Gusti sok od jabuke / Apple juice

(please scroll down for recipe in English)
Kada sam bila mala, izbor sokova nije ni ličio na ove današnje. Ipak, tačno se znalo koja fabrika proizvodi dobre, ukusne sokove, a kojoj su to zapravo neke prokisele vodice. Kao i kod većine robe u to doba, najbolje je dolazilo iz Slovenije. Da ne bude zabune, ja sam mlada bila u prošlom veku, te se i moje detinjstvo u nekom periodu poklapa sa postojanjem Jugoslavije. Fructal sokovi, u saradnji sa prirodom, su u to doba bili najskljuplji i najbolji na tržištu. Potrošač tog doba nije smeo da bude razmažen u meri u kojoj je danas, te su pakovanja bila ona četvrtasta, visoka, za koja smo, da bi ih otvorili, morali da upotrebljavamo špicasti nož. Njihov sok od šargarepe mi je bio apsolutno najomiljeniji, a i ostali gusti sokovi su na listi najdražih zauzimali visoka mesta.

Danas je ponuda sokova daleko šira. Ima uvoznih, ima odličnih domaćih fabrika. Razmaženost potrošača je svakim danom sve veća, te se proizvođači u trci za novim konzumentima dovijaju na razne načine: uvode nove ukuse, nove tehnike, nove načine otvaranja, ponovnog zatvaranja, nove teksture, načine proizvodnje, nove sertifikate; slike voća su sve živahnije, živopisnije, pakovanja sve atraktivnija. Ipak, meni je sve to hemija – excuse my French. Ne mogu da zaboravim da su pre 10-15 godina ovdašnji veliki, tada najveći, proizvođači sokova uvozili smrznute ploče sa voćnom pulpom. I šta onda? Verovatno se ledić razmuti u vodi, upakuje u atraktivna pakovanja i šalje u radnje, istovremeno dok se na televiziji vrti reklama u kojoj voće samo uskače u presu.
Danas sokove pijem vrlo redukovano – domaće sirupe, eventualno neke ceđene i to je to. I ovaj gusti od jabuke. Kada se dobro ohladi, lepši ne postoji! Uz malo truda, dobija se gusti sok dostojan onih na rafovima, i bolji – znamo šta u njega ide. Recept je stari, iz sveske moje mame, a sigurna sam da su sve mame imale nešto slično zapisano u to doba – tada je to bilo moderno. Pravila sam samo od jabuka ovog puta, ali po receptu stoji da može da se doda i šargarepa. Tada verovatno može na crtu i onom Fructal-ovom sa početka priče.
Gusti sok od jabuke
4kg jabuka
10 l vode
1kg šećera
Flaše dobro oprati, staviti ih u hladnu rernu i uključiti na 100 stepeni.
Jabuke oguliti, očistiti od semenki, iseći na stinije komade i staviti u veliki lonac. Dodati vodu, pa staviti da proključa. Kuvati dok se jabuke ne skuvaju. Štapnim mikserom ili nekim drugim pomagalom ispasirati jabuke. Dodati šećer, pa kuvati još 10-15 minuta da se šećer lepo rastopi i sjedini sa sokom.
Vreo sok sipati u vrele flaše. Zatvarati ih poklopcima i potrpati u neko staro ćebe, da se polako hlade. 
Čuvati na tamnom i prohladnom mestu. Nakon što se flaša načne, držati je u frižideru. Sok piti dobro rashlađen.
Napomena: ukoliko se želi dobiti gušći sok, upotrebiti više voća, a šećer korigovati po ukusu.
Apple juice

4kg apple
10 l of water
1kg sugar

Wash bottles thoroughly, put them in a cold oven and turn 100 degrees.
Peel apples, clean of seeds, cut in smaller pieces and place in a large pot. Add the water and put to boil. Cook until the apples are done. Mash apples with blender or some other tool. Add sugar and cook for another 10-15 minutes to dissolve sugar and combined with the juice.
Pour boiling juice into hot bottles. Close the lids and place them into some large container and cover with old blanket, to cool slowly.
Store in a dark, cool place. After opening of the bottle, keep it in the fridge. Drink juice well chilled.
Note: if you want to get a thicker juice, use more fruit; adjust sugar up to taste.


10 thoughts on “Gusti sok od jabuke / Apple juice”

  • Ajme, sad si me vratila u djetinjstvo. Fructalova četvrtasta pakiranja, a sjećam se i onih malih sa slamčicom koje smo nosili na izlete. Joooooj, koja divna vremena 🙂
    Ponudu današnjih sokova ne pratim, otkako sam odrasla, voda mi je najdraža, mada obožavam i sokove iz domaće radinosti

    • Oduševila sam se kada sam pronašla sliku na internetu (u linku je). Bila sam ubeđena da je pakovanje šargarepe bilo narandžasto, ali šipak – ipak je kruška bila u toj boji. Divno vreme, zaista!

  • Dobar recept jednostavanza napravitii sto kazes znas sta pijes. Pravicu.
    Fruktalovi sokovi su bili najbolji,najzdraviji ali i najskuplji.Moj sin tad je imao 1-2godinu prije 30-tak godina pio ih je ko lud a mi smo pokusavali da mu ih ne dajemo tako cesto i uz veliko sparanje. Posto su bili skupi nakon par godina sam ga pokusala navici na obicne sokove razblazene sa vodom.

    • Teško deca prihvataju sokove na razblaživanje, tzv. mutiše, a meni nema lepšeg od Zove. Jesu, vala, jedno vreme Fructal sokovi bili skupi, često i nedostižni, a i ponuda ostalih je bila daleko siromašnija i lošijeg kvaliteta nego ova danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s