Žerbo kuglice

Žerbo kuglice su nazvane tako jer imaju veći deo sastojaka koje imaju i žerbo kocke: tu su džem od kajsija, tu su i orasi i čokoladni fil, novina je mleveni keks koji u ovoj postavci glumi kore.

Žerbo kuglice - grupna slika

Ne koristim često mleveni keks u kolačima, ali povremeno napravim ustupak. Verovatno bi ove kuglice imale sličan ukus ukoliko bi se posebno ispekle kore od smese za žerbo kocke, pa izmrvile, pa izmešale sa ostalim sastojcima, pa se oblikovale u kuglice, uvaljale u otopljenu čokoladu…… Kada se ovaj zbir postupaka ima ispred sebe, neko bi sa pravom postavio pitanje – pa što onda nisi napravila Žerbo kocke? Stvarno, što?

Prednost kuglica u odnosu i na Kocke i na Tortu su, očigledno, brzina. Kuglice su i rešenje kada vam je potrebno da imate i kolačić tog oblika na tanjiru sa sitnim kolačima, a hoćete nešto neobično i ukusno. Najbitnije od svega: iole vešt podmladak će ove kuglice napraviti za tren. Osetiti se korisnim, steći radne navike, a vama rešiti pravljenje jedne vrste kolača. Situacija u kojoj svi dobijaju.

Žerbo kuglice - grupna slika + presek

Žerbo kuglice sam videla kod Natalije i naprečac odlučila da ću da ih pravim. Logičan sled, nakon kocki i torte. Verovatno postoji negde i rolat i sa njim bismo ceo opus “Tema: Žerbo” zaokružili. To je jedan od načina da se oda počast gospodinu Emilu Žerbou, koji je u poslastičarstvo uveo mnoge novine koje se i danas koriste. Koliko je ovaj rođeni Švajcarac bio talentovani poslastičar govori i činjenica da je sa samo dvadeset pet godina otvorio svoju prvu poslastičarnicu. Nakon toga ga je naslednik tada priznate proizvodnje slatkiša pozvao da dođe u Budimpeštu i da postane veliki akcionar poslastičarnice koja je ponela njegovo ime i koja se i danas nalazi na istom mestu. Nakon niza peripetija komunističkog vremena u vidu nacionalizacije, oduzimanja, promene imena, pa onda ponovne prodaje sredinom devedesetih, vlasnik je postao nemački biznismen koji je i vlasnik drogerijskog lanca Muller. Niđe veze – znam, ali dobra stvar je što je poslastičarnici vraćen duh i sjaj starog vremena, kao i ime. Još ukoliko prestane da bude turistička destinacija koja privlači more bezobzirnih i nevaspitanih turista – gde će im kraj biti. Uz to bi trebalo da se poradi i na kvalitetu kolača, ako mene pitate, jer na svakoj iole domaćinskoj slavi sam pojela neuporedivo bolji kolač nego što je onaj precenjeni original. Ipak, nije mi žao ni novca ni vremena potrošenog u Gerbaud poslastičarnici – ima nešto u tom starinskom duhu, a i kako bih više cenila svoj i trud svih ovdašnjih domaćica 😉

Žerbo kuglica - presek, krupno

Bilo šta iz Žerbo opusa da odaberete – nećete se kajati, sve je izuzetno ukusno. Po brzini pripreme, redosled bi bio kuglice, kocke, torta. Po mom ličnom afinitetu i ukusu, redosled bi bio verovatno obrnut. Bez obzira na afinitet, ovo će biti česta postavka sitnih kolača, jer – neobično, brzo, ukusno. Meni najbitniji kriterijumi.

Žerbo kuglice

10.01.2020.

By:

Ingredients
 • 200g mlevenog keksa
 • 150g mlevenih oraha
 • 5 kašika džema od kajsije (i više, po potrebi)
 • 1 kašičica vanila ekstrakta
 • 150g čokolade
 • 3 kašike ulja
Directions
 • Step 1 Izmešati mleveni keks, vanila ekstrakt i orahe, pa dodavati džem od kajsija, kašiku po kašiku, sve dok se ne formira kompaktna smesa koja se lako oblikuje.
 • Step 2 Od pripremljene smese formirati kuglice: možete ih vaditi najmanjom kašikom za sladoled ili običnom kašičicom. Ređati kuglice na tanjir, pa ih staviti u frižider na najmanje sat vremena.
 • Step 3 Pripremiti glazuru, tako što će se čokolada otopiti na pari i dodati ulje. Izmešati da postane glatko.
 • Step 4 Ohlađene kuglice umakati jednu po jednu u glazuru i ređati na tacnu postavljenu folijom ili papirom za pečenje. Ostaviti da se smesa ohladi i stegne. Služiti u papirnim korpicama.
 • Step 5 Napomena: dobija je 18 kuglica koje pre glaziranja imaju po 30g. Ukoliko želite, možete praviti i sitnije, od po 15g svaka.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s