Restovana svinjska džigerica

Nale, nova glavna urednica portala Pošalji recept me je počastvovala svojim pozivom da budem gošća meseca septembra. Pa kako bih mogla da je odbijem? Malo smo se popričale, intervjuisale, malo se predstavljale, a ponešto sam i skuvala. Prvi recept (biće ih još) je Restovana džigerica.
To je recept koji je u mojoj porodici bio neizbežan u novembru, o svinjokolju. Deda i tata rade svoja posla napolju, a baka i mama u niskom startu čekaju da se završi obrada iznutrica, te da još topla džigerica dođe u kuhinju. Onda se sprema Restovana džigerica i iznosi na sto, jer tek se tada doručkuje. Ukusno jelo, a ja, malena, grabim svež hleb i primičem se posudi. Naime, i dan danas imam naviku da moram da hlebom počistim tanjir, a naročito volim da “umačem”, tj. da parčad hleba močkam u sos od jela. Moj sin tvrdi da nikada nikog nije video da tako jede (on to nikako ne voli), a moj tata je uvek govorio – šta mi slutiš na bedu i nesreću, sipaj u tanjir i jedi k’o čovek. Ne razumeju oni: jelo nije jelo, dok se ne izmočka. E, sad, zamislite mene na nekakvim poslovnim večerama, kako pravih leđa, sva na note, uzimam parče hleba, natičem na viljušku (etikecija mi, jelte, ne dozvoljava da to uradim rukom) i diskretno pomažem po tanjiru. Tek tada smatram da sam jela, pa mi dijetalisanje i ukidanje hleba dođu kao kazna.
Odosmo od teme: dakle, spremite dobar hleb, džigu i luk; ukusno, jeftino i jednostavno jelo će biti za čas spremno, a pravi gurmani će omastiti brke i u jako ukusnom sosu. Možete uzeti običan ili ljubičasti crni luk – meni se čak čini da je ovaj prvi daleko bolji. Neka se lepo uprži i “svene”, želećete da ga jedete samog.
Recept i uputstvo se nalaze na portalu, te kliknite na link i javite mi kako vam se dopalo.


2 thoughts on “Restovana svinjska džigerica”

  • Tanjčice, hvala ti za divno druženje i ovaj domaćinski recept sa mirisom davnih vremena i neka lepa sećanja. Mila moja, sjajna si kao i uvek! Zahvaljujem ti što si našla volje i vremena da kuvaš sa nama 😉 Love you.

  • Jelo koje polako pada u zaborav a mnogi imamo ista sećanja kao i ti. Ja sam čekala mozak i to mi je bio doručak dok ne stigne prženo meso; samo meso, voda i masnoća, i to se krčka dok se sve ne raskuva. NIšta ukusnije i ništa lepše od svinjokolja u Banatu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s