Topla čokolada / Hot chocolate

(please scroll down for recipe in English)

Prvu i možda čak i jedinu toplu čokoladu sam pila negde krajem osamdesetih, kada su se privatni kafići počeli pojavljivati u Beogradu, a topla čokolada krčila svoj put kroz njihovu škrtu ponudu. Mi klinke, nekakav možda početak srednje škole. Drugarica mi kaže da je topla čokolada nešto božanstveno, pa ja popustih i naručih. Mršav džeparac za taj ranovečernji izlazak sam imala, pa se odlično sećam da sam u glavi brzo sračunala da dugo neću smeti roditeljima na oči da im tražim još novca, jer nakon neplanirane porudžbine (skuplje u odnosu na običan sok) neće mi ama baš ništa ostati. Dođe iščekivana topla čokolada, a ja bacim radoznao pogled na nju, pa upitan na drugaricu: šta je ovo?! Taj napitak u pokušaju je ličio na neuspeli puding (što je verovatno zapravo i bio) – zgrudvan, gust, sa intenzivnim ukusom skroba. Pojela sam ja to, da se ne lažemo, jer slatko je slatko. Kažem pojela, jer se nikako nije dalo piti. I nikada više nisam poželela da ponovo naručim ništa slično. 
Pre neki dan sam nešto tumarajući po Majinim Proverenim receptima nabasala na post jednostavnog naziva – Topla čokolada. Već na prvo čitanje mi se učinilo savršenim. Odmah ujutru okupim sastojke (cela tri) i navalim. Ushićenje. Oduševljenje. Osećaj blaženstva i savršenstva. Onaj utešni osećaj da se baš topla čokolada sliva niz grlo. Gusta tekućina mlečno-čokoladnog ukusa, aromatična i topla.
Držeći šolju sa napitkom koji diže raspoloženje, setila sam se filma Čokolada i one fine atmosfere oko njega. I Žilijet Binoš koja prepoznaje želje svojih gostiju i u kakao dodaje fine arome, koje im daju podsticaj i snagu da ostvare svoje snove. Svim srcem preporučujem ovaj recept. Za neku novu unutrašnju snagu, utehu, sigurnost doma, toplinu. 
Topla čokolada
100g čokolade za kuvanje
100ml slatke pavlake
100ml mleka
Čokoladu za kuvanje lagano otopiti u šerpici na srednjoj temperaturi, mešajući s vremena na vreme.
Slatku pavlaku zagrevati da postane vruća. Mleko treba da bude mlako.
U istopljenu čokoladu umešati vrelu pavlaku, mešati da se sjedini. Dodati mleko, dobro izmešati, pa kuvati još minut ili dva, da se sastojci lepo sjedine.
Procediti i servirati.
Hot chocolate

100 g dark chocolate
100 ml cream
100 ml milk

Melt chocolate slowly melt in the small pot on a medium heat, stirring from time to time.
Heat the cream to become hot. Milk should be lukewarm.
Stir hot cream into melted chocolate, then stir to combine well. Add milk, mix well, and cook another minute or two, to combine all ingredients to become smooth.
Strain and serve.


7 thoughts on “Topla čokolada / Hot chocolate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s