Čokoladni liker

Već sam više puta isticala da je meni alkohol negde pod razno. Pivo da, vino isto tako, neko piće sa kišobrančićima, ali suštinski ne uživam ni u jednom od navedenog posebno. Čak i onih par čašica rakije koje sam popila u životu sasuvši ih jednim pokretom iz zgloba – pa i Luka mi je rekao vrteći glavom “žali Bože tog alkohola koje si stukla niz grlo”. Za razliku od drugih kojima je alkohol potreban za hrabrost, sigurnost, opuštanje, utehu i ko zna koji još izgovor – ja sve to imam i bez njega. Da budem iskrena, dobro društvo i dobra muzika su mi dovoljni da se u kafanama penjem po stolovima ako treba, a alkohol bi mi samo u tome smetao. To je urnebesno, s obzirom na moju visinu plus štikle, sad zamislite alkohol u toj jednačini – jesam fizički jaka i mogu da podnesem alkohol ako treba, ali je nestabilnost više nego nepotrebna u takvim situacijama.

Likeri jesu alkohol. Likeri, opet, jesu i desert. Slatki, gusti, sa aromom koja mu daje ime, šta tu ima da se ne voli? Istina, mnogo puta sam sretala ljude koji se deklarišu da ne bi probali slatko piće ni za živu glavu, jer od slatkoće ni ne osete kada ih uhvati: kada osete vrtoglavicu – tada je već bruka uveliko pukla da se neki kabasti muškarac napio od likera. Ne ide.

Likere pripisuju ženama, kažu da je to žensko piće. Pa setite se priča o salonskim žurevima i šeri-brendi, ajer likera i ostalih klasika koje su dame nekada pijuckale. Sada se izgubio taj manir, žene su sve konkretnije i epohama daleko od heklanih rukavica i čipkanih suncobrana. Piju se likeri, ali su više nekako slatkiš. Kod mene uvek ima i liker od višanja i onaj od zelenih oraha, ali su moje dame ili na kiseloj vodi ili na vinu ili pivu. Mirjamovski žurevi su očigledno davno izumrli. Uprkos tome što nije više moda niti neka masovna upotreba likera, kada je na raspolaganju neki dobar domaći – ipak bi većina odlučila da proba makar jednu čašicu. Da na poklon dobiju i celu flašu nekim povodom – e, to je posebna radost!

Ne znam kako je kod vas, ali se svi moji daroprimci obraduju jestivim poklonima. Džemovi, neki delovi zimnice, likeri, sokovi – kada ih upakujem sa platnenim poklopcem, satenskom mašnom, voštanim pečatom….većina mi kaže da nema srca da raspakuje poklon i upotrebi sadržaj. Na to obično zavapim – ma upotrebljavaj to, a ja ću ti praznu teglu zapakovati da imaš za policu! Bez šale, sve su to ljudi koji cene domaće i vole nešto kod kuće pripremljeno. Neko takav u vašem društvu će ceniti i flašu domaćeg likera od čokolade, sigurna sam.

Kada sam poželela da napravim ovaj liker, zaronila sam u internet bespuće i tamo pronašla mnoštvo recepata. Ipak, većina nije, po mom shvatanju, opravdala ime, jer je recept umesto čokolade najčešće podrazumevao praškasti puding sa tom aromom. Malo strpljenja je ipak urodilo plodom i liker sa pravom čokoladom je pred vama, iskoristila sam ovaj recept. Par sastojaka, par postupaka, lepa flaša i poklon je spreman. Može i neka mašnica, ali niko neće mariti čak i ako izostane. Bitan je kvalitetan sadržaj. Ovde je kvalitetan sadržaj definisan kvalitetom čokolade i alkohola: što je bolja čokolada – bolji je i liker.  Za sve svoje “živeli” recepte koristim kvalitetnu šljivovicu – mnogi kažu da je najbolje stavljati lozu. Nijedno kupovno piće ne može se porediti sa proverenom domaćom rakijom, tako da svesno zanemarim sve savete i sipam dobru šljivu, uvek.

Imam već bar dva rođendana za koje će poklon biti čokoladni liker – hoćete li i vi tako nekoga obradovati?

Čokoladni liker

01.08.2020.

By:

Ingredients
  • 1/2l mleka
  • 300g šećera
  • 150g čokolade
  • 2 burbon vanila šećera
  • 150ml rakije ili lozovače ili nekog slično alkohola
Directions
  • Step 1 Mleko staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom da provri i da se šećer otopi.
  • Step 2 Skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se sasvim otopi. Ostaviti da se prohladi.
  • Step 3 Kada se čokoladno mleko prohladi, dodati alkohol, izmešati i procediti kroz gustu cediljku. Ostaviti u nekom bokalu da se liker dobro ohladi.
  • Step 4 Nakon hlađenja, izmešati (formiraće se čokoladni čep na vrhu), pa smestiti u flašu.
  • Step 5 Liker se čuva u frižideru i pre svake upotrebe se dobro promućka. Mora se potrošiti u roku od nedelju-dve, jer ga mleko čini kratkotrajnim proizvodom.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s