Kolumbijski mus od kafe / Coffee mousse

(please scroll down for recipe in English)
Na šta pomislite kada se pomenu Honduras i Kolumbija? Meni je to nešto daleko, egzotično, nešto što verovatno nikada neću posetiti (mada, nikad ne reci nikad, sto puta me je život u to uverio). Prva je zemlja u srednjoj Americi, druga u Južnoj, ali i dalje previše daleko i nikako na usput ili na raskršću puteva.
Od pre negde su mi Honduras i Kolumbija daleko bliže, postale su reči koje mi izazivaju sasvim druge reakcije. Naime, nedavno je lansirana premium vrsta kafe, sa jedinstvenim geografskim poreklom – pogađate, upravo ove dve zemlje su u pitanju. Domaće (takozvane turske) kafe su uobičajeno mešavine više vrsta kafa, a Honduras i Colombia se prave od 100% arabike. 
Ovde možete da pročitate koje su karakteristike svake od njih, priča je veoma zanimljiva, a ja ću o nečemu drugom. Naime, čim sam na društvenim mrežama primetila novitet, naravno da se nisam svrtela dok nisam nabavila, jer mi je arabika omiljena vrsta kafe, a i nešto mi se dopalo pakovanje (pored moje omiljene bež boje, ni sama nisam sigurna šta me je tako privuklo). Nisam čak obratila pažnju da se ove dve vrste razlikuju i po jačini, a jasno je naznačeno na pakovanju. Pošto volim jaču aromu, a u međuvremenu sam probala obe, pala je čvrsta odluka da ubuduće koristim Honduras. Naravno, oni koji vole nešto umereniju jačinu – Colombia sa crvenom značkicom je pravi izbor za njih. 
Mala digresija: kod nas u firmi ko prvi dođe, kuva kafu za sve. Nekako ispadne da sam ja dežurni štreber, pa onda pristavim lonče, izvučem svačiju omiljenu šolju i navalim. Kada je pena u pitanju, uopšte nemam stav prema tome: mogu da pijem kafu koja izgleda potpuno kao tzv. filteruša, da bude sasvim klot. 
Dvoje mojih kolega, Peđa i Sandra, insistiraju na bogatoj peni, pa ko god je kuvao kafu za njih, zna koje su muke kod nekih kafa napraviti kafu sa bogatim “kajmakom”. Šta god radili, koliko god kafe stavili, pena traje par sekundi i nestane, a onda morate da gledate nevesela lica koja se mršte na šoljicu sa nedovoljno penastim vrhom. Kod kafe o kojoj danas pričamo – nema zime. Pena je obilna, miris se širi iz kuhinje, a ukus savršen.
Ipak, ushićenje novom vrstom kafe se nije zadržalo na ispijanju vrelog napitka, već sam se odlučila i da napravim i slatkiš od nje. Izbor je pao na kolumbijski mus. Zašto kolumbijski? Zato što mi je kao inspiracija poslužio nekakav kolumbijski recept, a i napravila sam ga upravo od Colombia kafe. I znate šta? Božanstven je! Ima ukus penaste bele kafe, koja je pri dnu više pudingasta, kondenzovano mleko daje poseban, fini šmek, a slatkoća je taman kako treba – ni uzmi ni dodaj (ovo vam kaže neko ko pije skroz gorku kafu i ko oseti i najmanje zrno šećera koje greškom dospe u džezvu). 
Dakle, slatkiš za poželeti, a još nisam ni prišla kraju hvaljenja. Jesam li rekla da se sprema za tili čas (ako izuzmemo hlađenje)? I da jedino treba da se kratko zagreje želatin, a da je sve drugo samo mućenje i spajanje? Sve ovo ga svrstava u obavezni repertoar kako za vrele dane, tako i za kišne, jesenje večeri ili zimska podneva. Šoljica omiljene kafe i slatkiš sa aromom napitka su rešenje za sve. 
Mus od kafe
4 kašičice Doncafe Colombia kafe
1 konzerva (410g) kondenzovanog mleka
1 kesica želatina
250ml slatke pavlake
50g šećera
3 belanca
Napraviti jaču kafu: zakuvati 4 kašičice kafe u 100ml vrijuće vode, pa vratiti par sekundi na ringlu da se podigne pena. Ostaviti skuvanu kafu sa strane da se slegne talog.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice.
Skuvanu i prohlađenu kafu procediti kroz gustu cediljku, pa izmešati sa kondenzovanim mlekom. Dodati pripremljeni želatin i sve dobro izmešati. 
Umutiti slatku pavlaku, pa dodati smesi sa kafom.
Belanca umutiti u čvrst sneg, pa iz dva puta dodati u prethodnu smesu, lagano mešajući, da se dobije homogena smesa. 
Pripremljeni mus sipati u činije, pa ostaviti u frižider na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći. Služiti hladno.
Napomena: kondenzovano mleko se može napraviti i prema ovom receptu.
Coffee mousse

3 tablespoon instant coffee
1 can (410g) condensed milk
1 sachet of gelatin (10g)
250ml heavy cream
50g of sugar
3 egg whites

Dissolve coffee in 50ml of boiling water. Leave it to cool down slightly.
Prepare the gelatin according to the instructions on the package.
Combine prepared coffee with condensed milk, add prepared gelatin and mix well.
Mix heavy cream, then add a mixture of coffee.
Mix egg whites until firm and then add it to the previous mixture twice, stirring gently to obtain a homogeneous mixture.
Pour the prepared mixture in bowls and leave it in the fridge for at least 6 hours, preferably overnight. Serve cold.


3 thoughts on “Kolumbijski mus od kafe / Coffee mousse”

    • Hvala, imenjakinjo!
      Generalno, bilo bi bolje da je zaslađeno, prosto mi ima lepši ukus. Ja sam igrom slučaja imala nezaslađeno u ostavi (ili bar mislim da je takvo, jer sam probala i nije neki očaravajući ukus bio u pitanju da se konzumira sam – to je onaj obični, kupljen u Maxi-u), pa sam njega upotrebila. Dobra stvar je što se mus može probati pre hlađenja i eventualno malo dosladiti.

  • Ja u kuci trenutno imam nezasladjeno i zelim da ga se resim:-) Nisam primetila kond. mleko u Maxi-ju, nisam znala ni da ga tamo ima. Ovo je kupljeno u Veru. Drugi put cu malo bolje gledati. Hvala za odgovor, srce si! Pozdrav:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s