Mramorni kuglof / Marble bundt cake

(please scroll down for recipe in English)
Neka Bog poživi onoga ko izmisli kuglof, ko god to bio! Potpuno sam postala zavisna od ove vrste kolača, srećom – više da ih pravim, nešto manje da jedem.
Pre dosta godina, kupila sam kalup za kuglof – fin, pomalo rustične bordo boje, unutra tefloniziran, mislim da je čak i neka poznatija kuhinjska marka. Upotrebila sam ga jednom, doslovno jednom, i nakon fijaska u mom pred-blogerskom kuvanju, kalup sa čunkom u sredini je zaturen u prilično zabačen deo ostave, te je pretio da poseti i podrum (poslednja stanica pre kontejnera, po ideji – ako ga odatle ne potražim neki period, nije mi ni potreban). S vremena na vreme su iskrsavali neki recepti, nisam se pecala na njih. 

Negde početkom leta, nešto se prelomilo, odlučila sam da veliki povratak napravim sa čokoladnim kuglofom, sa mišlju – šta ima tu da ne valja? Povratak je bio jako uspešan, ubrzo je usledio baš ovaj Mramorni kuglof, potom i još poneki, a sada sam počela ozbiljno da prikupljam recepte za istu formu. Čak sam kupila još jednu modlu, sa malo drugačijom šarom, a verujem da ću pribaviti još neku, samo da mi padne šaka (nažalost, ponuda u ovdašnjim radnjama je prilično mršava)
Mnogo mi se dopada ovaj kolač: lep na oko, kompaktan, mali oblik, na tanjiru izgleda vrlo privlačno, a na stativu na nožicu neodoljivo. Može da se koristi bilo koji recept za takozvani masni kolač, pa da se doda još koješta: orasi, suvo grožđe, kandirana pomorandža, kakao, kockice čokolade… Podseća na starinu, na čajanke, na srebrninu i porcelan, na uspravno sedenje i štirkane stolnjake. Na gospodske kuće, i šeri serviran iz kristalnih čašica. U današnje vreme, kafa uz parčence kuglofa je nešto savršeno, a sigurna sam da paše i kao desert, užina, eventualni slatki doručak. Kada imam kuglof, stavim ga pod stakleno zvono da mu očuvam svežinu nekoliko dana, tokom kojih imam spreman odgovor na svako pitanje da li ima nešto slatko. 
Mramorni kuglof
220 g putera
250g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
5 jaja
300ml mleka
450g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
3 kašike šećera
1 kašika cimeta
3-4 kašike mleka
Kalup za kuglof prečnika 23 cm, visine u sredini 10 cm premazati dobro puterom i posuti ravnomerno brašnom.
Puter umititi penasto sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati so i jaja. Kada se napravi homogena smesa, dodati mleko, a potom i brašno izmešano sa praškom za pecivo. Mutiti dok se ne dobije glatka masa. 2/3 testa izručiti u pripremljeni kalup.
Izmešati kakao, šećer, cimet i mleko, pa dodati u 1/3 testa, mešajući dok se ne postane glatko. Presuti preko svetlog dela testa, pa nožem ubadati na više mesta, lagano i promešati vijugavo, kako bi se napravile šare.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.
Marble bundt cake

220 g butter
250g  sugar
1 vanilla sugar
pinch of salt
5 eggs
300ml milk
450g flour
1 baking powder (10g)

2 tablespoons cocoa
3 tablespoons sugar
1 teaspoon cinnamon
3-4 tablespoons milk

Grease bundt baking pan (diameter 23cm) with butter and sprinkle evenly with flour.
Mix butter with sugar and vanilla sugar foamly, then add eggs and continue with mixing. When a homogeneous mixture is made, add milk, and then flour combined with baking powder. Mix until smooth. Transfer the 2/3 dough into the prepared mold.
Mix cocoa, sugar, cinnamon and milk, and add in 1/3 of the dough, stirring until it becomes smooth. Pour over the light part of the dough, then poke with knife in several places, swirling little bit, to make the pattern.
Bake in preheated oven at 180 degrees 45 minutes.


6 thoughts on “Mramorni kuglof / Marble bundt cake”

  • Jeste svi ljubitelji kuglofa na katin špajz ona je istinski ljubitelj istih. Divan je i ovaj tvoj mramornjak

  • Obožavam mramorni kolač a kuglov je verovatno još sočniji!
    Čokoladnu verziju sam propustila ne znam kako, najviše mi je žao zbog priče. To je baš bila epopeja, al najvažnije je da se završilo onako kako je Luka želeo!!!
    Sećam se na jednom blog druženju na Adi sam te pomešala sa Sanjom Manasijević pa sam te pitala što nisi dovela malog 🙂 Zbunjeno si me pogledala i rekla da nije mogao da dođe jer polaže prijemni za školu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s