Vanila ekstrakt / Vanilla extract

(please scroll down for recipe in English)
U mojoj kuhinji se jako retko koriste ekstrakti, boje i arome. Jedino redovnu prođu imaju ekstrakti vanile, limuna (jer nemam neprskani) i badema, mentu sam samo jednom nabavila, a boju koristim samo kada pravim šargarepice za Tortu/Mafine sa šargarepom. Sve druge prilike – radije bih da mi bude bezbojno/prirodno obojeno i aromatizovano začinima ili prirodnog ukusa, nego da se bavim hemijom gde joj mesto nije.


Ukoliko živite u Srbiji i kao ni ja nemate neki stalni kanal snabdevanja, onda smo u istom sosu, te kuburimo sa nedostatkom ekstrakata. Naime, ponuda u našim radnjama je više nego siromašna, tim pre što ja u retke imam poverenja. Jednom prilikom sam pisala kompaniji DrOetker (ja sam ona koja zove, piše, obraća se, sećate se) sa pitanjem kada misle da lansiraju ekstrakt badema na tržištu Srbije i dobila sam šturi odgovor da nemaju skoro u planu. Čak im ni ponuda pakovanja vanilin šećera i praška za pecivo nije kao na primer u Bosni, tako da smo uskraćeni za receptiće na kesicama – aman, ljudi, uskladite master planove i prodajni asortiman sa okruženjem; ja mojim dobavljačima sednem na kičmu dok god ne dobijem iole vredan proizvod ili liniju za svoje kupce, kako bismo bili u skladu sa komšilukom. Dakle, na policama u redovnoj prodaji imamo vanilu i rum, ni traga od ostalih bočica sa ekstraktima/aromama. 

Nakon što pročitate recept za vanila ekstrakt, shvatićete da je i ova ponuda bespotrebna: vanilu ćete napraviti sami, a rum ćete koristiti direktno iz boce (meni litarska drema već godinama u ostavi, pa aromatizujem prema potrebi). Vanila ekstakt se pravi jako jednostavno, od dva sastojka plus par alatkica koje ima svaka kuhinja i dobićete proizvod po boji i rezultatima isti kao kupovni, a prirodnost je definitivno na strani domaćeg: nema aroma, pojačivača ukusa i veštačkih boja. Nije šala, je l’ da? Koristila sam vodku, bolju marku koju sam uzela kod nas u radnji, štapiće vanile takođe iz domaće ponude. Pored toga, potrebni su vam nožić, daska, levak, i bočice koje se dobro zatvaraju. I vreme za odležavanje. Nakon toga imate prirodne (više manje, imajući u vidu proizvodnju alkohola) ekstakte vanile, koje možete da koristite u kolačima ili da poklonite nekome. Moja vanila je imala vatreno krštenje u Banini keksićima i odlično se pokazala.


Vanila ekstrakt
(recept za štampu)


Štapići vanile
Vodka

Mini teglice (100ml)  ili flašice koje se dobro zatvaraju
Svaki štapić vanile preseći uzduž na pola, pa svaku polovinu poprečno na pola. U svaku teglicu ili flašicu staviti po dva parčeta vanila štapića (po pola, praktično) i usuti vodku do vrha. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu 6-8 nedelja. Nakon toga koristiti na uobičajeni način.
Vanilla extract

Vanilla sticks
vodka
Mini jars (100ml) or bottles which could be tightly closed 

Cut each vanilla stick in half lengthwise, then cut each half crosswise. Put two pieces of vanilla stick in each jar or bottle, then pour the vodka up to the top. Close tightly and leave in a dark place for 6-8 weeks. After that, use in the usual way.


4 thoughts on “Vanila ekstrakt / Vanilla extract”

  • Pozdravljam tvoju inventivnost.Nekad iz moranja i bez drugog izbora napravimo nešto sami pa shvatimo da je ustvari lako i ustvari kvalitetom i ukusom mnogo bolje od kupovnog.

  • Da li moze umesto votke domaca rakija? I koja bi bila najbolja(imam veci izbor ali ne bih one prvoklasne(kruska i dunja) vise mislim na jabuku i lozu)? 🙂 pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s