Namaz od sušenog paradajza / Dried tomato spread

(please scroll down for recipe in English) 
Moj deda je govorio: ako mi ne dođe na jelo i piće, kako da očekujem da mi dođe da mi nešto uradi. Dedu sam volela, ali potpuno sam u neskladu sa tom njegovom rečenicom. Ne biste verovali koliko sam teška za izlaske, da odem kod nekoga u kućnu posetu eto onako, da se pokrenem u tom pravcu i izađem iz kuće uopšte. Nije uvek bilo tako, ali sam ipak uvek bila kućna muva, koja voli svoj dom i istinski mir koji mi on donosi. Prijatelji to znaju pa kada treba da se vidimo, bivaju veoma uporni ili mi prosto – narede, samo pustivši poruku sa vremenom i mestom, znajući da ću morati da poslušam. Sa druge strane, kad je gusto – prvopozivarka sam. Tada se red zna – zovem, iskreno nudim pomoć, tražim rešenje zajedno sa njima, postajem neko na koga može da se računa. Imam nekoliko pravih prijatelja, koji me poznaju, znaju kako stvari stoje, pa imaju strpljenja da sačekaju da ih posetim – zauzvrat imaju pouzdanog prijatelja.

Da ne bude da sam luda Nasta, imam objašnjenje zašto mi je sve ovo gore palo na pamet. Naime, blogovanje mi je donelo neka lepa prijateljstva, mnoga drugarstva, sijaset poznanstava; jedna od mojih blogo-prijateljica je Milkica. Koliko li me je samo puta zvala da dođem kod nje – a bila sam samo jednom, jer uvek nađem neki bezvezni izgovor. Evo, dete joj je danas napunilo godinicu, a ja lenja buba, još nisam otišla da ga vidim. Ma strašno. Da me je pozvala da pomerimo kauč, verovatno bih sela u kola i zapucala ka njoj. A ona nije od onih koji bi mi naredili – suviše je dobra i fina. I ima odlične recepte. Jedan od njih je pašteta od suvog paradajza: nešto intenzivnijeg ukusa, više nalik na tapenadu, koju ne možete da namažete od prsta debelo preko hleba. Ipak, sjajno ide uz neko meso, ribu, prepečeni tost ili možda čak kao punjenje za rolovano meso. Kako god, lepa promena i dobra gurmanska ideja – što da ne.
Namaz od sušenog paradajza
200g sušenog paradajza u maslinovom ulju 
200g mlevenih oraha
so, biber
maslinovo ulje
Sušeni paradajz i mlevene orahe staviti u seckalicu ili multipraktik i blendirati, uz eventualno dodavanje maslinovog ulja – kašiku po kašiku. Kada se dobije željena tekstura, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodatno izmešati.
Smesu staviti u teglicu, dobro zatvoriti i držati u frižideru do nedelju dana.
Dried tomato spread

200g dried tomatoes in olive oil
200g ground walnuts
salt and pepper
olive oil

Put dried tomatoes and ground nuts into the chopper or food processor and process them, adding olive spoon by spoon of olive oil, if needed. When the desired texture is obtained, add salt and pepper to taste, and stir well.
Put the mixture in a jar, seal and refrigerate up to one week.


1 thought on “Namaz od sušenog paradajza / Dried tomato spread”

  • Što te više čitam, sve mi se više dopadaš. Mislim da sam bliže ja bih ti čisto upadala u kuću i remetila mir 🙂 A ne samo zbog delicija (kao što je ova ) koje spremaš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s