayenne pepper
Parsley leaves

Peel and chop onions.
Peel the carrots, parsley, parsnip, celery and cut into rings or dice.
Peel potatoes and cut into cubes 2-3cm.
Wash the meat and detach the tighs.
Heat the lard, then fry the chopped onion until it becomes translucent. Add the meat, then fry it briefly on both sides. Add chopped vegetables, mix to unite all the ingredients.
Arrange the drumsticks and thighs into the deep baking pan, with the skin facing up. Then, add the vegetables and spread it evenly around the meat.
Combine tomato juice, water, salt, pepper and cayenne pepper in the bowl and pour over the vegetables and meat. Cover the baking pan with aluminum foil and bake in preheated oven, at 230 degrees 45 minutes. Then remove the foil and bake for another 45 minutes. Sprinkle with chopped parsley and serve.


5 thoughts on “Pileći paprikaš iz rerne / Oven chicken stew”

 • Mnogo volim ovakva jela iz rerne o često ih pravim . Mislim da se iz slika tvog paprikaša da videti zašto. A moj dragi osim što voli ovakva jela voli i da nema sto šerpi i tiganja za pranje

 • Standardno predivne fotke i ukusna jela.

  Sigurnan sam da je jako ukusno mada nisam nikada okusio zapeceno ali makar jednom sedmicno jesam " obican " sa rignle.

  Pretpostavljam da i ovaj zapeceni mora da dodje uz knedle sa strane kako se kod nas uvek jelo.

  • Hvala!
   Ne mora, jer ima krompir, ali noklice, kako se pretpostavljam kod vas jede, ne bi skodile. Mi smo ga uvek jeli ovako klot, ali nijedan dodatak ne bi pokvario stvar, sigurna sam.

 • Tanja, ideja je čista 10. Spremila sam ga prvi put danas ovako zapečeno u rerni, odličan ukus. Obožavam jela koja mogu da se podgrevaju i skuvaju za dva dana ručka. Da nisam imala odmrznutu džigericu za danas, tačno bi promenila plan i iznela ovaj paprikaš. Hvala na receptu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s