Kuvano vino / Mulled wine

Kada zima stisne, postoje mnogi načini da se ugrejemo, pored mnoštva odevnih predmeta na sebi: topli čaj, kakao, kafa, kuvano vino ili rakija. Moram priznati da ja jako volim i tuširanje vrelom vodom, vunene čarape i da zagrlim svoj termofor, ali ni kuvano vino ne odbijam, čak naprotiv. Nije meni tu stvar u alkoholu (ionako ga podnosim kao pijana kokoš), već u slatkoći, opojnom mirisu začina i aromama koje ispune prostor.
Za ovaj napitak postoji i gotova smeša začina. Pošto sam sve sastojke već imala, a i nekako mi je draže da ih sama kombinujem, išla sam na ovaj tradicionalni način. Počnite od moje, pa napravite svoju varijantu kuvanog vina, slatku, jaku, blagu, aromatičnu više ili manje, baš prema svojoj meri.


Kuvano vino
(recept za štampu)

400ml crnog vina
100ml vode
1 kašika žutog šećera
3 karanfilića
2 štapa cimeta
2-3 cveta zvezdastog anisa
sušena kora pomorandže i limuna, po želji

Sve sastojke staviti u šerpicu i zagrevati do ključanja. Kada provri, kuvati par minuta (kako bi deo alkohola ispario), procediti i služiti u čašama ili šoljama otpornim na toplotu.

Mulled wine
(print this recipe)


400ml red wine
100ml water
1 tablespoon brown sugar
3 cloves
2 stick cinnamon
2-3 flourishing star anise
dried orange and lemon peel, optionally


Put all the ingredients in a sauce pan and heat to boiling. When it start to boil, cook for a few minutes (to evaporate the alcohol partly), strain and serve in cups or mugs resistant to heat.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s