Juneća pašteta / Beef pâté

(please scroll down for recipe in English)
Najbitnije pravilo koje u maloprodaji treba da se primenjuje je vezana trgovina. Kada kupac dođe da kupi vino, ponuditi i otvarač za isto (primetili ste u supermarketima ponudu otvarača kod vinskog podruma, je l’ da?) Teglice se nude uz poklopce ili celofan. Dama koja kupuje ruž za usne će obavezno od dobrog promotera ili iskusnog prodavca biti ponuđena olovkom za usne. Interna šala među mojim kolegama (a citirajući neku domaću seriju) je da uz ventilatore idu i krmenadle, jer je sve to vezana trgovina.

U mom slučaju vezana trgovina je juneća supa, nakon čega sledi ili verzija Ruske salate u koju iseckam sve sastojke supe, pa dodam ostalo za neku podverziju ove salate. Ili, ono o čemu ćemo danas – juneća pašteta, u kojoj takođe iskoristim sve sastojke od kojih pravim supu.
Može da se pusti mašti na volju, pa da se u blender stave čvrsti sastojci supe uz mnoštvo dodataka – možda neko voli samo uz pavlaku? Ili kajmak? Ili ipak da se doda kečap i još koješta? Ukusi k’o kupusi, svaki različit. Prema mom je pašteta baš kakva sledi: mesna, kao pravo meso koje se razmazuje, uz ukus rena koji provejava i daje mu svežinu (ideja moje drugarice Nataše). Naročito je interesantno na namazani hleb staviti kolutove kiselih krastavaca, koji daju naročiti rezak ukus i teksturu.
Juneća pašteta
1 kuvana rozbratna
3 kuvane šargarepe
2 kuvana korena peršuna
1 manji kuvani celer
100g omekšalog putera
2 kašičice soli
beli biber
100ml pavlake za kuvanje
2 kašičice rena
Rozbratnu i povrće iseći na sitnije komade i staviti u blender. Dodati omekšali puter, so, biber, pavlaku za kuvanje i ren, pa blendirati dok se ne dobije sasvim glatka smesa. Ukoliko je potrebno, dodati malo supe (kašiku po kašiku) kako bi se formirala glatka smesa. 
Čuvati na hladnom mestu u dobro zatvorenoj posudi.

Beef pâté

1 cooked entrecote steak
3 cooked carrots
2 boiled parsley root
1 small cooked celery 

100g butter, softened
2 teaspoons salt
white pepper
100ml heavy cream
2 teaspoons horseradish

Cut entercote steak and vegetables into smaller pieces and put in blender. Add softened butter, salt, pepper, cream for cooking and horseradish, and process until a completely smooth mixture. If needed, add a little soup (spoon by spoon).
Keep in a cool place in a tightly closed container.


4 thoughts on “Juneća pašteta / Beef pâté”

  • Super recept jer nastupa sezona supa!

    Da i ja tebi dam jednu ideju. Vrlo često meso iz supe iscepkam, neku testeninu obarim ili isečem deblje palačinke na široke trake, dodam neki stariji sir ili ono što se skupilo po frižideru, začine. Nalijm sa vrelom supom, izmešam i stavom u rernu da se zapeče. Od kad ga je mama prvi put napravila zovemo ga klizavi ručak, valjda jer se sir rasteže 🙂

    Jedva čekam juneću supu da napravim ovu pašteticu!

  • Jako zanimljivo. Mislila sam najprije da sew radi o jetrenoj pašteti.:)) Slično ovome sam znala raditi kao punjenje za slane palačinke – jedini način da sve iskoristim i da djeca pojedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s