Posna rum torta / Vegan cake with rum

(please scroll down for recipe in English)

Kada vi najviše shvatite kako vreme leti? Mene u glavu lupe jelka i novogodišnji ukrasi: bokte, zar je već decembar?! Onda počne uobičajeno – šta ću da spremim, koja torta će se praviti, jao, treba sve izveštaje završiti, kuku, počinju i godišnji pregovori, a da ipak poručim pečenje ove godine, hoće li Luka uopšte večerati kod kuće ili će najranije u ovoj vremenskoj zoni krenuti na doček nove godine, već u rano posle podne, počinju korporativne proslave, šta obući, neće valjda sneg, šta ću kome za poklon pod jelku….. I tako se pitanja u nedogled smenjuju, pa i poslednji mesec stare godine protutnji dok  kažem keks.

Nova godina mi je jedan od omiljenih praznika, čije sam slobodne dane do sada najradije provodila kod kuće, uz eventualni doček negde kod prijatelja, ali i dalje u gradu. Mislim da sam u poslednje vreme sazrela, pa bih volela da se zabijem u neku prirodu i u odabranom  društvu sačekam smenu kalendara.

Uobičajeno svodim račun u poslednjoj objavi u godini, nećemo to menjati ni ove godine, ali samo bih volela da istaknem da je ovo bila jedna od najboljih godina do sada, ako zanemarimo par potresa. Ipak, na stalnom sam mentalnom linku sa Deda Mrazom, imam par porudžbina za sledeću godinu, težeći da mi bude još bolja. Ubeđujemo se mi tako, imam jake argumente: već je u zaletu, dobro mu je krenulo, zaslužila sam, bila sam vredna i dobra, mahom sam fina i ljubazna. Videćemo kakve mi je poklone spremio za 2018., nadam se da me sluša.

Decembar je mesec koji pored planova za doček i sledeću godinu, obeležava i post. Mnogi se suzdržavaju od hrane životinjskog porekla sve vreme posta, drugi obeležavaju sveca zaštitnika posnom trpezom, ali svima dobro dođe po neki posni recept. Naročito zapne kod posnih torti. Davno, ranije, posna torta bi mi bila naučna fantastika, ali ispade da se od običnih, starinskih sastojaka može napraviti sasvim pristojna, reprezentativna torta, pogodna za sve posne svetkovine.

Sigurna sam da ćete naći neku namenu ovom posnom receptu. Jedno nemojte da zaboravite: slatkiše je najbolje poslužiti uz šoljicu kafe. Dok vi smišljate koje ćete poklone da pripremite za najdraže, Doncafe je tradicionalno za Novu godinu pripremio praznične pakete, te se uz Moment od 200g i Kakao&Cimet od 200g dobija i Doncafe čarobna šoljica. Skinite mobilnu aplikaciju, oživite čarobnu šoljicu i podelite sliku sa prijateljima na Facebook-u. Više informacija o aplikaciji možete dobiti ovde. Linkovi za preuzimanje aplikacije: za android i za iphone.

Moja je šoljica oživela ovako:

Posna rum torta
(recept za štampu)


Kore:
330g brašna
1 prašak za pecivo

250g šećera

1 vanilin šećer
200ml ulja
400ml kisele vode
1 kašika kakaa

Fil:
250g šećera
15 čkašika vode
250g mlevenih oraha

Rum (za prskanje kora)
Premaz: 200ml biljne pavlake za šlag, 200g čokolade za kuvanje

Izmešati brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, pa dodati ulje i kiselu vodu. Dobijenu smesu podeliti na tri dela. U jedan deo dodati kakao i izmešati.
Prvi deo sipati u pleh prečnika 23-24cm postavljenim papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Postupak ponoviti sa drugom i trećom korom.

Za fil ušpinovati šećer: izmešati šećer i vodu i kada proključa, kuvati 2 minuta na umereno jakoj temperaturi (7,5 od 9). Potom dodati orahe i ostaviti da ključa još par sekundi (ukoliko je masa suviše žitka, može se nastaviti ključanje do željene gustine, vodeći računa da će se hlađenjem dodatno stegnuti)

Tortu filovati tako što se svetla kora poprska rumom, pa se premaže polovinom toplog fila, potom se stavi tamna kora i nafiluje se drugom polovinom. Odozgo se stavi druga svetla kora.

Za premaz, staviti biljnu pavlaku da se zagreva i kada proključa, dodati čokoladu, pa mešati dok se ne napravi glatka smesa. Premazati tortu sa svih strana i ukrasiti po želji.

Vegan cake with rum
(print this recipe)


Layers:
330g flour
10g baking powder
250g of sugar
10g vanilla sugar
200ml of oil
400ml of sparkling water
1 tablespoon of cocoa


Filling:
250g of sugar
15 tablespoon water
250g of ground nuts


Rum (for spraying layers)
Coating: 200ml vegetable heavy cream, 200g of chocolate


Combine flour, baking powder, sugar, vanilla sugar, add oil and sparkling water. Divide mixture into three parts. Add cocoa in one part and mix well.
Pour first part into a baking pan of 23-24 cm diameter set with baking paper and baked in a preheated oven at 180 degrees for 15 minutes. Repeat the procedure with the second and third part.


For filling: mix sugar and water and when it starts to boil, cook for 2 minutes at moderately strong temperature (7.5 of 9 degrees). Then add the walnuts and leave it for a few more seconds (if the mass is too liquid, the boiling can be continued to the desired density, taking care that the filling will be thicken with cooling)


Spread half of filling onto light layer, then put dark crust over it and spread the other half of the filling over it. Top the other light layer over it.


For the coating, put the vegetable cream to warm up and when it starts to boil, add the chocolate, and mix until the smooth mixture. Coat the cake from all sides and decorate as desired.1 thought on “Posna rum torta / Vegan cake with rum”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s