Posna riblja pašteta / Vegan fish pate

Moram priznati da jako volim paštete, pa čak i kupovne. Ne sve, naravno, ali ih volim. Kako to biva, ranije sam ih daleko češće jela, a sada samo ponekad, da me želja mine. Imam utisak da su ranije bile bolje i kvalitetnije – to je možda istina, ali je sigurno da počinjem lagano da zvučim kao bezuba baba: e, moj, šinko, u moje vreme…..

Kada sam bila trudna, jako sam često za doručak imala beli hleb i paštetu. Tada su se paštete i mesni naresci daleko češće jeli, jer imajte na umu da sam trudnica bila u prošlom veku, a tada se trudnoća nije vodila na naučnoj bazi, naročito ne kod budućih mama od dvadeset i neku. U međuvremenu je na snagu stupilo ono “nije vino pošto je bilo”, te je tako i mesna industrija otišla u Honduras, pa paštetu jedemo sa grižom savesti: znamo da nije dobro, ali što volimo…..

 

Luku kao malog nisam uspevala da ubedim da nije zdravo mnogo često jesti viršle i paštetu – on bi ih najradije bio jeo za svaki obrok. Onda je malo stasao, počeo da čita vesti (!) i u nekom tekstu je pronašao da se sve što ostane u mesnoj industriji stavlja u pomenute prerađevine. Verovatno je tekst bio daleko eksplicitniji, tek on je potpuno prestao da jede bilo šta od ranije obožavanog. I to je trajalo tako doslovno godinama, a onda je jednom poželeo paštetu. I dobio je, od proverenog proizvođača sa dugom tradicijom, upravo onu na kojoj sam i ja odrasla. Pa je nakon dva-tri meseca ponovo za jedan obrok tražio baš paštetu i to je sada nekakav više-manje ustaljeni ritam: tri-četiri puta godišnje se jedu paštete, viršle čak i ređe, a ta dinamika je sasvim podnošljiva i sa stanovišta zdravlja.

Što se domaćih pašteta tiče – pa, budimo iskreni da one nemaju onaj šmek industrije. Meni su time i draže, ali šta deca znaju. Tako, kod njega prolazi pašteta od tunjevine, a i urnebes, ako to uopšte možemo nazvati paštetom. Ostale – ne mogu se pohvaliti da se otima, ali ih jede. Ipak, gosti koji uzimaju repete me ubede da se ipak radi o ukusnom i dobrom namazu, te da mi je sin razmaženko.Pašteta o kojoj ću danas da pišem se pravi od ribe iz konzerve, one u sopstvenom soku, najbolje bi bilo. I od kuvanog krompira. I od posnog majoneza. I od kiselih krastavčića i začina. Sve se osim krompira stavi u blender i ispasira, a krompir se viljuškom ili onom presom za krompir pretvori u pire. I onda se sve izmeša i to je sva mudrost. Dobije se solidna količina paštete, a ukoliko imate onaj kalup u obliku ribe – iskoristite ga! Kada se ohladi u kalupu postavljenom prijanjajućom folijom i izruči na ovalni tanjir, pa se umesto okceta ribice stavi kolut maslite bez koštice – zamislite posluženje! Ja nemam nažalost taj kalup niti znam da li se uopšte može kupiti kod nas, ali ukoliko imate neki stari i zabačeni – evo čime ćete ga popuniti. Posnom ribljom paštetom.

 

Posna riblja pašteta

(recept za štampu)

400g oguljenog krompira

2 konzerve tunjevine

3 kisela krastavca

1 kašičica naseckanog peršuna

160g posnog majoneza

1 kašičica senfa

1 kašičica limunovog soka

so, biber

Krompir iseći na manju parčad i skuvati ga. Vruć krompir ispasirati viljuškom ili presom za pire.

Oceđenu tunjevinu, kisele krastavce, peršun, majonez, senf i limunov sok izblendirati dok ne postane glatka smesa. Potom umešati krompir, dobro izmešati i posoliti i pobiberiti po ukusu.

Služiti ohlađeno.

 

Vegan fish pate

400g peeled potatoes

250g canned tuna fish

3 pickles

1 teaspoon of chopped parsley

160g vegan mayonnaise

1 teaspoon mustard

1 teaspoon of lemon juice,

salt, pepper

Cut potatoes into smaller pieces and cook to. Mash hot potatoes with fork or mash press.

Blend tuna, pickles, mayonnaise, parsley, mustard and lemon juice until smooth. Then combine with the cook hot potatoes, mix well and season with salt and pepper upon the taste. Chill it and serve cool.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s