Pečena pastrmka / Roasted trout

(please scroll down for recipe in English)
Morsku ribu ne volim preterano, neuporedivo mi je draža slatkovodna. Zapravo, mnogo volim šarana, soma i pastrmku, ali kada ih mama spremi (ne bi valjalo da sam muško, jer verovatno da bih na prvu izjavu ovog tipa dobila loncem u glavu). Meni priprema ribe nije jača strana, čak naprotiv. Osim rižota sa morskim plodovima, nisam se zaletala ni u kakve riblje avanture: bilo mi je neprihvatljivo da zbog jednog obroka usmrdim ceo stan, pa da danima bezuspešno luftiram; samim tim sam ozbiljna neznalica u oblasti pripreme ovog tipa hrane. Moja mama, međutim, pastrmku sprema u rerni – nema stajanja pored šporeta, nema (mnogo) manuelnog rada, a miris ne postoji! Gotov proizvod je riba hrskave korice, beskrajno ukusna, za koju biste se zakleli da je pržena u tiganju.

Savladavanje pastrmke iz rerne mi već neko vreme stoji na listi izazova (zajedno sa Slatkim kupusom, cicvarom i česnicom), i ko zna koliko bi se to još oteglo, da me naša Lana nije pozvala da gostujem u novom časopisu Hrono kuvar sa receptom za ribu. Doslovno sam joj otpisala – pa gde me nađe sa ribom?! Odmah zatim sam pomislila da bi jedino gore bilo da je trebalo da se latim škembića! Ipak, Lanu nikako ne mogu da odbijem, tako da sam prekoredno savladala i ovo jelo.
Ne pamtim da je neki način ishrane skoro izazvao toliko pažnje i stekao toliko poklonika kao Hrono. Mnogi se kunu u njegove rezultate i prebrojavaju kilograme koje su izgubili i dobrobit koju su stekli, pa nije ni čudo što je zaživeo i časopis sa istom temom. U njemu ima mnoštvo zanimljivih recepata, a još dva blogera su imali priliku da predstave svoje radove – Sandra (Ko to tamo) i Sanja (Ultimativni sastojak)

Pastrmka pečena u rerni može da bude u hrono maniru, ako se držite speltinog brašna, ili da izgubi svojstva te kuhinje, ako se pastrmke uvaljaju u kukuruzno ili obično pšenično brašno. Svega je par pripremnih radnji (u toj meri da sam pocrvenela od muke kada mi je Lana tražila slike pripreme – čuješ, priprema: uvaljati ribu u brašno, kakva je to priprema?), a najbitnije je da se zagreje ulje u rerni pre stavljanja ribe, kao i da temperatura bude nešto jača, kako bi se formirala korica, a izbegla ona raskuvanost.
Ukoliko iole volite pastrmku, toplo preporučujem baš ovaj način pripreme. Iznenađenje lakoćom pripreme i kvalitetom pečene ribe nikako neće izostati.

Pečena pastrmka
4
pastrmke
So,
biber, maslinovo ulje
Speltino
brašno*
Možete
tražiti i u ribarnici da očiste ribu ili da to sami uradite.
Pastrmku
blago ostrugati nožem. Rasporiti ribu duž trbuha i izvaditi utrobu, zatim
izvaditi i škrge (tik ispod glave). Dobro oprati pastrmke i ostaviti ih da se
ocede. Oceđene ribe dobro posoliti spolja i iznutra, pa utrljati. Zatim ih
i  pobiberiti, pa ih složiti u posudu, prekriti providnom folijom i
ostaviti neko vreme (najbolje preko noći).
Uključiti
rernu na 250 stepeni da se zagreje. Pleh ovlaš posuti maslinovim uljem i
staviti u vrelu rernu na par minuta da se zagreje.
Svaku
ribu uvaljati sa obe strane u speltino brašno. Pažljivo izvaditi vreo pleh iz
rerne i složiti ribe jednu do druge. Peći 25 minuta, dok lepo ne porumeni
odozdo. Zatim okrenuti svaku pastrmku i peći još 10 minuta.
 

Savet
plus
: speltino brašno za oblaganje riba posuti preko papira za pečenje ili
aluminijumske folije. Proces manipulacije je jednostavniji, a i brašno se
posipa na većoj površini, pa se riba brže uvalja. Nakon što se završi proces
pripreme ribe, papir ili folija se jednostavno bace, bez nepotrebnog prljanja
posuđa.
*Ukoliko ne praktikujete hrono način ishrane, onda umesto speltinog možete da koristite kukuruzno ili pšenično brašno.

Roasted trout
4 trout
Salt, pepper, olive oil
Spelt flour *
You could ask for fish cleaning at the fish market or to clean them yourself.
Scrape trout with a knife. Cut the fish along the stomach and take the gut away, then remove the gills (just below the head). Wash trout well and leave them to drain. Season fish well with salt inside and out, and rub. Then add pepper, and arrange trout in a bowl and leave for some time (preferably overnight).
Turn the oven to 250 degrees to warm up. Sprinkle baking pan lightly with olive oil and place in a hot oven for a few minutes to warm up.
Roll each fish on both sides in spelt flour. Remove the hot pan carefully from the oven and arrange the fish next to each other. Bake 25 minutes, until nicely browned underneath. Then turn each trout and bake another 10 minutes.
Tip plus: sprinkle spelt flour for fish coating over baking paper or aluminum foil. Once the process of preparing fish is completed, simply throw the paper away without undue soiling dishes.

* If you do not practice chrono diet, then you could use corn or wheat flour instead spelt flour.


6 thoughts on “Pečena pastrmka / Roasted trout”

  • Sprovele smo istu ideju u delo, samo ja dodatno zamolim da mi posle merenja otfikari glavu. Onda mogu 'hemijski' da je operem iznutra, da ne ostane ni trunčica crnog unutra, tako zahtevaju ukućani 🙂

  • Ja sam veliki ljubitelj ribe, i iako zivim u zemlji sa fantasticnim izborom morske ribe, mnogo vise volim slatkovodnu. Pogotovo pastrmku. Bas cu da probam ovako, pekla sam je i ranije u rerni, ali na drugaciji nacin. Ovde kod mene prodaju samo ociscenu, tj. ja je do sada nisam videla.

  • Odlično! I meni je uvek ovako milije da spremim ribu, najviše zbog neširenja "opojnih mirisa" po kući, a stvarno se dobije fina krckava korica. Jedina razlika u proceduri spremanja je da ja brašno za valjanje stavim u najlon kesu, u kesu brašno za valjanje i samo prodrmusam kesu 😀 To mi je jednom palo na pamet kada me je mrzelo da valjam papaline do iznemoglosti u brašno hihihi…

  • Nisam ljubiteljica slatkovodnih riba, stalno mi se čini da osjećam mulj!:)) Pastrmke još i podnosim i radim ih jer ih vole moji. Ovo je jako dobar recept i svakako ću ga isprobati. Neću ga pinati, već pamtim, jer kao što veliš – uvaljati u brašno (za takvo što uvijek koristim kukuruzno) i peči – pa to još uvijek mogu zapamtiti!

  • Predobar recept, isproban u subotu. Od sada pastrmka se sprema samo na ovaj način;))
    Hvala puno! Dragana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s