Pašteta od tunjevine / Tuna pate

(please scroll down for recipe in English)
Ranije, dosta ranije sam se žalila kako Luka obožava da jede viršle, a u tu ljubav su spadale i kupovne paštete. U međuvremenu, ne verujući meni o štetnosti tih proizvoda, pročitao je na vestima kako u ove dve kategorije odlazi sav otpad mesne industrije, i od tada – ni da čuje za viršle i paštete! Moram priznati da kod njega nije prošla čuvena Pileća pašteta; kažem čuvena, jer svi ostali koji su je probali – tražili su recept, bili oduševljeni i danima pričali o istoj. Nagađam da je Luki smetao ukus džigerice, vrag bi znao, ali moram priznati da je to bila bitka koju sam propuštala, namerno, ne trošeći energiju. Čak sam posumnjala da odbija celu kategoriju pašeta, bez obzira što su domaće, i za to krivila pomenute vesti.

Sredinom juna smo se bili okupili na Blogerijadi. Moja imenjakinja Tanja, autorka bloga U džaku brašna je na okupljanje donela svoju Paštetu od tunjevine. Malo je reći da sam se oduševila – impresija je išla dotle da sam odmah sutradan kupila tunjevinu, ali kako obično biva, tek sam se sada organizovala da je napravim. Moram priznati da mi nije jasno šta sam bila čekala, kada je najduži proces kuvanje jaja, a najkomplikovaniji njihovo čišćenje. Ne šalim se. U svega par poteza, multipraktika, doduše, dobija se odlična, ukusna i, usuđujem se reći, zdrava pašteta. E, ova je prošla kod mog sina, tražio je parče više.
Koristila sam tunjevinu u salamuri, tj. konzerviranu ribu u slanom rastvoru. Tanja kaže da se može praviti i od neke kuvane ili pečene ribe – nisam probala, ali planiram jer izbegavanjem konzervirane ribe, kvalitet paštete dižemo na znatno viši nivo. Doduše, i smanjujemo rok trajanja, ali sam sigurna da se ovako ukusan namaz neće vući po ćoškovima frižidera, već će biti u slast pojeden u par obroka.
Pašteta od tunjevine
2 kuvana jaja
40g putera
1 veći mladi luk (beli deo) ili manja glavica crnog luka
1/2 kašičice sušenog ruzmarina
1 konzerva tunjevine (u slanom rastvoru) ili 200g pečene ili kuvane ribe, očišćene od kostiju
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica senfa
soli po ukusu
Jaja tvrdo skuvati, oguliti, iseći na krupne komade.
Sitno iseckani luk propržiti na otopljenom puteru. Pred kraj prženja dodati ruzmarin, te i njega malo propržiti da pusti aromu.
Tunjevinu ocediti od vode ili ulja, pa staviti u multipraktik. Dodati kuvana jaja, proprženi luk i puter, zatim dodati maslinovo ulje i senf. Blendirati dok se ne dobije jednolična smesa. Probati, pa dosoliti po ukusu. Hladiti u frižideru pre služenja.
Pašteta se može praviti i u blenderu ili štapnim mikserom.
Tuna pate

2 hard boiled eggs
40g butter
1 large spring onion (white part) or small onion
1/2 teaspoon dried rosemary
1 tin of tuna (in brine) or 200g baked or boiled fish, cleaned of bones
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon mustard
salt to taste

Peel hard-boiled eggs and cut them into large chunks.
Finely chopp onion and fry in melted butter. Add rosemary at the end of frying and fry it a little bit to release the flavor.
Drain tuna of water or oil, and put in a food processor. Add boiled eggs, fried onions and butter, then add the olive oil and mustard. Process until a homogeneous mixture. Try and salt up to taste. Chill in the refrigerator before serving.
Pate can be made in a blender or immersion blender.


6 thoughts on “Pašteta od tunjevine / Tuna pate”

    • E, da znaš da moram i ja da probam sa leblebijom, primetila sam taj recept. Imam pun ormarić začina, a moram priznati da nemam senf u prahu – to mora da se ispravi 🙂

  • I tvoja odlično izgleda, podsetila si me da bi mogla i ja da je pravim! Višak Tacine paštete sam ja ponela kući i zamrzla, jer sam se već na Adi najela te paštete onoliko…. Odmrznuta je isto lepa, pa ako ti malo pretekne da znaš gde ćeš. Mada je toliko ukusna da sumnjam da pretiče. ♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s