Salata od patlidžana i paprika / Eggplant and red pepper salad

(please scroll down for recipe in English)
Već sam pominjala da imam jako fin komšiluk: srednje veliki ulaz od 34 stana, bez neizbežnih baksuza koji su nekako prisutni u svakoj stambenoj zajednici. Ovaj moj ulaz ima manje ili više zainteresovane za zajedničke aktivnosti oko održavanja ulaza, ali i oni koji to ne čine – makar ne smetaju vrednim mravima koji uvek nešto čeprkaju po zgradi i oko nje. Zajednički hodnik nam je jedan od sređenijih u kojima sam bila: čist je, održavan, ima kamere, funkcionišu i brava i interfon i senzori za otvaranje čipom, imamo slike, saksije sa biljkama, čak za Novu godinu postavljam hodničku jelku, koja je onako gizdava i okićena ponos svih stanara. Sve ovo je vrlo neobično za zgradu koja je useljavana početkom devedesetih, a stanovi su mahom bili finansirani iz fonda solidarnosti u to doba: ovo plus Beograd danas su recept za izgled prostorija u rangu crnačkog getoa.

Sa druge strane, ne družim se sa komšijama u smislu ispijanja kafa – nemam ja vremena za takve aktivnosti. Ipak, moje obaveštenje i izvinjenje u vezi sa renoviranjem stana su svi dočekali sa pitanjem – treba li kakva pomoć? Lukino obaveštenje o proslavi punoletstva je dočekano sa komentarima: pa svi su proslavljali osamnaesti, mora i on. Moj dolazak na radnu akciju sređivanja dvorišta komšije sačekaju sa podignutim obrvama i pitanjem: šta ćeš ti ovde? Pa nema ko drugi iz mog stana. Hajde, skuvaj nam kafu i idi radi svoja posla (sledeći put obaveštenje o radnoj akciji ima obaveznu napomenu – samo muškarci 😉

Komšije ispod mene su neki stariji ljudi, znam ih iz viđenja. Jednom tako, ja stavila neke granitne pločice koje su ostale od renoviranja na malu terasu, sa namerom da ih posle sklonim. Ali avaj – kada đavo dođe po svoje: pločica se izokrenula, skliznula u prorez ispod ograde i aterirala pravo na komšijsku limenu nastrešicu od terase….. Kuku, kada sam videla, nije mi dobro bilo: granitna pločica na limenom krovu – to nije dobra ideja čak i bez udara prilikom pada. Ja strčim sprat dole, pozvonim i krenem da se izvinjavam: te nije mi bila namera, te snosiću trošak popravke, te vodiću računa ubuduće, a moj komšija se zbunio i kada je došao do reči, samo me je pitao – pa da li vam je potrebna ta pločica? Ama ne, slobodno je bacite nego samo sam došla da kažem da ću snositi troškove. Ma dajte komšinice, pa to je obična nastrešica. Posle sam virnula odozgo i videla da su je u tišini uklonili i nikom ništa.

Nakon nekog vremena, zaradim se po kuhinji, te iznesem mali električni roštilj na terasu da ispečem paprike i patlidžan. Sve je išlo svojim tokom, dok mi jedan patlidžan nije skliznuo i otišao putem pločice od ranije – bam, opet na nastrešicu. Ovog puta me je bilo sramota čak i da odem na vrata. Merkala sam onaj patlidžan odozgo, baškario se on par nedelja, dok valjda ovi ljudi nisu shvatili da im je jedna povrćka pala eto tako nekako s neba, pa su i nju uklonili…. A mene pomen na patlidžan uvek podseti na sliku onog primerka koji glumi primerak na usijanom limenom krovu.

Svojevremeno sam se pitala da li je Melizano salata ili namaz, jer zaista nisam bila načisto o tome. Jedino što sam tada bila sigurna je da više neću koristiti blender, već isključivo gnječiti povrće viljuškom. U međuvremenu sam tokom svog boravka na Rodosu ovog juna jela “aubergine salad” koja me je toliko oduševila, da smo je svako veče uzimale kao predjelo, uz onaj njihov pita hleb (tortilje, ali pečene u tiganju uz dodatak malo maslinovog ulja). Ova, za razliku od Melizano salate koju sam već predstavila, ima i dodatak pečene crvene paprike, što je čini teksturno bogatijom i daje onu posebnu slast, količinu sirćeta koja joj daje osvežavajući ukus, mediteranski šmek uz dozu maslinovog ulja. 


Treba iskoristiti leto i njegove plodove. Naročito jer se ovakve salate pripremaju veoma lako, a odlična su zamena za belolučane paprike. Mogu čak da budu deo sendviča, uz neki sir ili parče mesa, ako baš insistirate, a sve to za boravak u prirodi. Ili salata za uz letnji ručak. Ili predjelo. Ili šta god poželite, kada vam se prijede nešto veoma ukusno, a zdravo i lako za pripremu.

Salata od patlidžana i paprika
(recept za štampu)

2 patlidžana
1 crvena paprika
1/2 veze peršuna
2 čena belog luka
so, biber
2-3 kašike maslinovog ulja
vinsko sirće

Patlidžan izbušiti na par mesta viljuškom, pa ga zajedno sa paprikom ispeći na roštilju.
Pečeno povrće staviti u šerpu sa poklopcem, da se malo potpari.
Nakon sat-dva, patlidžan i papriku oguliti, očistiti od peteljki, a papriku i od semenki.
Povrće sitno iseckati, dodati iseckan peršun i beli luk. Posoliti, pobiberiti, dodati ulje i sirće po ukusu, pa sve izmešati. Po želji dodati još ulja pred serviranje.

Eggplant and red pepper salad
(print this recipe)


2 eggplants
1 red pepper
1/2 bunch of parsley
2 garlic cloves
salt, pepper
2-3 tablespoons of olive oil
wine vinegar


Poke eggplants with fork on several places and grill them altogether with pepper, from each sides.
Put grilled vegetables into the pot with solid lid.
After an hour or two, peel eggplants and pepper and remove stems and seeds.
Chop vegetables finely, add chopped parsley and garlic. Season with salt and pepper, add oil and vinegar to taste, and combine everything. If desired, add more oil before serving.2 thoughts on “Salata od patlidžana i paprika / Eggplant and red pepper salad”

  • Ovu salatu svi u kući volimo!

    Pravim slično, zapravo svi sastojci su isti samo ja povećam količinu paprika. Moja mama pečeno i nezačinjeno (bez belog luka i sirćeta, samo ulje) pakuje u kutijice, zamrzava i cele zime ima salatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s