Mramorni mini kuglofi

Mini kuglofi su kao ljubimci životinja: svima su slatki i svi bi da ih uzmu i pomaze (dobro, kuglofčiće ne baš da maze, više da pojedu). Oni su umanjeni primerci velikih kuglofa, veoma su praktični i vrlo zgodni za posluženje.

Kod nas je kuglof mahom samo kolač. Sretala sam, međutim, na svojim poslovnim putovanjima i onim fensi švedskim stolovima ove mini kuglofe čak i za doručak. Ne mogu reći da sam baš zavirivala ostalim poslovnjacima u tanjir i gledala šta uzimaju za prvi obrok, ali slutim da je kuglofčić ono što zovu coffee cake, odnosno kolač za uz kafu, pa makar i prvu jutarnju, a nakon konkretnog obroka.

Često razmišljam od čega su ti poslovnjaci sazdani. Nisam neka spavalica, više sam jutarnji nego večernji tip. Na poslovnim putovanjima pre doručka obavezno i kosu perem, viklujem je i onda se doterana, našminkana spuštam u salu za doručak. A poslovni ljudi svih fela? Pored svega toga što sam i ja uradila i prilično rano zbog toga ustala, oni su najčešće odradili neke joga-zen-meditacije, optrčali pola grada, proverili mejlove i rešili većinu njih i onda se orni pojavili u trpezariji. Na svoj prvi poslovni put sam otišla sa nepunih 29, ali se ne sećam da sam i tada bila orna da pre doručka odživim pola dana. Pa kako i da ne jedu kuglofčiće? Za njih je i onaj ceo veliki taman mera. Šalu na stranu, zaista sam ih viđala i sa mini kolačima tipa tih za uz kafu, ali mahom jedu poneku voćku i kojekakve granole. A kuglof je zaista vrlo maštovito osveženje švedskog stola, uz sva ona slatka peciva od lisnatog testa, zatim kojekakva druga testa sa džemovima, suvim voćem i slično. Da je daleko dekorativnije – ne treba ni pominjati.

Kod nas se kuglofčići i dalje jedu za užinu, desert ili uz kafu, čak su i meni previše za doručak. Mada, s obzirom da mi Luka često traži mafine za  doručak, to je onda ipak lični afinitet u pitanju, te ima onih (i ja sam takva bila ranije, istina) koji najviše vole slatki doručak.

Kod mene vlada demoktratija, makar i samo deklarativna, tako da nudim ovaj recept za bilo koju svrhu, a verovatno će ga svako od ukućana jesti u svojoj prilici. Vi možete da ih pravite i u velikom kalupu, uz prilagođeno vreme pečenja, naravno, ili pak u plehu za mafine. Dakle, jedan recept za mnoge namene. Testo je klasično, vanilasto-puterasto. Taj mramorni deo ima kakao i kafu, a s obzirom da na blogu postoji već jedan mramorni kuglof, koji ima cimetasti tamni deo, eto i varijacija na temu. Samo zamislite oduševljena lica svojih gostiju kada im iznesete ovako male kuglofe uz kafu. Pa i mene bi uveselili.

Mramorni mini kuglofi

(recept za štampu)

170g putera

200g šećera

60g smeđeg šećera

3 jaja

1 kašika vanila ekstrakta

1,5 šolja jogurta

300g brašna

1 prašak za pecivo

50g kakaa

7 kašika skuvane jake crne kafe

2 kašike šećera

Puter, šećer i smeđi šećer penasto umutiti, pa dodati jaja i nastaviti mućenje. Usuti ekstrakt vanile i jogurt i još kratko mutiti. Na kraju umešati brašno izmešano sa praškom za pecivo i promešati da se dobije glatka smesa. Od ovako pripremljene smese odvojiti otprilike za zapreminu jedne šolje. Smesu sipati u kalup za mini kuglofe ili mafine (12 komada), do polovine.

Izmešati kakao, kafu i 2 kašike šećera, pa dodati u onaj odvojeni deo. Tamni deo usuti preko svetlog dela i malo izmešati drškom kašike.

Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 20-25 minuta. Sačekati 5 minuta da se prohladi i onda izručiti iz kalupa.

Napomena: smesa se može peći u velikom kalupu za kuglof, vreme pečenja treba da bude 45 minuta.

Marble mini bundt cakes

(print this recipe)

170g butter

200g sugar

60g brown sugar

3 eggs

1 tablespoon vanilla extract

1.5 cups yogurt

300g flour

1 baking powder

50g cocoa

7 tablespoon strong black coffee

2 tablespoons sugar

Mix butter, sugar and brown sugar until foamy then add eggs and continue to mix. Add vanilla extract and yogurt and mix a bit more. At the end, add flour combined with baking powder. Separate one cup of prepared mixture and add baking powder, coffee and sugar into it.

Pour yellow part of mixture into mini bundt cake molds or muffin baking pan (12 pcs), then add brown mixture over it. Swirl with a spoon handle. Bake in a preheated oven at 190 degrees for 20-25 minutes. Wait for 5 minutes to cool down and then get out of the mold.

Note: The mixture can be baked in a large bowl mold, the baking time should be 45 minutes.

 2 thoughts on “Mramorni mini kuglofi”

    • I ja sam dugo bežala od kalupa za kuglofčiće i onda me je nešto privuklo, pa sam kupila dva od šest komada. Mnogo su slatki, ovako zasebni i super su štos za posluženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s