Kolač sa šljivama / Plum cake

(please scroll down for recipe in English) 
Letnje raspuste sam većim delom provodila na selu, tamo negde između Save i Potkozarja. Na par metara od kuće postojao je šljivik od kada sam znala za sebe, a posadio ga je moj pradeda i širio se na zamašnom delu poseda, a tik uz mesto gde je bila kuća u kojoj je on bio rođen. Uvek mi je bilo zanimljivo da u nekakvom šipražju potražim maleno uzvišenje i par kamenova na okupu, koji su označavali nekadašnje kućište.

Verovatno baš zato što su šljive bile svuda oko mene, nikada ih nisam ozbiljno shvatala kao voće, već su mi one uvek više bile nešto kao repromaterijal. Od njih se većinom pravila rakija, tek nešto malo džem i toliko o tome. Još kao dete, prođem ispod šljive, dohvatim najbližu granu, uzmem nekoliko plodova, protrljam ih o šorc (kakvo crno pranje, od čega da ih perem) i pojedem. I toliko od mene za tu sezonu. A kada dođe vreme da se skupljaju…. Mrzim i sebe i rakiju koju ne pijem, jer em što pucaju leđa čak i u predpubertetskom periodu od savijenog položaja, em što me strnjika bode po prstima. Još ako nešto šušne u niskoj travi – ja sam već na drvetu i sa sigurne visine osmatram kada će životna opasnost u vidu neke skakutave ptičice da prođe. Pa onda prođe vrenje voća i dođe pečenje rakije: deda je imao kotao, celu tu skalameriju sam potpuno bila savladala u meri da verujem da bih i danas mogla sama da ga postavim i opslužim. A koliko sam samo kofa vode donela sa bunara za onaj kazan kroz koji spiralno prolazi cev i gde se obavlja fizička reakcija prelaska pare u tečnost… ma ne znam im broja. Da sam makar neki rakijaš, nego kao i obično – teoretičar…. A šljive su zaista bile samo repromaterijal.
Da budem iskrena, ja šljivu nikada nisam kupila do unazad 6-7 godina. Isprva nije ni bilo potrebe – šljive su bile svuda oko nas, bilo bi bezmalo nemoralno da dođemo u Beograd i zaletimo se na pijacu da kupimo kilo baš ovog voća, potom sam se nekako bila i sasvim odvikla da ih jedem samostalno, već sam isključivo gurala po knedlama i džemovima. I jako je dugo trajalo moje negiranje njih kao voća za jelo, dok mi jednom nisu privukle pažnju lepe i pravilne, te sam napravila potpuno za to vreme iracionalan potez – zaletela sam se na tezgu i kupila kilogram šljiva, došla sam kući, oprala ih, stavila u činiju i jela. Hej, jela šljive iz činije, a ne direktno sa grane – jako čudan osećaj.
Još čudnije je to što ih nikada nisam ni za jedan kolač upotrebila, osim za knedle. I dalje su one u mojoj glavi imale prizvuk običnosti i prihvatanja zdravo za gotovo. Ni sama ne mogu da se načudim, ali ovo je prvi kolač koji sam pravila od šljiva, ako zanemarimo knedle, i to nakon toliko godina domaćičkog, životnog, blogerskog staža. I znate šta? Prvo – ovaj ću kolač još mnogo puta spremati. Drugo – probaću još neke kolače baš sa ovim voćem.
Kolač me je potpuno opčinio: mekana, brioš podloga, voće koje se tokom pečenja pretvorilo u nešto nalik na kvalitetni džem, mirišljavi hrskavi pokrivač. Ono što me je naročito oduševilo je što je mera izuzetno velika: od ne baš mnogo sastojaka, dobija se veliki pleh kolača, naročito je pogodan za neka manje formalna okupljanja, prijateljski roštilj, na primer, kada je neophodan slatkiš za veliki broj ljudi.
Još nešto: meni su šljive odličan izbor, ali sam sigurna da je sjajan i sa breskvama, kajsijama, kruškama, možda čak i sa bobičastim voćem. Probaću, sigurno, za sada evo ovog recepta.
Kolač sa šljivama
Podloga:
350g brašna
1 kašičica suvog kvasca
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
120ml mlakog mleka
90g putera sobne temperature
1 jaje
Voće:
1-1,2kg očišćenih šljiva
2 kašike prezli
2 kašike šećera
1 ravna kašičica cimeta
Posip:
150g brašna
110g putera
100g šećera
1 kašičica cimeta
Za podlogu izmešati brašno, kvasac, šećer, so, pa dodati mleko, puter i jaje i električnim mikserom (nastavci za testo) umesiti glatko testo. Činiju sa testom pokriti i ostaviti 1/2 sata da odmara
U međuvremenu oprati i očistiti šljive, iseći ih na četvrtine, uzduž. Cimet izmešati sa šećerom.
Pleh dimenzija 30x40cm ili sličan pokriti papirom za pečenje.
Naraslo testo izručiti na papir, pa rukama testo pritiskati i razvlačiti dok sasvim ne pokrije dno pleha (možete se pomoći i čašom sa ravnim dnom)
Preko testa ravnomerno posuti prezle.
Preko prezli poslagati šljive, jednu do druge, blago ih utiskajući u testo. Odozgo posuti šećerom izmešanim sa cimetom.
Za posip izmešati brašno, puter, šećer i cimet, te mikserom sa nastavcima za testo, najvećom brzinom mutiti dok se ne formiraju mrvice. Ovim mrvicama posuti šljive.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 35-40 minuta.
Plum cake
 
Crust:
350g of flour
1 teaspoon of dry yeast
3 tablespoons of sugar
1 vanilla sugar
pinch of salt
120ml of lukewarm milk
90 g of butter (room temperature)
1 egg
 
Fruit:
1-1.2kg of pitted plums
2 tablespoons of breadcrumbs
2 tablespoons of sugar
1 teaspoon of cinnamon
 
Streusel:
150g of flour
110g butter
100g of sugar
1 teaspoon of cinnamon
 
Combine flour, yeast, sugar, salt, add milk, butter and egg and mix with electric mixer (dough hooks) to make the smooth dough. Cover the bowl and leave for 1/2 hour to rest.
In the meantime, wash and clean plums, cut them into quarters, along. Combine cinnamon with sugar.
Cover the baking pan dimension 30x40cm or similar with baking paper.
Put the dough over the baking paper, then press and stretch the dough until it completely covers the bottom of the baking pan.
Sprinkle the dough with breadcrumbs.
Arrange the plums all over the dough, one to the other, gently dipping them into the dough. Sprinkle it with sugar combined with cinnamon.
For the streusel, put flour, butter, sugar and cinnamon in a bowl, and mix with electric mixer (dough hook) on maximum speed, until crumbs are formed. Spread streusel over the plums.
Bake in preheated oven at 190 degrees 35-40 minutes.


8 thoughts on “Kolač sa šljivama / Plum cake”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s