Kaneloni / Cannelloni

(please scroll down for recipe in English)
Ja – mlada domaćica i po godinama i po kuhinjskom stažu, taze udata, sa malom bebom. Kuvanje se svodilo na pokušaje i greške, sa skučenim asortimanom jela koje mogu da ponudim i mnoštvom prečica koje znam (gotove kore, gotove smese, slatkiši koji se ne peku, šerpica doneta od mame, itd.) I sa testeninom na sto načina.
Jednom tako, čekam muža da dođe kući i za ručak pravim kanelone, koje sam naučila da spremam sa pakovanja testenine – znate ono kada na kutiji piše nekakvo šturo upustvo, ali u ovom slučaju je bilo veoma funkcionalno. U neko doba zvoni telefon, zove otac Prvog muža, moj bivši svekar. Pita uobičajeno – kako Luka, šta radi, kako sam ja, šta radim. Ja kažem kako kuvam ručak, a on, da razgovor teče, priupita – šta lepo spremam. Kao iz topa, odgovorim – kanelone. A što ti je to? E, sad, kako to da približim starom Crnogorcu, paženom i maženom od strane žene svog života, koji u kuhinju ne ulazi osim ako treba da se neki težak deo nameštaja pomeri? Sa druge strane, on je građevinac, životni vek proveo kontrolišući kojekakve zgrade i njihovu gradnju. Tu ja nađem spasonosno rešenje i objasnim: znate, to su tri četvrt cola cevi od testa, punjene mesom i zalivene sosom! On se tu slatko ismeje, otkud sam se setila col mere za građevinske cevi, ali odmah zaključi – pa to je nešto dobro! (kada je Prvi muž došao kući i ja mu prepričala razgovor, i on se nasmejao, a onda i počeo da sitničari – pa nije ti to tri četvrt cola, već…. – ama, čoveče, ko te pita, nas dvoje smo se razumeli, niko neće držati šubler umesto viljuške da bi me proverio!)
Dakle, da rezimiramo: kaneloni su italijansko jelo i prave se od suve testenine izrađene u obliku cevi. Cevke se pune filom, najčešće od mesa, ali postoje i varijacije na temu, zatim se poslažu u podmazan pleh, preliju se bešamelom, pospu parmezanom ili kačkavaljem (zavisi ko šta ima i ko šta voli) i peku u rerni. Ukus je sličan (možda i isti?) lazanjama, kaneloni se čak mogu praviti od svežih kora za lazanje, tako što se fil umota u njih i slaže u pleh. Dalje, neki zagovaraju tezu da se cevčice pre punjenja kuvaju – ja nikada nisam niti imam ikakvu predstavu kako bih ih punila, kada se skuvaju, omekšaju i slepe. Ovako, one su napunjene blago žitkim filom, prelivene bešamelom, te se i skuvaju u tim rajskim sokovima tokom pečenja. Čak i ako neki ćoškić ostane “nekuvan” – to je samo ćoškić koji daje hrskavost i dodatnu teksturu celoj priči. Testa za kanelone ima u bezmalo svakoj prodavnici, upakovane su u kutije i nalaze se u odeljku sa testeninom. Ako ih do sada niste pravili, savetujem da probate.
 
Punjenje:
3 kašike maslinovog ulja
1 crni luk
350g mlevenog mesa
250ml paradajz soka ili sitno seckanog pelata
so, biber, suvi bosiljak, origano
Bešamel:
1 kašika putera
1 kašika brašna
400ml mleka
so, biber
Još potrebno:
10 kanelona
2 kašike maslinovog ulja za podmazivanje posude za pečenje
rendani kačkavalj ili parmezan
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Kada postane staklast, dodati mleveno meso i pržiti ga dok sasvim ne “pobeli”, tj. postane sa svih strana propržen i rastresit. Potom usuti paradajz sok, promešati i krčkati na umerenoj temperaturi (7. od 9 podeljaka) 10-ak minuta od kada počne da vri. Na kraju dodati so, biber po ukusu, zatim sušeni bosiljak i origano.
Dok se sos za punjenje kuva, spremiti bešamel.
Na srednjoj temperaturi istopiti puter, pa dodati brašno, dobro izmešati i kratko propržiti. Usuti mleko, pa ga kuvati 2-3 minuta od kada provri, kako bi se blago zgusnuo. Posoliti i pobiberiti.
Pleh za pečenje podmazati uljem. Svaku cev od testa napuniti sasvim sosom od mesa, puneći je na način da se sa otvor sa jedne strane drži prstima, a puni se sa druge strane. Punjene cevke poslagati jednu do druge u posudi za pečenje. Preliti ih pripremljenim bešamelom i posuti rendanim kačkavaljem ili parmezanom.
Posudu zatvoriti aluminijumskom folijom i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25 minuta. Skinuti foliju i peći još 10 minuta.
 
Filling:
3 tablespoons olive oil
1 onion
350g minced meat
250ml tomato juice or finely chopped peeled tomatoes
salt, pepper, dried basil, oregano
Bechamel:
1 tablespoon butter
1 tablespoon flour
400ml milk
salt and pepper
 
More needed:
10 cannelloni
2 tablespoons olive oil for greasing the baking pan
grated cheese or parmesan
 
Fry chopped onion on a hot olive oil. When it becomes translucent, add the minced meat and fry it until it becomes “whiten”, ie. fried and loose. Then pour the tomato juice, stir and simmer on medium heat (7th of 9-point) 10 minutes from when it starts to boil. Finally, add salt and pepper to taste, then dried basil and oregano.
While the sauce filling cooks, make bechamel.
Melt butter on medium heat and add the flour, stir and fry briefly. Pour the milk, then cook for 2-3 minutes from when it boils, in order to thicken the sauce. Add salt and pepper.
Grease the baking pan. Fill each cannelloni with meat filling and arrange them side by side in the pan. Pour them over with prepared bechamel and sprinkle with grated cheese or parmesan cheese.
Cover the baking pan with aluminium foil and bake in pre-heated oven at 180 degrees for 25 minutes. Remove foil and bake another 10 minutes.


7 thoughts on “Kaneloni / Cannelloni”

    • Nisam ni ja baš toliko građevinski obrazovana (mada baratam terminima kao što su parapet, špaletne, štukovanje, ali sam to morala, da bih zadivila majstore prilikom renoviranja, pa da me ozbiljno shvate ;-)), nego su verovatno pominjali te cevi u to doba, te mi je bilo sveže. A to su, koliko sam shvatila, one standardne vodovodne, koje se doduše ne vide, jer su u zidu.

  • Koliko si me nasmejala od ranog jutra, samo da znaš! Bravo za poređenje ☺
    Kanelone volim ali izbegavam, jer kao sa svim ukusnim jelima – ne znam za dosta. Ove ne bih odbila, šanse nema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s