Džem od luka / Onion jam

(please scroll down for recipe in English)
Moj kum Bine kaže da ceo domaći kuvar isto počinje: propržiti luk na malo ulja. Meni je bilo isprva smešno, činilo mi se da karikira, a onda sam se malo zamislila i shvatila da je skoro pa potpuno u pravu za sva naša svakodnevna kuvana jela. 

Sa lukom kuvanje počinje, luk je neizostavni deo mnogih salata, uz jela od kiselog kupusa može biti i umesto salate. Zbog karakterističnog mirisa, već decenijama ne jedem svež luk, iz salata ga predano trebim. Sa druge strane, Luka je bio ubeđen kada je bio mali da je ime dobio zato što mnogo voli luk, a sada je već dobro u godinama kada se preslišava da li će negde izaći pre nego što se baci na salatu u kojoj ima i trag luka. Pa onda ipak i za svaki slučaj trpa u usta osvežavajuće bonbone, pere zube do iznemoglosti, uzima i karanfilić da glocka. Od luka ne odustaje.

Luk mi je do skora bio jedino i isključivo sastojak slanih jela, bilo je nezamislivo da se u bilo šta drugo stavlja. Onda smo otkrili karamelizovani luk, koji sam poslužila uz pohovani kamember  i ostala sam zatečena kompleksnošću  ukusa. Prošlo je dosta vremena, dok sam se odvažila i napravila džem od luka – više zbog stilske figure koja čini blesavom kombinaciju džema i luka u jednom nazivu. Ipak, blesavo ili ne – kombinacija je iz snova. Mnoštvo ukusa u samo jednoj kašičici džema: slatko, blagi karamel koji viri iz pozadine, kiselkasto, slankasto i sve zaokruženo ublaženim ukusom luka. Ovo naglašavam zbog svih onih sa kojima delim netrpeljivost prema ukusu ovog povrća: da, oseća se blagi ukus, ali niti ostaje niti je neprijatan. 
Džem je odličan dodatak mezetluku ili neobičan prilog uz mesa ili ima neku sasvim treću namenu. Ja sam ga uparila sa kozjim kačkavaljom, uz gorkastu rukolu i podlogu od krekera – zalogajčići koji bi zadovoljili i najizbirljivije gastro-uživaoce. Apsolutno uživanje.
Džem od luka
1kg crvenog luka
3 kašike maslinovog ulja
30g putera
prstohvat soli, prstohvat bibera
70g žutog šećera
100ml crnog vina
60ml balzamiko sirćeta
Oguliti crveni luk i iseckati ga na rebarca.
Staviti u šerpu maslinovo ulje i puter i kada se puter otopi i smesa zagreje, dodati iseckani luk, so i biber. Pržiti na umereno jakoj vatri uz povremeno mešanje, sve dok luk sasvim ne uvene i omekani (minimum 20 minuta, a zavisi od jačine temperature i vrste luka). 
U sasvim mekani luk dodati žuti šećer i nastaviti prženje uz stalno mešanje, 10-15 minuta. Potom usuti vino i balzamiko sirće i na umerenoj temperaturi dinstati dok tečnost sasvim ne uvri (45-50 minuta).
U vrele, sterilisane teglice usuti vreo džem, odmah zatvoriti metalnim poklopcima i ostaviti da se polako hladi. Jedom načetu teglicu držati u frižideru.
Onion jam

1kg red onions
3 tablespoons olive oil
30g butter
a pinch of salt, a pinch of pepper
70g brown sugar
100ml red wine
60ml balsamic vinegar

Peel the onion and chop it on the ribs.
Put the olive oil and butter in a saucepan and when the butter melts and mixture is hot, add the chopped onion, salt and pepper. Fry in moderately high heat, stirring occasionally, until onions soften and become completely soft (minimum 20 minutes, depending on the strength of the temperature and the type of onion).
When onion is supple, add sugar and continue to fry with constant stirring, for 10-15 minutes. Then, pour in the wine and balsamic vinegar and cook on medium heat until the liquid completely evaporate (45-50 minutes).
Pour the hot jam into sterilized jars, close immediately with the metal lid and leave to cool slowly. Once opened jar should be stored in the refrigerator.


6 thoughts on “Džem od luka / Onion jam”

  • Odlično!
    Praveći ga često od kad je recept objavila Ana baš smo uživali u kombinacijama. Nedavno sam dodala čili papričicu… joooj Tanjice probaj!

  • Meni se ovo dopalo i napravila sam ali niko od ukućana neće da jede. Sad se pitam kako da ga upotrebim i podvalim im da ne znaju šta su jeli. Šteta da ga bacim.

  • Nisam baš neki ljubitelj kombinacije slatko – slano. Sasvim sam prosečna kuvarica. Činjenica je samo da volim da eksperimentišem. Kada sam pročitala recept, pomislila sam: ov je neobično, volim vino, aceto balsamico, hakde da probam. Imam luk iz moje bašte, uvek vino i aceto.
    Tanja, razbila si sve moje predrasude. ovo je stvarno spoj prelepih ukusa. Sada ću malo da se pravim važna da i ja imam nešto neobično na meniju. Hvala ti.

    • 😂😂😂 super je štos, a gosti uvek vole nešto neočekivano. Super je uz sir, uz neko meso….samo treba razbiti predrasude i ograde u glavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s