Hleb sa semenkama / Knekkebrod

(please scroll down for recipe in English)

Nekada su hlebovi bili strašno jednostavna stvar: imali smo vekne belog, koji se različito zvao, imali smo tzv. obogaćeni, koji je bogat bio ne znam čime, imali smo neke zdudane, koji su bili jeftini i namenjeni stanovništvu manje platežne moći, što je u vreme socijalizma bilo kontinentima daleko od siromaštva. Pored toga, bili su i oni koji su kupovani u privatnim pekarama i to je sve.

Onda je potrošač postajao sve razmaženiji, vidici sve širi i potrebe sve veće. Sada ima hlebova od čega vam padne na pamet, sa žitaricama za koje ranije nismo ni čuli, dodacima koji nam ne bismo stavili sa pekarstvom u istu rečenicu. Pre negde vidim crni hleb, pritom mislim na crn kao ugalj. Ili sa koprivom. Oni sa suvim voćkama su odavno odomaćeni, i to baš kao hlebovi, a ne kao kolač, što bi bilo daleko prirodnije. 
Ovo na slikama isto potpada pod hleb, ali skandinavski (Knekkebrod – nepravilno napisano, jer mi tastatura nije predviđena za tu grupu jezika). Meni je bio izazov za pravljenje, a s obzirom na sastojke ubraja se u zdrave, čak je i prilično ukusan. Naročito ako se parčad dodatno prepeku u tosteru: malo duže ispečen dobija neku hrskavu teksturu. Ovako, pomalo je i žilav, ovsene pahuljice čine da ga da ima za žvakanje, naročito je zanimljiv kada se nečim namaže. Sve u svemu, pravi se jako brzo, ostaje svež nekoliko dana. Zanimljivo, a i veoma korisno je imati ovaj recept.
Hleb sa semenkama 
100g integralnog brašna
100g ovsenih pahuljica
40g susama
40g semenki suncokreta
30g golice
40g semenki lana
1/2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
350ml hladne vode
Sve sastojke promešati i ostaviti 10 minuta.
Veliki pleh (od rerne) postaviti papirom za pečenje, pa izručiti smesu i poravnati kašikom. Staviti u unapred zagrejanu rernu na 170 stepeni i peći 10 minuta. Izvaditi pleh i nožem iseći ploču na pločice željene veličine. Vratiti u rernu i peći još 50 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, ohladiti hleb i izlomiti po napravljenim rezovima.
Knekkebrod

100 g of integral flour
100g of oat flakes
40g sesame
40g sunflower seeds
30g pumpkin seeds
40g seeds of flax
1/2 spoon of salt
2 tablespoons of olive oil
350ml of cold water

Mix all ingredients and leave for 10 minutes.
Set large baking pan with the baking paper, then pour in the mixture and flatten with a spoon. Place in preheated oven at 170 degrees and bake for 10 minutes. Cut the plate to the tiles of the desired size. Return to the oven and bake for another 50 minutes. Cool the bread and break it down upon the cuts.


4 thoughts on “Hleb sa semenkama / Knekkebrod”

 • Jako primamljivo izgledaju ovi listovi – keksici. Nadam se kad se ispeku da mirisu kao obican hleb.

  Ja inace obozavam hleb. Ukoliko je vruc znao sam pojesti I celu veknu odjednom. Kasnije sam shvatio da to nije dobro ali volim I dalje …
  Ovde gde zivim postoji uredjaj u koji se ubace sastojci I do jutra on sam umesi I ispece hleb cetvrtastog oblika. Nebrojano puta me je u zoru budio miris pecenog hleba I prekidao san.

  Fotke su fenomenalne kao I uvek, bas za pohvalu !

  • Postoje i ovde ti uredjaji, zovu ih mini-pekare. Odlicna sprava, ali bas zbog toga sto se verovatno ceo hleb odjednom moze pojesti i zbog jos jedne glomazne sprave u nevelikom prostoru – nisam se usudjivala da je nabavim.
   Ovi listici mirisu kao hleb, ali nisu keksasti, vec zilavkasti. Dodatno hrskavi postanu naknadnim pecenjem u tosteru.
   Hvala za pohvale.

 • Baš mi bio potreban ovakav recept. Nedavno sam se vratila sa puta sa punom kesom bezglutenskih semenki i pahuljica i pitala sam se kako da sve to potrošim na slane zanimacije.? Odlično!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s