Prhki kolač sa višnjama / Sour cherries cake

Ponekad mi se čini da se naše domaćice nadmeću koja će ponuditi noviji i bolji recept kolača sa višnjama – ponekad mi se čini da je to najčešće upotrebljavana voćka u domaćim kolačima – jesam li u pravu? Ono što mi se naročito dopada je što je jedan jednostavniji od drugog! Bilo da je to običan, takozvani masni kolač koji svaka domaćica ima u svojoj svesci (obogaćeni patišpanj sa pobacanim voćem – moj omiljeni je Micin kolač) bilo da je pita sa višnjama ili lenja pita sa višnjama ili najobičniji sa pudingom. S obzirom da volim višnje u kolačima – ja stvarno nemam zamerke, čak naprotiv.

Jedno vreme se Luka mrštio na višnje – nemam pojma koja mu je to faza bila, ali sam, sa mudrošću majke koja je svašta prošla, sačekala da ga prođe i sada se pravi da se netrpeljivost prema višnjama desila nekom drugom. Ja je ni ne pominjem, da mu ne dajem nove ideje. Kada sam mu tutnula tanjir sa prohlađenim kolačem u ruke, doslovno ga je smazao u dva zalogaja, bez komentara.

Na moje pitanje – pa kakav je? – dobila sam odgovor: odličan, kao i svi tvoji kolači; nemam ja problem sa tvojim slatkim, nego kada eksperimentišeš sa slanim. Tu se ja slatko ismejem, a prepričavši mami ceo razgovor, dobijem nesuvislo objašnjenje babe koja uvek drži stranu unuku: pa znaš, on voli običnije, tradicionalnije stvari.

Ma nemoj, tika masala, marokanska piletina, pastirska pita, fahita, koje ti unuče obožava, su skroz domaće i tradicionalne, moja baba Stojanka ih je o svim većim praznicima pravila. Tu se sada mama nasmeje, a ja znam šta Luka još uvek ne prašta: lazanje od povrća koje sam jednom prilikom pravila, a on je zapravo čuo samo lazanje, pa onda možete da zamislite razočarenje vegetarijanskom varijantom. Od tada, svako novo slano jelo prođe kroz usmeni upitnik, gde sastojke razlažem kao pred sanitarnom komisijom. Već mi je žao moje buduće snaje.

Ovaj kolač je takođe jedan od onih previše jednostavnih da bi bili istiniti. Jedno testo se napravi u mikseru od svega par sastojaka, podeli se na dva dela. Jedan deo se utisne u dno pleha, pa se preko pospu višnje izmešane sa šećerom i gustinom i na kraju se preko svega pospe testo, otkidajući komadiće i posipajući mestičavo.

Testo negde utone u fil, negde naraste, negde bude preko fila – sve to doprinosi jednom umetnički razbarušenom izgledu, kakav daleko više cenim od utegnutosti fondana i ogledalo glazura. Domaći kolač, a ja ga vidim u svim manje zvaničnim, a toplim i domaćinskim prilikama: užine, kolač uz kafu, kolač nakon nedeljnog ručka, kolač za poneti na put, na obalu reke, na piknik ili u dugačku šetnju. Kolač za sve prilike.

 

Prhki kolač sa višnjama

(recept za štampu)

 

200g šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

220g putera

1 jaje

350g brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica cimeta

600g višanja bez koštica

50g šećera

4 kašičice gustina

Izmešati u činiji šećer, puter, vanilin šećer i so, pa mutiti mikserom. Dodati jaje i nastaviti mućenje. Potom usuti brašno, izmešano sa praškom za pecivo i cimetom i mutiti kratko, dok se ne sjedine sastojci (najbolje je ovo na kraju raditi sa nastavcima za testo).

Dno i stranice pleha dimenzija 23x33cm ili sličan, preko papira za pečenje, utisnuti polovinu testa.

U činiji izmešati višnje, 50g šećera i gustin, pa usuti preko testa.

Preko višanja pobacati komadiće testa koje otkidamo od one druge polovine.

Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 45 minuta.

Hladiti najmanje 1/2 sata pre sečenja.

 

Sour cherries cake

200g sugar

1 vanilla sugar

pinch of salt

220g butter

3 eggs

350g flour

1 teaspoon of baking powder

1 teaspoon cinnamon

600g pitted sour cherries

50g sugar

4 teaspoons cornstarch

Mix sugar, butter, vanilla sugar and salt with electric mixer. Add the egg and continue with mixing. Then add the flour, combined with baking powder and cinnamon and mix until smooth. Press the half of the dough into the bottom and the sides of the 23x33cm baking pan or similar, over the baking paper.

Combine sour cherries, sugar and cornstarch into the bowl and arrange it over the pressed dough. Then arrange pieces of the other half of the dough over the fruit filling. Bake in preheated oven at 190 degrees for 45 minutes. Cool at least for 1/2 an hour before cutting into slices.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s