Ćureći bataci na mlincima

Za mene je ćuretina sa mlincima bila samo jedna – ona sa pavlakom i pravljena od belog mesa. I to sam prilično kasno probala prvi put – na nekoj poslovnoj večeri, a da pre toga nisam ni bila čula nikada za mlince, niti ih jela. Onda je nastupio period kada sam jako dugo naručivala upravo ovo jelo kada god odem u neki restoran i spazim ga na jelovnik karti. To je bilo u nekim mojim kasnim dvadesetim, nisam ni slutila da može da se napravi kod kuće – doduše, i moji kulinarski dosezi su bili prilično niski.

Kada sam se nakanila da ipak probam napraviti mlince sa ćuretinom kod kuće i pripremiti za blog, onda sam ih napravila od nule – i domaće mlince. Ipak, s obzirom na ponudu u supermarketima (Lidl-ovi su odlični) mislim da se postupak uveliko može skratiti. Ipak, ukoliko ovo čitate van granica naše zemlje i dometa domaće maloprodajne ponude – ovde imate recept za mlince.

Upravo tada nekako, u vreme kada sam objavila taj recept sa pavlakom, prvo mi se javila moja drugarica Nataša da prokomentariše kako je kod svoje komšinice za katolički Božić uvek jela ćurku i mlince “ali one bez pavlake, samo umešane u moču od pečenja”. Ne znam šta sam joj rekla, ali sam u sebi pomislila – ma daj, nema mlinaca bez onih sa pavlakom. Da ne pominjem što već godinama ponavljam da od ćuretine jedem samo belo meso, jer sam jednom spremala batak i tekstura mesa je bila slična opanku – tvrdo, suvo, ma muka živa.

Ubrzo zatim, moja sada već bivša koleginica Gagićka, koja je odrasla u Vukovaru, presretne me u firmi i počne da hvali na sav glas upravo te mlince – bez pavlake, da priča u superlativima, pripisujući im nekakve prideve koji ukazuju na sočnost, ukusnost i sve u tom pravcu. Po onoj – kad ti dvoje kažu da si pijan, lezi pa se valjaj – morala sam da obratim pažnju na te drugačije mlince, koji su mi se isprva učinili kao vrhunski jeres i odsustvo očekivanih aroma. O, kakva je to zabluda bila! Jedan krug Lidl akcije gde su se prodavali ćureći bataci me je ponukao da skratim postupak od prve ideje do realizacije na blogu. Ne mogu vam opisati to zadovoljstvo već nakon prvog zalogaja – to je onaj trenutak kada sam zaboravila na mlince u pavlaci, kao da nikada nisu ni postojali. Prvo – sočnost mesa je neuporediva sa bilo čim sličnim. Ali mlinci – upili su sokove od pečenja, upili i onaj doping putera, pa kad se sve to izmešalo sa rustičnim šmekom ove testenine – ma jelo dostojno kraljeva! Da ne bude da sam subjektivna pokazao je prazan tanjir iza Luke. Na moje – Luče, valja li? Dobila sam jedno šturo – savršeno! koje je, imajući u vidu od koga dolazi – ilustrativnije od bilo čega sa više slogova i reči.

Ovo se jelo može praviti i od pilećih bataka ili mlinci mogu biti prilog uz bilo koje pečenje. Puter izdiže ovaj sos na sasvim drugi nivo, pa ga ne bi trebalo izostaviti. A znate li koji mu je najveći kvalitet? Vrlo malo manuelnog rada, rerna odradi najveći deo posla – nepobitan argument više da probate ovo koliko već za neki od sledećih ručkova. Ili večera.

Ćureći bataci na mlincima

29.01.2023.

By:

Ingredients
  • 2 ćureća bataka
  • so, biber
  • 100ml supe (može od kocke)
  • 50g putera
  • 250g mlinaca
  • supa za blanširanje (može od kocke)
Directions
  • Step 1 Oprati ćureće batake, pa ih posoliti i pobiberiti. Staviti ih u pekač, uliti 100ml supe i staviti preko mesa kockice putera. Prekriti aluminijumskom folijom ili poklopiti (ako posuda ima poklopac), pa peći sat i po vremena u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nakon isteka tog vremena, skinuti foliju ili poklopac i peći još desetak minuta, kako bi meso dobilo boju. Ispečeno meso skloniti na tanjir i poklopiti.
  • Step 2 U međuvremenu staviti supu da se greje (ili razmutiti kocku od supe u vodi), pa kada provri ubaciti mlince izlomljene na sitne komade (veličine 3-4cm) Nakon 30-ak sekundi vaditi mlince rešetkastom kašikom i ubaciti u pekač u kome se peklo meso. Uz pomoć dve viljuške umešati testo u masnoću i sokove od pečenja, pa vratiti u rernu na 10-15 minuta, da se zapeče. Pred kraj se može staviti meso odozgo, tek da se zagreje.
  • Step 3 Služiti toplo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s