Domaće prezle / Homemade bread crumbs

(please scroll down for recipe in English) 
U našoj porodici su baka i deda bili zaduženi za pravljenje prezli. Moram reći da sam, kada sam prvi put obratila pažnju na novu isporuku bila nemalo iznenađena da se to može napraviti kod kuće. Valjda sam površno i lakomisleno smatrala da prezle isključivo rastu na rafu prodavnice. 

Deda i baka su, srećice, pravili ovaj nus-proizod starog hleba vrlo posvećeno i sve zajedno: hleb su pekli u rerni šporeta na drva dok se nešto drugo kuva na plotni, onda su ga hladili, pa na sred dvorišta usitnjavali na mašini za mlevenje mesa. Potom su radili nešto karakteristično za tu generaciju i jednu posle nje: prosejavali su prezlu kroz krupno sito, kako bi sve čestice bile više-manje jednake veličine i sitne kao kupovne.
Sada sam ja preuzela ulogu prezlotvorca i mnogo volim to da radim. Za razliku od mojih starih, prezlu pravim unekoliko drugačije: pečem hleb sa namerom ili ga stavim u rernu dok se hladi od nekog drugog pečenja. Ohlađen hleb meljem u multipraktiku – za par sekundi bzz-bzz imam prezlu, za koju znam kako sam napravila, od čega i na željenoj finoći čestica. 
Naime, ja volim nešto rustičniju varijantu, gde ima i malo krupnijih komada od uobičajenih, što mi Bečkim šniclama, na primer, daje dodatnu notu hrskavosti. Dalje, domaće prezle su oštrije teksture od kupovnih, koje mi često deluju kao meko brašno. I što je najbitnije, na ovaj način se može se iskoristiti stari hleb do poslednjeg komadića: čak i ako nemate nameru ili vremena odmah da spremate prezlu, isecite hleb na parčad i ostavite da se lagano suši na sobnoj temperaturi; kada uključite rernu, samo ga dopecite i prezla je gotova.
Domaće prezle
Hleb (najbolje stari)
Pleh za pečenje
Papir za pečenje (opciono)
Hleb iseći na parčad debljine 1cm otprilike. Poređati ih položene u pleh od rerne (koji se po želji može postaviti papirom za pečenje).
Pleh sa hlebom staviti u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 10-15 minuta (u zavisnosti od debljine parčadi). Nakon toga, parčad okrenuti na drugu stranu i peći još 5 minuta. Hleb izvaditi iz rerne i ohladiti.
Ohlađen hleb samleti u multipraktiku ili na mašini na mlevenje mesa ili nekako drugačije, na željenu finoću čestica.
Gotovu prezlu držati u zatvorenoj posudi i koristiti uobičajeno.
Homemade bread crumbs

Bread (preferably stale)
Baking tray
Baking paper (optional)

Cut bread into 1cm thick slices. Arrange them laid onto the baking pan(which can optionally be covered with baking paper).
Put baking pan in a pre-heated oven to 200 degrees and bake for 10-15 minutes (depending on thickness of slices). After that, turn the slices over and bake for another 5 minutes. Remove bread slice from the oven and cool.
Grind chilled bread in a food processor or meat grinder machine to the desired particle fineness.
Keep bread crumbs in a closed container and use normally.


2 thoughts on “Domaće prezle / Homemade bread crumbs”

  • Mrzim kupovne iz dna duše! Crne i kao brašno što ti kažeš, domaće su nezamenljive! Kad nemam vremena ili starog hleba kupim u pekari, baš su kao domaće.

  • I ja radim svoje prezle, ali ne ovako profinjeno. NNaime, kako uopće ne jedemo kruh (igrom slučaja), obično kupim veliko pakovanje hamburger peciva po nekoj bagatelnoj cijeni. Pa stavim u platnenu vrećicu u špajzu da se suše, a onda ih jednostavno narežem i meljem u multipraktiku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s