Vitaminski sok / Vitamin juice

(please scroll down for recipe in English)
Uopšte me ne obraduju neprirodno visoke temperature kad im vreme nije, tj. negde u sred januara. Verovatno sam jedina u gradu koja gunđa na tu pojavu, ali meni je stalno na pameti posledica izostanka zimskih minusa: izdaleka znam da poljoprivreda traži hladno vreme, a s obzirom da imam zemlju samo u saksiji, mogu da nagađam podrobnije objašnjenje ovog razloga. Ono drugo, koje se tiče svih nas, je to što debeli temperaturni minusi ubijaju viruse i bakterije, pa smo tada svi zdraviji. Pa verovatno ste i sami uočili zakonitost ponavljanja epidemije gripa pri odlasku zime, čim termometar počne da pokazuje više temperature? Svake godine, bez izuzetka.
Na klimu ne možemo (mnogo) da utičemo, ali na svoj imunitet možemo, još kako. Jedan od bitnih činilaca prevencije je unošenje vitamina, a nema boljeg načina nego u izvornom obliku – kroz voće i povrće. Skoknite u neki od Idea objekata, nakupujte cveklu, limun, šargarepe i jabuke i za par minuta (i nekoliko obrataja sokovnika), imaćete veoma zdrav vitaminski sok. Ovako pripremljen sok je pre svega zdrav, a bonus je što je veoma ukusan i osvežavajući. Odličan u zimske i sve druge dane.
(post je urađen u saradnji sa IDEA prodavnicama, gde uvek možete odabrati zdravo i ubrati sveže)

Vitaminski sok
1/2kg cvekle
1/2kg šargarepe
1/2kg jabuka
1/2kg limuna
1/2kg meda
Oguliti cveklu, šargarepu i jabuke i iscediti u sokovniku. Limun iscediti na cediljci za agrume.
Dobijene sokove izmešati, pa dodati med. Mešati dok se med sasvim ne otopi.
Odrasli treba da izmešaju 1/2 čaše soka sa 1/2 čaše vode, a deca 1/3 čaše soka sa 2/3 čaše vode.
Vitamin juice

1/2 kg of beetroot
1/2 kg of carrots
1 / 2kg of apples
1 / 2kg lemon
1 / 2kg of honey

Peel beets, carrots and apples and squeeze in the juice extractor. Squeeze lemon on lemon squeezer
Combine both juices, then add honey. Stir until completely honey dissolves.
Adults should mix 1/2 cup of juice with 1/2 cup water and children 1/3 cup of juice with 2/3 cup water.


11 thoughts on “Vitaminski sok / Vitamin juice”

  • Klima se definitivno menja! Kod nas je prošle zime prvi put padao sneg u poslednjih 75 godina. I ja ne volim velike promene temperature, moja bašta i vočnjak tek nikako, a eto ne volim ni ova vruća leta kad duva El Ninjo..to mi je onako baš bolesno vreme. Prema tome tvoj vitaminski sok da napravim i da nazdravimo! Živeli

    • Prvi put u 75 godina?! Čoveče, pa češće pada u Saudijskoj Arabiji 🙂
      Izmenila se klima, definitivno. Ništa više nije onako kako smo u školi učili, niti je vreme na kakvo smo bili navikli.

  • Nisam jos dodala cvekle u soku, nisam nikad jela nekuvanu cveklu uopste. Volim cvekle i mislim da kombinacija voca sa spiske sastojaka je dobra..bar sto se ukus tice, i jaravno prava vitaminska bomba kao svaki smoothie… Med u smoothie obozavam,ne samo zbog ukusa vec i zbog vitamina i minerala sto sadrzi!aipak ta kolicina meda sto se pise u recept je ogromna, dovoljno je kasicica za svaku porciju, ne bih dodala vise od dve kasike bez obzira na kolicine dobijenog soka. Cao tanja!

  • A tu zadnju recenicu daAdults should mix 1/2 cup of juice with 1/2 cup water and children 1/3 cup of juice with 2/3 cup water ne shvatam, zasto??na primer zasto mesati sa vodom pa ok ako kesamo a zasto deca da mesaju sa drugom kolicinom vode a ne isto? Voda ne utice na varenje kad su povrce i voce u pitanju, samo kuvanje…

    • Količina meda je tako velika, jer se praktično dobija sirup. Suviše je slatko i koncentrovano piti sok bez razblaživanja, stoga se dodaje voda. Deca piju više razblaženo, pretpostavljam, jer im ne bi prijao jak ukus cvekle. Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s