Zdrave sirove kuglice

Nisam sklona preteranom menjanju mišljenja i stavova u meri da ponekad izgledam i zvučim prilično zadrto. Mama čak kaže da sam tvrdoglava i to uvek ima prebacujući prizvuk, a ja samo smatram da sam pomalo svojeglava, da imam svoj stav i integritet, te da nisam povodljiva, što mi je i najbitnije. Ipak, ne idem glavom kroza zid, volim da čujem tuđe mišljenje i argumente, ali samo kao dodatnu informaciju koju ću da preradim u svojoj glavi i na svoj način i sama donesem odluku. Naravno, uvek biram čije mišljenje slušam i ukoliko i tražim savet/mišljenje/sugestiju – znam tačno koga ću za šta da pitam.

Ima, međutim, dosta zaricanja koje sam pregazila pod naletom želje ili argumenata – ovo naročito kada dođe do kuvanja. Ne bi to bio problem da ja to ne izjavim javno, napišem na blogu, samo što još bilbord i sekunde na nacionalnoj frekvenciji ne zakupim – da se što više zakopam. Doboš torta. Rozen torta sa domaćim korama. Slatko – ono iz tegle, zimnica. Sitni kolači. Već po linkovima na svim ovim naslovima se vidi kako sam maestralno gazila svoju reč, iako sam “tvrdoglava, svojeglava, imam mišljenje, stav i integritet” E šipak. Čak ovo nije bilo ni pod uticajem tuđe argumentacije, već isključivo svoje želje. A pomalo i usavršene veštine i prevaziđenog straha od nepoznatog, jer je nešto na prvi pogled bilo izgledalo kao veoma zahtevno, a pokazalo se kao sasvim prihvatljivo za pravljenje.

Tako sam pre manje od dve nedelje rekla kako nisam pristalica zdravih slatkiša u modernom smislu reči i evo me – sa upravo jednim takvim (mada nije baš sasvim, jer sam uzimala pečene lešnike i bademe). S obzirom za koliko sam stvari nešto rekla, pa se desilo upravo suprotno, ne mogu da odolim a da na ovom mestu ne izjavim: neću nikada biti milioner i živeti bezbrižno i lagodno, te raditi isključivo ono što ja hoću. Ukoliko ovo upali i ovaj se blog pokaže kao bunar anti-želja, bez brige: svima ću dati administratorski pristup i moći ćete da iskažete sve ono što ne želite. Pa da vidimo dokle ćemo dogurati.

Nego, da se sa tih milionerskih tema vratimo na ove jestive: da, ovo je zdravi slatkiš u modernom smislu reči, ali daleko od toga da nije kaloričan – ne dajte se prevariti. Ono što mu je veliki plus je što se pravi za tren, nema pečenja, može da ga napravi svaki osnovac. Sastojci su – oni koje volite i veoma proizvoljni, a svaka kuglica je nabijena energijom, te je vrlo prigodna da se ponese na neke izlete, sportske dane u prirodi i slično. Koristila sam urme, ali isto tako mogu u obzir da dođu i suve kajsije i suvo grožđe i bilo šta slično što imate ili volite. Nešto slično sam odavno objavila – kuglice od suvih šljiva. Glavni plus kod ovakvih slatkiša mi nije taj zdravi momenat, već brzi, prilagodljivi i energetski. Pravi se za tren, uz upotrebu seckalice, blendera, mašine za mlevenje mesa ili neke slične alatke; stavljaju se sastojci koje imate i želite, a suvo i koštunjavo voće su ogroman izvor energije. Kako god bilo, dobro je imati ovako nešto na umu kao ideju – bez obzira da li želimo zdrav slatkiš ili neki drugi, jer svi priželjkujemo onaj veoma ukusan, a to je upravo to.

Zdrave sirove kuglice

11.04.2021.

By:

Ingredients
 • KOKOS KUGLICE:
 • 180g otkoštanih urmi
 • 50g pečenih badema
 • 1 kašika kakaa
 • 1 kašika kokosovog brašna
 • 1 kašika kokosovog ulja (po želji)
 • kokosovo brašno za valjanje
 • LEŠNIK KUGLICE
 • 150g otkoštanih urmi
 • 100g pečenih lešnika
 • 1 kašika kakaa
 • 50g pečenih lešnika za valjanje kuglica
Directions
 • Step 1 Kokos kuglice: ukoliko su urme suve – potopiti ih u mlaku vodu na 15 minuta.
 • Step 2 U blenderu samleti pečene bademe, pa dodati oceđene urme. Dodati kakao, kokos i kokosovo ulje (ukoliko se urme ne potapaju, dodavati po kašičicu vode, kako bi se formirala smesa koja može da se melje i formira u kuglicu)
 • Step 3 Od pripremljene smese formirati kuglice i valjati ih u kokosovo brašno. Hladiti, pa ih servirati u papirnim korpicama.
 • Step 4 Lešnik kuglice: ukoliko su urme suve – potopiti ih u mlaku vodu na 15 minuta.
 • Step 5 U blenderu samleti lešnike, pa odvojiti za valjanje kuglica. U ostatak dodati oceđene urme i nastaviti mlevenje. Potom dodati kakao i eventualno dodati vodu na kašičicu (ukoliko se urme nisu potapale) kako bi se formirala smesa pogodna za oblikovanje.
 • Step 6 Od pripremljene smese formirati kuglice i valjati ih u mlevene lešnike. Hladiti ih, pa ih servirati u papirnim korpicama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s