Cicvara i presna pogača

Moja prvo sećanje na reč “cicvara” potiče iz bukvara, gde je neka brojalica išla ovako:

“Tandara-mandara

cicvara-popara

na znanje, na znanje

kukavica prodaje kuću i imanje.”

Zašto li sam ja to zapamtila još od pre četrdeset godina – ko zna? Uglavnom, i sada kada se pomene cicvara, ne mogu da se otmem brzanju u sebi – cicvara-popara.

Što je najbolje, godinama sam mislila da je to jedno te isto. Mislim, da je ime i prezime jela cicvara-popara. Ko zna, možda negde i jeste, jer je ovo jedno veoma šaroliko podneblje. Ipak, kasnije sam savladala da je popara jelo od starog hleba, a da je cicvara ono što se jede na Božićno jutro. Da, cicvaru jedem jednom godišnje, ujutru na Božić kada odem kod mame – uz česnicu. Vrlo uporno ignorišem sve one ostale đakonije koja ona iznese za Božićni doručak, razna mesa, sireve, pršute, kobasice. Primaknem šerpicu sa cicvarom, uzmem dobro parče hleba i dok ne očistim tanjir, nema uzmicanja.

Dugo već hoću da napravim cicvaru. Ne da bih je pravila kod kuće – nekako osećam da bih time kvarila tu radost Božićnjeg jutra – već da bih ovo izuzetno starinsko jelo predstavila na ovom mestu. Dugo već zapitkujem mamu da mi da recept i uvek dobijem odgovor – dođi da gledaš. Gore ne može. Tu ima par sekundi manuelnog posla i sve ostalo šerpa i šporet rade sami, uz minimalno angažovanje u vidu – prođi ponekad i promešaj. Gledanje u šerpu dok se to dešava je za neke stvarno zaludne – verujem da takvih ovde nema, a i da ima – postoji mnoštvo drugih načina da se ubije vreme zaludnosti. Prošle godine sam je konačno ubedila da izmeri sve: sastojke, vreme, proces. Zadatak je izveden veoma uspešno, tako da sad imam dobar i proveren recept, a nije da i ona neće imati koristi od toga: danas me je pitala – kako sam ti ono rekla da ide?

 

Pomenuta česnica se u mojoj porodici kolenima unazad pravi kao najobičnija presna pogača. Bez ukrasa, bez bilo kakvih sastojaka koji bi je izdigli iznad puke sirotinjske pogače. Meni je baš takva, prosta i seljačka – najdraža. Kada budem preuzela Božić i sve organizovala u svom domu, upravo će presna pogača biti česnica, bez obzira na sve ostalo posluženo i sve druge mogućnosti.

Izbor česnica u našem podneblju je veliki. Znam da se običaji u vezi sa česnicom razlikuju kao retko koji: od ove presne pogače, preko lepo ukrašene masne pogače ili obične kvasne pogače, sve do vojvođanske česnice – suve pite/baklave. Svako na svoju decu prenosi ono što je od roditelja poneo. Ono što se ne izostavlja je para u hlebu: dobro oprani novčić domaćica sakrije negde u testu i kada se izlomi i podeli hleb, onaj kome zapadne para će cele godine biti dobrostojeći (tako kažu običaji)

Presna pogača može da se pravi i preko godine, kada nemate hleba u kući i potrebno vam je nešto brzo i lako. Ima debelu koru, zdudanu sredinu, ali je beskrajno ukusna! Izbegavam sodu bikarbonu u testu (ni mama ni baka je nisu nikad stavljale u česnici) jer mi smeta njen lužast ukus na jeziku, pa je menjam praškom za pecivo. Ostalo je sve poznato i lako – brašno, mlaka voda, so. Tačka. Pola sata pečenja i imate hleb. I preko godine i van Božića. I cicvaru isto. A meni su nekako baš Božićni….

Cicvara

04.01.2020.

By:

Ingredients
 • 750ml mleka
 • 1 kašičica soli
 • 4 kašike belog kukuruznog brašna
 • 200g kajmaka
Directions
 • Step 1 Staviti mleko i so da provre.
 • Step 2 Kada počne da ključa, dodati belo kukuruzno brašno, kašiku po kašiku, i mešati žicom nakon svake kašike.
 • Step 3 Dodati kajmak, dobro izmešati i ostaviti da kuva na jako tihoj temperaturi (2-3 od 9 podeljaka), uz povremeno mešanje, 40 minuta.
 • Step 4 Služiti toplo.

Presna pogača

04.01.2020.

By:

Ingredients
 • 1/2 kg brašna
 • 1 kašičica praška za pecivo
 • 1 kašičica soli
 • oko 350ml mlake vode
Directions
 • Step 1 Izmešati brašno, prašak za pecivo i so.
 • Step 2 Dodati mlaku vodu, postepeno, sve vreme meseći (može i mikserom, nastavci za testo), dok se ne dobije glatko testo.
 • Step 3 Izručiti u okrugli pleh prečnika 23cm, postavljen papirom za pečenje i poravnati.
 • Step 4 Peći u unapred zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 1/2 sata (ukoliko krene da tamni gornja površina, ovlaš pokriti papirom za pečenje)
 • Step 5 Nakon pečenja, vruća pogača se može uviti u čistu krpu da kora malo omekani.


3 thoughts on “Cicvara i presna pogača”

 • Ја, Косовка девојка, овако правим качамак.. Код нас нема цицваре. Њено величанство сам упознала код мужевљеве бабе, пореклом из Босне. Та се цицвара, поред кајмака, доообро зачини и сиревима и машћу. Кажу да је цицвара добра онда када домаћица може да се огледа у њој 🙂
  Иначе, и код нас на Косову је чесница углавном ова обична, а најлепша, погача.

  • Svaki kraj ima svoju česnicu, a meni je ova draga, jer me podseća na skromna porekla mnogih od nas. O divnom ukusu neću ni da polemišem.
   Što se cicvare tiče, taman sam pomislila da je to zapravo ona pura – kačamak od belog brašna, obogaćena kajmakom, a onda mi mama kaže da se pura sprema na vodi. Sigurno da neki masni sirevi ne bi pokvarili cicvaru (ja ih obožavam), nego se meni dopada pitomi, slatkast ukus kajmaka u ovom jelu, dok bi sir dao jednu oštriju notu. Ipak, ko voli – naravno da ne postoji loše rešenje kada su ovakvi delikatesi u pitanju.
   Da se domaćica ogleda – 😀

 • Upravo kod nas za Božićno jutro obavezna je cicvara i ovakva česnica…
  Najlepša jutra i običaji ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s