Hladni čaj od breskve / Peach ice tea

(please scroll down for recipe in English)
Breskve su oduvek bile u samom vrhu liste mog omiljenog voća. Onda su se, tamo negde osamdesetih, pojavile nektarine, koje sam prvi put susrela na letovanju u Grčkoj i čekala par godina dok se ne odomaće na našim pijacama. “Ćelavim breskvama” je prednost baš to, što su ćelave, za sve one kojima ne prija i ježe se na baršunastu kožicu običnih breskvica. Nakon nekoliko (mnogo nekoliko) sezona opčinjenosti nektarinama, ponovo sam se vratila staroj ljubavi – breskvama. Volim im miris, aromu, sočnost, slatkoću, sve ono što ih izdvaja od ćelavih rođaka i ostalog voća. Kada se pojave prve, negde već krajem juna – ne kupujem ih. Čekam im punu zrelost, onu kada se koštica odvaja od mesa koje se topi u ustima, a potrebna je izuzetna pažnja da sokovi ostanu unutar voćke. 
Uobičajeno imam mnogo planova šta bih mogla da pravim od breskvi. Na kraju se sve svede na to da po principu – samo još ovu, nijedna ili samo jedna dočekaju pravljenje kolača. Jednom sam pravila džem, ali tako što sam kupila punu gajbicu – pa da te vidim da ih pojedeš pre kuvanja!
Žega se ne šali, ne popušta! Rashlađujem se limunadama, limunanama, sokom od zove. Onda sam, tumarajući Pinterestom, pronašla recept za pravi pravcijati Hladni čaj od breskve. Nama je najpoznatiji kao Nestea breskva, a ja stvarno ne znam  nijedan razlog zbog kog ga ne bismo sami napravili. Veoma je lako, priprema je u dve faze: kuvanje sirupa od breskve i kuvanje čaja. Onda se faze spoje u jedno i to se hladi. Izbor čaša, bokala za serviranje i slamčica je verovatno najkrupniji problem. Šalu na stranu, u nastavku sledi recept, a uz dodatak leda, dobićete hladni napitak idealan za vrele dane.
Hladni čaj od breskve

Sirup
1 šolja šećera
1 šolja vode
3 zrele breskve + za serviranje

Čaj
2-3 kašike ili 3-4 filter kesice zelenog čaja
8 šolja vode

Šećer, vodu i breskve isečene na kockice staviti u malu šerpu i staviti da proključa. Varjačom ili nekako drugačije izgnječiti breskve, kako bi pustile aromu. Kada se šećer otopi i voda provri, skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti oko 1/2 sata.

U međuvremenu, staviti vodu za čaj da vri, pa usuti listiće zelenog čaja ili staviti kesice. Procediti nakon 3-4 minuta (ne duže, da ne postane gorko), ostaviti da se hladi.

U prohlađen čaj usuti proceđen sirup i ostaviti u frižider da se dobro ohladi. Servirati sa kockicama leda i komadićima breskvi.

Napomena1: proceđene izgnječene breskve iz sirupa se mogu pojesti same, kao kompot, ili pomešati sa jogurtom, kako bi se dobio voćni jogurt.
Napomena 2: sirup i čaj se mogu zasebno hladiti, pa se hladni čaj pravi dosipanjem i doziranjem sirupa u čaj po ukusu.

Peach ice tea

Syrup
1 cup sugar
1 cup water
3 ripe peaches + for serving

Tea
2-3 tablespoon loose leaf green tea or 3-4 tea bags
8 cups water


Combine sugar, water and peaches cut into cubes to put in a small saucepan, bring it to boil. Use a spatula or otherwise mashed peaches, to leave the flavor. When the sugar disolves and the water boils, remove from stove-top, cover and leave for about 1/2 hour.

Meanwhile, put the kettle on to boil, then pour the leaves of green tea or put the tea bags. Strain after 3-4 minutes (no longer, not to become bitter), leave to cool.

Put strained syrup into cold tea and leave in the fridge to cool down. Serve with ice cubes and pieces of peaches.

Note 1: drained mashed peaches can be eaten alone, as compote, or mixed with yogurt, in order to obtain fruit yogurt.
Note 2: Syrup and tea can be separately cooled and served: dosage of the syrup into the tea would be upon the taste.7 thoughts on “Hladni čaj od breskve / Peach ice tea”

  • Obožavam!
    I ja sam dobila ideju kad sam probala Nestea sa breskvom koji mi se mnogo svideo. Pravim ga sa stevijom a postupak mi je isti. Neki put dodam i limun ili pomorandžu.

    • Limun i pomorandža su dobra ideja, dodaje aromu. Vidiš, meni je stevija potpuna nepoznanica, a pre neki dan sam prvi put shvatila da ledeni čaj može i kod kuće da se pravi 🙂

    • ukus stevije nije kao šećer ali prolazi 🙂 Da nemem problem koji imam iskreno rečeno ne bih je upotrebljavala! Najbolja je ona koju sama odgajim.

  • Probala sam sa domaćim ledenim čajem i nešto mi nikako nije bio po ukusu nijedan recept. Ovaj bi mogao da bude pravi jer je sirup i dovoljno sladak i aromatičan.
    Inače, ja baš breskve volim jer su čupave XD ta koža sa zrele breskve mi je omiljeni deo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s