Pica sa četiri vrste sira

Prošle godine sam zapomagala na temu rerne i prepričavala vam svoje dogodovštine sa majstorima. Rerna je nastavila da me zlostavlja do kasnog proleća ove godine, kada sam na neko druženje kod prijatelja na placu ponela i zemičke sa pivom – tamo sam shvatila da im je trebalo nešto više toplote, donjeg grejača i čega sve ne još, te da nije baš da su žive, ali nisu ni onakve kakve bi trebalo da budu. To je bio okidač. Već tamo u Slankamenu sam bila čvrsto odlučila: nova rerna!

Postojeća je bila četiri godine stara, dobar brend, ali avaj – nešto između mene i nje nije funkcionisalo, a nije da sam neiskusna…. Počnem da se raspitujem i što sam više bila ulazila u problematiku, to je glavobolja bila jača, a ja sluđenija. Na instagramu su mi ljudi velikodušno davali  preporuke, kleli su se u svoje, a meni je usled mora preporuka, brendova i modela sve više postajalo jasno – sve je jedna velika lutrija i šta zapadne. Nažalost.

Bila sam odvojila izvestan budžet, čvrsto se odlučila za neki tamo poznati brend, a onda neko u prolazu spomene – šta god da radiš, samo nemoj njega. I tako u krug. Dve preporuke su se odnosile na Smeg, za taj brend sam bila znala na nivou prepoznavanja imena brenda, ali me je ipak začačkalo. Pogled na cene me je, međutim, bilo odvratilo od razmišljanja i opet ništa nisam znala. Onda se desilo da sam nekim povodom otišla do našeg računovodstva i zavapila koleginicama – dajte mi neku preporuku, načisto ću poludeti, već tri nedelje samo o rernama slušam i čitam! Tu se zatekao kolega kompjuteraš i on je ne oklevajući rekao – uzmi Smeg! Njegova odlučnost me je naterala da stanem, zbunjeno pogledam, proverim stanje čekova i krenem u avanturu.

Od početnog predviđenog budžeta sam se bila odaljila dva i po puta (!), jer je sve bilo u maniru – ma daj kad kupujem, da imam i tu opciju. A i kada je na čekove – ne boli toliko 🙂 Tako sam, opet po instagram savetu, uzela opciju sa pirolitičkim čišćenjem – sinoć sam je prvi put koristila i vredi svake pare! Onda ima tu neka funkcija neobičnog imena – šabat, a koja podrazumeva održavanja hrane toplom nakon kuvanja. Pa onda ima i još nekih, koje za dva meseca nisam još probala. Ipak, ono što je probano – uopšte mi nije žao zbog dva i po puta povećanog budžeta, samo neka nastavi ovako da me služi!

Jedna od opcija koja je postojala, a kod koje sam stavila tačku i ipak odbila je pica funkcija. A zašto? Prvo – jer već imam pica kamen. Drugo – jer je to funkcija donji grejač + ventilator, koji sada ima svaka iole bolja rerna, uključujući i ovu moju sadašnju, a i prethodnu. Kao što rekoh – i bez pica funkcije, gotov proizvod iz moje rerne ispao je vrhunski!

Pomenuti pica kamen je jedna od najboljih investicija koju sam napravila (volim ja kuhinjske drangulije, naravno da je bilo promašaja, ali ono što koristim – koristim do poslednjeg atoma) To je ravna šamotna ploča, koja podseća na neglaziranu keramičku pločicu. Na tržištu postoji četvrtasta i okrugla varijanta. Kod korišćenja je bitno sledeće da znate:

 1. Stavlja se na dno hladne rerne i onda se greje zajedno sa rernom, do maksimuma.
 2. Kada se zagreju rerna i kamen, smanjuje se na željenu temperaturu i odmah koristi.
 3. Za picu se uključuje opcija donji grejač + ventilator i ostavlja maksimalna temperatura. Na taj način se imitiraju one velike zidane peći.
 4. Pica se razvlači i filuje na papiru za pečenje (bez podmazivanja), pa se onda sve skupa sa papirom ubacuje na vreli kamen.
 5. Osim za picu, kamen se može koristiti za pečenje hleba, peciva i slično.
 6. Ukoliko nemate kamen ili vas nisam ubedila da investirate u isti – onda stavite na dno pleh od rerne, pa na zagrejan ubacite picu. Verujem da je rezultat sličan.

E, sad: pica kamen. Pre neku godinu sam uzela iz nekog ludog razloga dva komada i tada je to koštalo hiljadu i neki dinar svaki. Sada vidim da su na našem tržištu dostupni neki modeli koji idu i do dvanaest hiljada dinara! Strašno! Ovi moji, koji su DrOetker i koji se mogu kupiti u boljim supermarketima čak su više nego poslužili! U pakovanju su se nalazila ili lopata od šper-ploče za prenošenje ili dugački nož – sekač za picu. Oba artikla su više nego korisna! Dakle, ako se odlučite za kupovinu, najobičniji koji nađete i po ceni najpristupačniji je više nego koristan.

Pica spremljena na kamenu ima hrskavu koricu odozdo, a sočan fil, tek neznatno zapečen. Restoranski rezultat iz vaše kuhinje, verujte mi.

Pica za četiri vrste sira je meni i Luki u vrhu omiljenih (tek je ponekad sa trona zbaci peperoni u mom slučaju, a mislim da je Luka odavno prevazišao nekada neprevaziđenu kaprićozu). Ko nam se pridružuje u obožavanju ove siraste – na pravom ste mestu. Ili pak, ukoliko ne volite paradajz, pelat, kečap…..i sve ostalo što se stavlja kao osnova filovanja pice.

Odmah da se ogradim: ovo je naš omiljeni odabir za picu sa četiri vrste sira. Vaš će zavisiti od ličnog afiniteta prema nekoj vrsti sira ili trenutnom stanju u frižideru. Ono što apelujem da ne izostavite, osim ako baš ne volite je – sir sa plavim plesnima. Komadići na koje se naiđe u smesi sira koja se napravi nakon vađenja iz rerne su jako ukusni i daju poseban šmek. U smislu da kada bi trebalo da napravim neku budžetsku, jeftiniju varijantu, na primer, to bi bio krem sir kao podloga, bilo koji kačkavalj narendan preko i komadići buđavog sira razbacani gde-gde.

Podloga za picu – godinama već istu pravim. U raznim varijantama osim klasične. Kao na primer kod pica-korneta. Ili kod pancerota. Ili raznih školjkica. Uvek isti, skroz običan i klasičan. Sutradan, nakon hlađenja u frižideru je još bolje. Štos je u filu, šta imate, jer sećate se kako je pica nastala – hrana za sirotinju. Sirevi nisu sirotinjski fil, ali što je ukusan…….

Pica sa četiri vrste sira

08.09.2019.

By:

Ingredients
 • 250g brašna
 • 120ml mlake vode
 • 1 kašičica soli
 • 1 kašičica šećera
 • 1 kašičica suvog kvasca
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • oko 100-150g krem sira (kod mene - Moja kravica Kuhinjica sitni sir)
 • 150g sira tipa kačkavalja
 • 100g buđavog sira
 • 40g rendanog parmezana
Directions
 • Step 1 U hladnu rernu staviti kamen za picu ili pleh od rerne na dno. Uključiti rernu na najjače i ostaviti je da se zagreva.
 • Step 2 Izmešati brašno, so, šećer i suvi kvasac, pa dodati vodu i ulje i umesiti glatko testo. Pokriti činiju i ostaviti testo da odmara 15-30 minuta.
 • Step 3 Naraslo testo razvući preko papira za pečenje u krug prečnika 30-32cm.
 • Step 4 Preko testa premazati krem sir ravnomerno, ostavljajući 1cm od ivice slobodnim
 • Step 5 Preko krem sira posuti rendani kačkavalj ili sličan sir.
 • Step 6 Preko razbacati mestičavo sitne komade buđavog sira, ravnomerno preko celog fila.
 • Step 7 Odozgo posuti rendani parmezan.
 • Step 8 Pripremljenu picu prebaciti u rernu zajedno sa papirom za pečenje i staviti preko kamena ili pleha. Uključiti funkciju donji grejač + ventilator.
 • Step 9 Peći 7-8 minuta.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s