Musaka od tikvica i kiselog mleka

Zgrada nam se kod mog ulaza nekako prelama i formira latinično slovo L. Tako je moja komšinica Boba tu nadomak mene, bočno od moje kuhinje, a zapravo je sa druge strane hodnika ako posmatramo stambeno-geografski. Ta činjenica da mi je nadomak kuhinje ima prednost da može da me pozove sa svoje terase, te da stojimo i ćaskamo, a da ne izađemo iz stana, dok sa druge strane ima mnogo veći nedostatak: njena spavaća soba se nalazi najbliže mojoj kuhinji.

musaka parče prva slika

Pomenuti raspored u izuzetno dobro isprojektovanim stanovima ne bi imao nikakve falinke, jer su dnevni deo jednog stana i noćni deo drugog namenjeni da se koriste u različito vreme, pa samim tim da stanari jedni drugima ne smetaju. Ne lezi vraže! Gazdarica s ove strane vazdušnog prostora se negde oko deset uveče razradi i razleti po kuhinji, kada se sav normalan svet smiruje, a Boba i pokušava da zaspi. Par puta mi je, kada se naročito zaboravim, slala poruke da zatvorim prozor, iako sam joj lepo rekla da me slobodno zove, jer ja smetnem s uma sitan sat. Njoj se naročito kosa na glavi diže od mog lupkanja varjačom po šerpi – neki bespotreban pokret koji nisam ni znala da imam dok mi ona nije skrenula pažnju da ga čuje i da svaki put poželi da mi otme varjaču. Još me zavitlava i kaže – da znaš da ću ti po krovu hodati, samo da ti vratim. Sestro slatka, pa ja mogu da zaspim na biciklu, samo mi daj da se na nešto malo naslonim i gotova sam ti.

musaka ucelo

musaka parče

Danas me pita – šta radiš u ono doba u kuhinji, aman? Pohujem, što pitaš; zar ti ne pohuješ tako kasno? A onda je probala ono za šta su mi bile potrebne pohovane tikvice i mislim da mi je besana noć oproštena. Ovo je jelo dovoljno da se i mnogo veći gresi od larme po sopstvenoj kuhinji oproste, verujte mi. Osvežavajuće, može da bude lagani ručak ili bilo koji drugi obrok, a i hladno predjelo. Ili neko drugo posluženje za goste. Dodatak uz meso ili uz neko suhomesnato ili posluženje tek onako. Upotreba je višestruka, a priprema više nego jednostavna. Jedini je trik pronaći ovčije kiselo mleko i dobro iscediti tikvice. Baš to kiselo mleko je potrebno kako bi dalo onaj fini šmek koji sjajno ide u ovoj kombinaciji, a ovo drugo kako bi tečnost koju otpuste u posudi u kojoj se slažu bila svedena na minimum. Sve ostalo je – luk i voda. Stvarno. Ili bolje rečeno – tikvica, luk i kiselo mleko, jer tako nekako ide. Odličan štos, treba ga imati negde po sveskama. Mirođija posuta po vrhu može biti zamenjena peršunom ili seckanim vlašcem ili nekim drugim biljem. Naravno da može biti i izostavljeno, ali em što je lepo – i ukusno je, pa zašto da ne.

musaka zagrižaj

Nepečena musaka od tikvica i kiselog mleka

18.08.2022.

By:

Ingredients
 • 1kg tikvica
 • so
 • 2 jaja
 • brašno za valjanje
 • masnoća za pohovanje
 • 750-800g ovčijeg kiselog mleka
 • 3-4 čena belog luka
 • po želji: seckani peršun, mirođija, vlašac itd.
Directions
 • Step 1 Oguliti iseći tikvice uzduž na parčad debljine 1/2 cm. Posoliti ih i ostaviti u đevđiru na sat vremena minimum da se ocede.
 • Step 2 Napraviti poh masu od 2 jaja i 1 male šoljice vode (100ml). Svako parče obrisati malo ubrusom, uvaljati u brašno, pa u poh masu i pržiti sa obe strane na zagrejanoj masnoći dok ne postane zlatno smeđe. Ispohovane tikvice slagati na ubruse da upiju višak masnoće.
 • Step 3 Kiselo mleko izmešati sa izgnječenim belim lukom.
 • Step 4 Na dno kalupa staviti red pohovanih tikvica, pa premazati kiselim mlekom. Ponavljati postupak i završiti sa slojem kiselog mleka.
 • Step 5 Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći. Pre služenja posuti seckanim peršunom ili mirođijom i slično.


4 thoughts on “Musaka od tikvica i kiselog mleka”

 • Draga Tanja, ovo mora da se proba!Ja sam nešto slično pravila, grilovane tikvice, pavlaka i beli luk, ali verujem da je sa pohovanim tikvicama jedan viši nivo ukusa!

  • Bogami, verujem da je i to sa grilovanim tikvicama vrhunski, moraću da probam! Mnogo je dobro kada dospe to letnje voće, onda se ručak sam od sebe sprema 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s