Džem od slanine / Bacon jam

(please scroll down for recipe in English)

Šta je snaga? Mera izvršenog rada u jedinici vremena? Sposobnost da se podigne ogromna težina iz benča? Ili ona da se povuče kamion privezan za lanac? Ili neki drugi način koji bi pokazao fizičku snagu mišića? 

Za mene je snaga pre svega ona mentalna: moć da se prevaziđe svakodnevni stres, da se pobedi svaka eventualna nedaća i nađe način da se novom danu uvek ponovo radujemo. To je onaj fini balans koji zadržimo u glavi, kada imamo utisak da ništa više nije u ravnoteži. Kada znamo da cenimo svaki trenutak lepog dana, a kada to nije – moć da se setimo da se duga javlja nakon teških kiša. 
Svako ima neki svoj odbrambeni mehanizam, neki trik i više ili manje tajni način na koji rešava dan po dan. Ono što ne može da ne uspe je dobar doručak i šoljica tople, mirisne kafe. I novi dan može da krene.

Doncafe Strong kafa je dobra, stara, poznata, a ima samo novo pakovanje. Kao stvorena je za jutro: mešavina arabika joj daje aromu, dok kafa sorte robusta i poseban način prženja joj daju karakterističnu jačinu. A tek što je slogan na pakovanju! Moja jutarnja snaga. Može li lepše? To i detalji u meni dragoj žad boji čine da je odmah primetim na policama.

Šta može uspešno da parira Doncafe Strong kafi? Nešto što bi takođe moglo da ponese titulu strong u mnogim pogledima: u ukusu, zasitnosti, ma samoj ideji – džem od slanine. Ovaj takozvani džem, a zapravo pašteta karakterističnog ukusa, se pravi od pržene slanine, koja se posle karamelizuje uz dodatak luka i začina. Skroz lud ukus, sastojci, a biće i reakcije kada nekoga njime poslužite. Naravno, uz obaveznu Doncafe Strong, za jutarnju i svaku drugu snagu.Džem od slanine

oko 400g slanine
1 mala glavica crnog luka
4 čena belog luka
60g žutog šećera
100ml kafe Doncafe Strong
90g meda
1 kašika balzamiko sirćeta
1 kašika senfa
Skuvati kafu i ostaviti da se slegne talog.
Slaninu iseći na tanke režnjeve, pa je ispeći u gril-tiganju ili u rerni. Izvaditi je i staviti da se dobro ocedi, a sačuvati 2-3 kašike masnoće koju je pustila.
Na 2-3 kašike masnoće od slanine ispržiti sitno iseckani crni i beli luk, pa kada malo uvene, dodati slaninu (može da se iseče na sitniju parčad). Potom dodati šećer i pržiti kratko, uz stalno mešanje, onda usuti proceđenu Doncafe Strong kafu, med, balzamiko i senf i na srednjoj temperaturi dinstati dok se ne dobije gustina džema (20-30 minuta). Gotov džem po želji usitniti štapnim mikserom, usuti u teglicu i čuvati u frižideru.

Bacon jam
(print this recipe)


about 400g of bacon
1 small onion
4 garlic cloves
60g of yellow sugar
100ml Doncafe Strong coffee
90g of honey
1 tsp balsamic vinegar
1 tablespoon of mustard


Cook the coffee and let it settle.
Cut the bacon into thin strips and bake it in grill or in the oven. Take it out and put it on the kitchen towel; preserve 2-3 tablespoons of fat it has left.
On 2-3 tablespoons of fat from the bacon, fry the finely chopped onion and garlic, and when it is slightly dried, add bacon (it can be cut on a small piece). Then add sugar and fry briefly, with constant stirring, then add coffee, honey, balsamic vinegar and mustard and dip in medium temperature until the thickness of the jam is reached (20-30 minutes). Upon the taste, cooked jam could be chopped with a stick mixer, dip into a jar and store in the refrigerator.1 thought on “Džem od slanine / Bacon jam”

  • Baš mislim da jutarnji nes zamenim crnom kafom a ti si tako dobro ispromovisala strong da ću početi sa njom 🙂
    Što se tiče eliminacije stresa, moje je iskustvo da ipak treba povremeno kontrolisati endokrini sistem i tako eliminisati mogućnost da stres nije jedini uzrok događanja u našem organizmu. Ova žljezda pravi mnogo haosa kojih nismo svesni. Izvini ako sam te udavila!
    Džemić ću svakako probati i poslužiti na švedskom stolu za moj 70. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s