Pašteta od pečenog povrća

Pogrešna sam vam adresa za pitanje – je li to teško za napraviti? Kod mene je uvek odgovor – šta teško, pa nije ti to ajvar. I zaista, kada demistifikujem drugaricama neki recept i kažem im par organizacionih trikova, obavezno dobijem poruku – u pravu si, napravila sam začas. Ipak, upitana za recept za tortu, imam različite nivoe preporuka: od sasvim jednostavne Saher ili Čemberlen, koje preporučujem i potpunim početnicima ili samo početnicima, pa do Interkontinental, koja je fantastična torta, ali je nešto vremenski i u postupcima zahtevnija. Isto tako, kada dajem preporuke, obavezno prvo utvrdimo vremenski okvir; tada recepte delimo na – ooo, i ovo može, sve stižeš; do – ne gubi vreme, ne stižeš – samo ćeš se iznervirati.

Pomenuti ajvar sam se jednom usudila da pravim u stanu i još jednom kod bake na dvorištu. Ne zna se šta je bilo teže – ono na dvorištu – na šta mi je otišlo mnogo vremena, ali se nered rešio pranjem sudova i pranjem dvorišta šmrkom; ono u stanu je imalo pored velikog utroška vremena, za rezultat i nered koji sam danima pospremala. Sve to me je naučilo da ajvar bez specijalnih i trenutno nedostižnih uslova više ne počinjem, sa trenutnim kapacitetim. To je jedina zimnica koju kupujem.

Pre negde sam na Instagramu videla recept za „Brzi ajvar“ kod Suzane. Sve mi se dopalo: i sastojci, i brzina, i jednostavnost. Napravila sam ga u roku od odmah i za rezultat dobila nešto što izgledom jako liči na ajvar, ukusom veoma podseća. Ipak, za mene je ajvar Veličanstvo, pa ću ovo nazvati Paštetom od pečenog povrća. Priprema je veoma jednostavna: opere se povrće i isecka na kockice zajedno sa korom. Potom se peče zajedno sa belim lukom. Onda se sve skupa stavi u blender, doda se maslinovo ulje, so i biber i samelje se do željene teksture. I to je sve. Jedina je mana što ovako spremno ne može dugo da stoji, već mora da se pojede u narednih nedelju dana, na primer. Ipak, količina je mala, pa to nikako nije problem, naročito što se opet može napraviti čim se javi nova želja. Tome u prilog ide i činjenica da se sada svakakvo povrće može naći tokom cele godine, pa se sveža pašteta pravi za tren.

Naravno da se može prilagođavati svom ukusu: ja sam jednom dodala malo vinskog sirćeta, kako bih dobila nešto na milimetar od ajvara; a jednom sam dodala i crni luk, koji sam pekla sa povrćem – nije mi se dopalo. Hoću da kažem – kao i kod svakog recepta – treba tražiti svoju najbolju kombinaciju i prilagoditi ceo recept svom i ukusu svoje porodice. Ukoliko ste u potrazi za još nekim sličnim receptom – probajte i muhamaruIli pak salatu od paprika i patlidžana. Koju god da odaberete, sigurno ćete biti zadovoljni, jer ima li neko da ne voli crvene paprike?

Pašteta od pečenog povrća

10.10.2021.

By:

Ingredients
 • 3 crvene paprike
 • 1 patlidžan
 • 5-6 čenova belog luka
 • so, biber
 • maslinovo ulje
 • po želji: kašičica vinskog ili jabukovog sirćeta
Directions
 • Step 1 Oprati povrće i iseckati ga sitno – na parčad veličine 2-3cm.
 • Step 2 Pleh do rerne postaviti papirom za pečenje. Složiti povrće u jednom redu preko celog pleha, dodati i očišćeni beli luk.
 • Step 3 Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.
 • Step 4 Pečeno i malo prohlađeno povrće staviti u blender, posoliti i pobiberiti. Dodati malo maslinovog ulja, pa blendirati. Po potrebi dodavati postepeno još maslinovog ulja, dok se ne dobije željena tekstura. Probati i eventualno dodati još soli i bibera, po ukusu. Čuvati u frižideru u dobro zatvorenoj teglici.
 • Step 5 Napomena: u smesu se može dodati kašičica vinskog ili jabukovog sirćeta i dobro izmešati.


4 thoughts on “Pašteta od pečenog povrća”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s