Slatko od dunja / Quince preserve

(please scroll down for recipe in English)
Kada sam bila mala, sve raspuste i državne praznike, pa i poneki vikend sam provodila na selu, u potkozarskom kraju, gde se moja baka rodila. Čim se leti raspustim, odmah me odvedu u Bosnu, vrate me, properu, odvedu na dvonedeljni boravak na moru, opet properu i vrate u selo. I tako do škole. Odatle potiču neke od mojih najlepših uspomena na bezbrižje, mnoga moja seoska znanja (daleko veća od cele moje gradske generacije), mnoge veštine, mnoge lepe uspomene. I jak imunitet, zasigurno, jer planinski vazduh, čista bunarska voda, zdrava hrana i zdrava misao su ono što je osnovni preduslov zdravog organizma. 
Ipsred kuće je bila jedna dunja. Zapravo, možda čak i dve, jer su se stabla tako bila isprepletala, da više nisam bila sigurna koliko ih je. S obzirom da su plodovi dozrevali kada je meni školska godina uveliko počela – meni je to drvo bilo potpuno izvan sfere interesovanja. Ono što je i u toku leta bilo aktuelno je lišće: i sama sam znala da uberem par listova i prelijem ih vrelom vodom kada imam problem sa stomakom. Nepravaziđen lek! Njene plodove sam viđala samo u nezreloj fazi ili kasnije u teglicama slatka, koje je baka pravila.

Plod dunje sam uvek viđala tek po komad ili dva, kada roditelji odnekuda donesu ili dobijemo na poklon od prijatelja. Onda ona stoji u trpezariji i širi prijatan miris kroz ceo stan. Čak ne mogu ni da se zakunem da sam je viđala na pijacama, onako u gajbicama, da se prodaje u većim količinama – verovatno nisam obraćala pažnju. Nikada ništa drugo nisam ni spremala od nje. Ko zna koliko bih se na to nakanjivala i uživala u pojedinačnim plodovima, da Kristina nije za ovomesečni Ajme odabrala baš dunju. Igrica za blogere me je naterala, kupila sam dunje, konsultovala Patin kuvar i navalila na posao. Slatka mnogo volim, a moram priznati da mi je ovo od dunja najaromatičnije od svih: dunja zadrži svoju aromu, nije mnogo slatko, a s obzirom da kockice nisam presitnila – imaju finu teksturu i taman tvrdoću. Svakako sve moje preporuke da se vrati duh starih vremena i skuva makar mala mera ovog slatka.

Slatko od dunja
2kg dunja
1,2kg šećera
Dunje staviti u šerpu, naliti vodom i staviti na ringlu. Kada provri, kuvati 2-3 minuta. Izvaditi dunje i odmah ih brzo oguliti. Očistiti ih i iseckati na kockice. 
U čistu šerpu sipati šećer, dodati jednu šolju vode i staviti na ringlu. Kuvati do gustine ređeg meda, a dodatno gustinu proveriti tako što se par kapi stavi na tanjirić i ohladi; povuče se drškom od kašike, pa ako ostaje trag – spremno je. Skloniti sa ringle, ostaviti desetak minuta, pa dodati iseckane dunje. Kuvati na jakoj temperaturi, sve dok ne dobije teksturu slatka. Skloniti sa ringle, skinuti penu i pokriti vlažnom krpom. Sutradan još jednom provriti gustinu slatka, pa staviti da još jednom proključa. Vrelo slatko sipati u sterilisane tegle i zatvoriti ih. (Tegle se sterilišu tako što se čiste i oprane stave i hladnu rernu, koja se onda uključi na 100 stepeni i ostave tako sat vremena).
Quince preserve

2 kg of quince
1.2 kg of sugar

Put quinces in a pot, pour water and put on a hotplate. When it boils, cook for 2-3 minutes. Remove quinces and quickly peel. Clean quinces and cut into cubes.
Pour sugar in a clean saucepan, add one cup of water and put on a hotplate. Cook until density of honey thinner honey, and check density further by a few drops placed on the plate and cool; pull the handle of the spoon over the cooled drops and if trace remains – it is ready. Off the top, leaving for about ten minutes, then add the chopped quince. Cook over high temperature, until you get the right texture (honey density). Off the top, remove the foam and cover with a damp cloth. The next day, put it to boil once again for a few seconds. Pour preserve into sterilized jars and seal them off. (Jars sterilization: wash jars and put into cold oven. Turn the heat onto 100 degrees and sterilize jars for an hour).


7 thoughts on “Slatko od dunja / Quince preserve”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s