Micikine kocke / Chocolate cubes

Da li volite sitne kolače? Ja da – da ih jedem. Ne volim da ih spremam. Zapravo, ne volim da ih pripremam za posluženje, jer ih je potrebno bar četiri do pet vrsta da bi to izgledalo na tanjiru. Dalje, ja ne volim kada na tanjiru ima više od jedne vrste kolača sa mlevenim keksom, pa sebi podižem letvicu u visine koje ni Sergej Bupka u najboljoj formi ne bi dosegao.

Pošto sam jedna domaćica u ovom domaćinstvu i sve radim sama, dok napravim dve vrste tih pravih po mojim merilima, meni je i torta gotova. Torta je dobroizgledajuća kako god da se servira, a dva sitna kolača, osim ako je neko poluformalno druženje – izgledaju veoma neugledno i neupadljivo. Naročito ako se porede sa punim tanjirima serviranim od strane naših domaćica, gde se ne zna odakle krenuti i šta prvo uzeti.

Kod onih pravih domaćica se zna: bar jedna torta plus mnogo vrsta sitnih kolača. Lepo je kada to izgleda šareno i berićetno. Ipak, mene to tera na razmišljanje: kako ljudi jedu tortu plus sitne kolače na slavama nakon predjela, čorbe, sarme, pečenja?

I oni koji izdrže taj maraton bez pomoći savremene farmakološke industrije u vidu pripravaka za lakše varenje, pa uspeju da se posluže slatkim komadićem ili dva – ko pojede ostatak od tih XY vrsta punih mera kolača? Možda ovo pitanje deluje smešno u velikim i samim tim bogatim porodicama, ali kod mene bi se to verovatno danima vuklo po frižideru, pa odatle i razmišljanje.

Zbog svega ovoga, kod mene je sitni kolač zapravo – samo kolač! Uostalom, većinu kolača ako isečete na sitno, dobijate sitne kolače, kako samo ime kaže. Kraju šala, stvarno tako može da bude sa svakim slatkišem: ako se iseku na ovako velika, domaćinska parčad, onda su kolač za goste, serviran na tanjiriću sa viljuškom (ja sam od viljuška+kolač tipova ljudi, za razliku od onih drugih – kašika+kolač); isečeni na finu, malu parčad, možete da ih servirate na tanjiru ustrojene kao vojsku jedne za drugim. Tako složeni mogu da budu ponos svakog slavskog stola.

Nisam poludela, znam da je sezona slava još veoma daleko, ali mene svaki kolač ovako pravilnog oblika nagna na razmišljanje kako bi bio odličan sitni kolač. A ovaj je – stvarno odličan! Sve sam iskusnija da na prvi pogled mogu da ocenim koji je recept bezveze, kako po izgledu, tako i po slici, a koji može da bude pogodak, pa su i promašaji sve ređi. Od ovoga sam dosta očekivala, a on je čak prevazišao i to najviše čemu sam se nadala. Sve je tu: ukus, tekstura, oblik.

Rapsodija čokolade i oraha, umešanih u krajnje obične sastojke – puter, šećer, brašno, jaja, a sve to daje kolač ovako lepog izgleda. Ja sam ga sekla u velike kocke, a svaka od njih presečena na pola najmanje može da bude ponos i dika svakog bogatog tanjira sitnih kolača. Sa druge strane, možete i da dočekate goste, poslužujući ih kao desert nakon lazanja, na primer, kao što je bilo kod mene. Koja god da je namena, pa makar i samo ona da obradujete ukućane ovim vikend slatkišem – dobro je imati u evidenciji kolač ovako bogatog izgleda, a jednostavnih sastojaka i vrlo prihvatljive pripreme.

Micikine kocke

(recept za štampu)

Kora

4 belanca

150g putera

150g šećera

1 vanilin šećer

150g mlevenih oraha

70g brašna

1/2 praška za pecivo

Žuti fil

4 žumanca

150g prah šećera

1 vanilin šećer

Čokoladni fil

1dl mleka

100g šećera

100g putera

100g čokolade za kuvanje

100g mlevenih oraha

Umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti sa strane.

Penasto umutiti puter, šećer i vanilin šećer, pa dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo i orasima. Izmešati lagano špatulom ili varjačom, pa dodati sneg od belanaca i nastaviti lagano mešanje špatulom. Pripremljeno testo izručiti u pleh dimenzija 33x20cm postavljen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.

Za žuti fili umutiti žumanca penasto sa šećerom i vanilin šećerom. Izvaditi pleh iz rerne, premazati žuti fil preko kolača. Smanjiti temperaturu na 50 stepeni i sušiti fil 2 sata u smanjenoj rerni.

Izmešati mleko i šećer i staviti da provri. Skloniti sa ringle, dodati puter i čokoladu za kuvanje, izmešati da se otopi, pa na kraju umešati orahe. Pripremljenu smesu izručiti preko žutog fila i ostaviti da se sasvim ohladi i stegne. Seći na parčad željene veličine.

(preuzeto odavde)

 

Chocolate cubes

Crust

4 egg whites

150g butter

150g sugar

10g vanilla sugar

150g ground nuts

70g flour

1 teaspoon baking powder

Yellow layer

4 egg yolks

150g powdered sugar

10g vanilin sugar

Chocolate layer

1dl milk

100g sugar

100g butter

100g chocolate

100g of ground walnut

Mix egg whites with electric mixer until firm snow and leave aside. Mix foamy butter, sugar and vanilla sugar, then add flour combined with baking powder and nuts. Mix it lightly with a spatula then add mixed egg whites and continue to stir slowly with the spatula. Pour prepared mixture into the baking pan measures 33x20cm or similar set with baking paper and bake in a preheated oven at 180 degrees for 25 minutes.

For the yellow layer, mix egg yolks, powdered sugar and vanilla sugar. Remove the baking pan from the oven, spread the yellow filling over the top. Reduce the temperature to 50 degrees, put the baking pan back into the oven and bake for another 2 hours.

Combine the milk and sugar and heat it. Once it starts to boil, add butter and chocolate, mix to dissolve and add the nuts at the end. Pour the prepared mixture over a yellow layer and leave it to completely cool and tight. Cut into the pieces of desired size.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s