Posna čorba od pečenog belog luka / Baked garlic vegan soup

(please scroll down for recipe in English)

Kada bi morali, koje biste se hrane najlakše odrekli? Ja bih mesa. Jako lako. Inače ga ne koristim nešto previše, ali nisam i ne bih mogla biti vegetarijanac niti njemu srodan veganac, jer volim ćevape, pljeskavice, sve moguće burgere i ostale nezdrave i poluzdrave stvari od mlevenog mesa, a sa roštilja grabim blago ljute kobasice kao da sam teledirigovana. Šnicle, vešalice, bifteci kod mene dolaze u obzir u veoma retkim prilikama – ono, jedem ih, ali ako bih birala između pite i bifteka, ovaj drugi bi zanavek gubio. Nisam baš neki osvedočeni mesaroš, ali nije ni da bih bez osvrtanja ostavila specijalitete od mevenog mesa za sobom.

Sa druge strane, jaja i mlečni proizvodi su mi među omiljenim namirnicama, tako da bi mi neki duži post ozbiljno testirao volju i nisam baš sigurna koliko bih bila spremna da se odupirem toj želji. Nije da nisam u treningu: postim svakog petka, ne iz verskih ubeđenja, već iz nekog porodičnog običaja, ali u neko doba, nakon par sati posta, počnu da mi se, kao iz inata, jedu sir i jogurt, a na meso verovatno ne bih pomislila do sledećeg četvrtka.

Iako je tržište preplavljeno svim namirnicama i u posnoj verziji (pre dve decenije i nešto jače bi sam pomen posnog majoneza bio tretiran kao i ideja kupovine vikendice u vasioni), ipak uvek dobro dođu ovakvi recepti koji kombinuju više-manje obične sastojke i stvaraju nešto sasvim posebno. Uz malu izmenu, ova čorba može da bude pripremljena i na vodi, a da ukus ni za milimetar nije zakinut, čak naprotiv – nećete se postideti da je poslužite pred kim god zaželite.

Posna čorba od pečenog belog luka
(recept za štampu)

1 glavica belog luka
2 kašike maslinovog ulja

200g praziluka
200g batat krompira
1/2 kašičice karija
1/2 kašičice kurkume
1 l supe od povrća (od kocke) ili vode

1 šolja paradajz soka
so, biber po ukusu

Belom luku odseći vrh, kako bi se malo oslobodili čenovi, ali ih ne razdvajati. Uviti u aluminijumsku foliju, tako da vrh ostane slobodan. Staviti u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći 30 minuta. Pečeni luk malo prohladiti, pa kašičicom izvaditi čenove belog luka koji se sada pretvorio u kašu.
Batat krompir dobro oprati i iseći na kockice. Praziluk očistiti i takođe sitno iseckati.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti seckani praziluk uz dodatak prstohvata soli, uz povremeno mešanje. Kada malo uvene, dodati seckani batat krompir,  kari i kurkumu, pa kratko pržiti uz stalno mešanje. Potom naliti supom i u poklopljenom sudu kuvati na umerenoj temperaturi (na primer 4 od 9 podeljaka) oko 20 minuta (dok se krompir ne skuva).  Kada je krompir skuvan, dodati paradajz sok i beli luk i kuvati još 5 do 10 minuta.
Posoliti i pobiberiti po ukusu. Štapnim mikserom izblendirati čorbu i služiti toplu, uz dodatak semenki, svežeg začinskog bilja i slično.
Napomena: ukoliko praziluk pržimo uz dodatak pola šoljice vode, umesto ulja, uz stalno mešanje, sve dok voda ne ispari, dobija se čorba pogodna za post na vodi.

Baked garlic vegan soup
(print this recipe)


1 garlic
2 tablespoons of olive oil
200g leeks
200g sweet potatoes
1/2 teaspoon curry
1/2 teaspoons turmeric
1 l vegetables soup (made of cubes) or water
1 cup tomato juice
salt, pepper to taste


Cut the top of garlic, wrap into the aluminium foil and bake in preheated oven at 180 degrees for 30 minutes. Cool down baked onion and pull out cloves using the spoon.
Wash sweet potato and cut into dice. Cut leeks in small pieces.
Heat olive oil, then add chopped leeks, adding pinch of salt, and stir occasionally. Add chopped sweet potatoes, curry and turmeric, and briefly fry with constant stirring. Then pour in soup and cook in moderate temperature for about 20 minutes (until the potato is cooked). When the potato is cooked, add tomato juice and garlic and cook for another 5 to 10 minutes.
Season with salt and pepper upon to taste. Blend with hand mixer and serve hot, with the addition of seeds or fresh herbs.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s