Orahovača / Green walnut brandy

(please scroll down for recipe in English)

Prošle godine sam prvi put pravila orahovaču – liker od zelenih oraha. Moje oduševljenje je bilo nemerljivo: gusta, slatka tečnost, jakog orašastog ukusa, aromatizovano prirodnim mirisnim začinima. Savršena kao dižestiv, desertno piće, dobar predlog i za aperitiv. Delić koji nedostaje za prijatno žensko popodne, uz lagano posluženje i neke kolače. Ono što je posebno za ovo piće je što ga ne možete naći u redovnoj prodaji ili ga bar ja nisam videla. Moram priznati da se nisam ni trudila da je pronađem, jer ipak više verujem u prirodnost sastojaka iz domaće radinosti.

Orahovači pripisuju i lekovita svojstva, nedavno sam čula da je odlično pomoćno sredstvo za umirenje štitne žlezde. Nisam stručna da ovo prokomentarišem, pa ću ipak ostaviti otvoreno.
Orahovača sa slike je prošlogodišnja, ostavljena u količini tek dovoljnoj za slikanje – sve ostalo je potrošeno tokom zime. U receptu, koji sam preuzela i adaptirala iz Sale & Pepe magazina, maj 2012., navedeno je da oraščići ostaju u alkoholu dva meseca; meni je vreme dospevalo tik pred moje radove na renoviranju. U tom periodu mi nije bilo ni do glave, a kamoli do orahovače, a ubrzo su je majstori zatrpali stvarima negde da dnu terase. Tek uglavnom, umesto da je procedim početkom avgusta, ja sam je se setila u decembru. Ništa joj nije falilo, čak naprotiv! Bila je  izuzetna, što me je ubedilo da je uvrstim u svakogodišnji izbor, tako da je ovogodišnja berba već uveliko u pripremi.

Orahovača
(recept za štampu)

33 zelena oraha (ubrana u maju ili junu)
800g šećera
1 l alkohola (loza ili rakija)
1 štapić cimeta
3 karanfilića

Orahe oprati, obrisati i iseći na četvrtine (obavezno koristiti rukavice, jer bi u protivnom prsti pocrneli). Staviti orahe u veliku teglu sa dobrim zatvaračem, pa ih posuti šećerom. Teglu držati nedelju dana na osunčanom mestu, povremeno je protresti, da se šećer dobro obavije oko svakog oraha. Ubrzo će se šećer otopiti, stopiti sa orasima i pretvoriti u gustu, tamnu tečnost, pomalo masnjikavu.
U orahe uliti alkohol, dodati cimet i karanfilić. Zatvoriti sud i ostaviti 2 meseca. Nakon toga, tečnost procediti i uliti u pripremljene flaše. Po želji, sada se može dodati još malo alkohola. Ostaviti 10-ak dana da se alkohol slegne, pa poslužiti.

Green walnut brandy
(print this recipe)


33 green walnuts (harvested in May or June)
800g sugar
1 liter of alcohol (plum or grape brandy)
1 cinnamon stick
3 cloves


Wash nuts, wipe and cut into quarters (use gloves, otherwise fingers will be blackened). Place the nuts in a large jar with a solid cover cap, and sprinkle them with sugar. Hold jar for a week in sunny place, occasionally shaking. Sugar will be dissolved soon and liquid will turn into a thick, dark liquid, of a slightly fatty texture.
Pour alcohol over nuts, add cinnamon and cloves. Close the jar and leave for 2 months. After that period, strain the liquid and poured into the prepared bottles. Upon request, we can add a little more alcohol in this stage. Allow 10 days to settle the alcohol and serve.5 thoughts on “Orahovača / Green walnut brandy”

 • A zamisli kad kažeš strancima da praviš svoj liker…ludilo!
  Tanja, moram samo da dodam u vezi štitaste žlezde, da je kod hipotireoze (smanjena funkcija iste) orahovača strogo zabranjena. To je prvo pitanje koje je endokrinolog postavio mojoj svekrvi, a ona ga je i pravila i pila. Ne znam da li se preporučuje kod hipertireoze (povećane funkcije), to treba pitati endokrinologe.
  PS Slike su mnogo lepe, naročito ova druga

  • Vidiš ti to! Ostavila sam otvoreno, jer sam samo načula, ali što ti kažeš – presudno je da li je hipo ili hiper. Prijateljica moje mame je pravila zbog sinova (odraslih muškaraca) i pola čepa na prazan želudac ujutru su pili. Navodno, stanje im se znatno popravilo. Ipak, ne bih se ja zezala sa time, osim ako lekar preporuči. Mi ostali – uživamo u aromatičnom likeru 🙂

 • Odličan aromatičan liker!!!

  Baš sam sinoć nabrala mlade orahe i popodne ću naredjati sve u teglu. Nisam nikada spremala ovako kao ti, prvo držala na Suncu orahe i šećer. Mogla bih da probam ove godine ovako. Samo što ja dodam još malo začina, tako da mi je liker fantastičan. Začini ne prevladjuju orahe, ali daju super šmek.

  Pozdrav 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s