Vitaminska salata sa pomorandžom / Vitamin salad with orange

(please scroll down for recipe in English)
U novijoj gastronomskoj istoriji mnoge nekada neshvatljive kombinacije su postale uobičajene: mešanje ljutog i slatkog, slatkog i slanog, upotreba voća za slana jela, slađenje mesa, soljenje voća i slično. Svaki od tih doskorašnjih tabua je šunjajući se postajao uobičajen, svakodnevan, čak i veoma poželjan. I meni su takve kreacije nekada izazivale mrštenje lica i odbijanje i da probam, ali su ubrzo postale i više nego poželjne – na sve se živ čovek navikne…. Verujem da mi se, kao u crtaću Mulan, preci negde smeju i misle kako u najmanju ruku nisam normalna, jer ko još meša suvo grožđe i mleveno meso, služi voće i slaninu, soli pomorandžu – verovatno me neki Mušu zmaj vreba iza ćoška, vodeći računa da skroz ne poludim… Šalu na stranu, gastronomija i jeste upravo to – spojiti nespojivo, pa kada se još tako kreira neki novi ukus ili čak eksplozija ukusa kao u slučaju današnjeg recepta, onda ta kombinacija postane ne samo prihvatljiva, već i poželjna i mnogo puta probana.
U IDEI ima svakakvog voća i povrća, nećete se lako odlučiti, a veoma su česte i akcije. Ovog puta tamo sam nabavila božanstvene pomorandže: neke su pojedene onako staromodno – kao voćka, neke su isceđene, a neke su završile u ovoj vitaminskoj salati, o kojoj danas pričamo. Gorkasta rukola, svež i hrskav komorač, zemljasta cvekla, sočna, slatka pomorandža i slani, aromatičan kapar – nakon prvog zalogaja nastane potpuno neočekivana čarolija. Moje oduševljenje je bilo nemerljivo – znate onaj osećaj kada stavite zalogaj u usta i polako žvaćete, razmišljajući o ukusima koji dolaze jedan za drugim? E, baš je tako bilo. Da ne kvarim celu rapsodiju boja i ukusa, začinila sam samo sa krupnom morskom solju i maslinovim uljem, sve drugo bi bilo previše.
(post je urađen u saradnji sa IDEA prodavnicama, gde uvek možete odabrati zdravo i ubrati sveže)

Vitaminska salata sa pomorandžom
100g rukole
1 mala glavica mlade cvekle
1 manji komorač
1 pomorandža
1 kašika kapara
krupna so, maslinovo ulje
Rukolu oprati i osušiti, cveklu oguliti i iseći na sitne, tanke listiće. Komorač oprati, preseći, zatim mu ukloniti koren i iseći na tanke štapiće. Pomorandžu oguliti i svaku krišku sitno iseći. 
Salata se može izmešati ili ređati u slojevima. Odozgo posuti kaparima, a pred posluženje posuti krupnom solju i maslinovim uljem.
Vitamin salad with orange

100g arugula
1 small, young beetroot
1 small fennel
1 orange
1 tablespoon capers
kosher salt, olive oil

Wash and dry the arugula, wash and peel beetroot and cut into small, thin slices. Wash fennel, cut, then remove its root and cut into thin sticks. Peel orange and cut each slice finely.
Salad can be mixed or arrange in layers. Sprinkle capers from above and season with salt and olive oil before serving.


4 thoughts on “Vitaminska salata sa pomorandžom / Vitamin salad with orange”

  • Zaista, danas jedemo ono što ni naše mame nisu, da ne idemo dublje u prošlost. Kako volim bliskoistočnu kuhinju, tako mi se i ovo jako sviđa. Oni puno koriste nar, narandže, grožđice i "slatke" začine (cimet, klinčić) u slanim kombinacijama.

  • Uvek me je fasciniralo kako su kod nas ljudi prilicno konzervativni kad je hrana u pitanju. Imam srecu pa je moja mama uvek htela da isproba nesto novo i nije volela rutinu, pa sam jos od malena stekla naviku da probam sve. Jedno od mojih prvih kulinarskih iskustava je bio kupus sa jabukom, nasla sam recept u velikom kuvaru koji smo imali, vodio se pod 'holandski recepti'. Tad nisam ni sanjala da cu da zivim u Holandiji. Salata je sjajna, bas za ove zimske mesece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s