Džem od kajsija / Apricot jam

(please scroll down for recipe in English)

Džem od kajsija će zauvek imati posebno mesto u mojoj glavi i srcu. Nije mi najomiljeniji (šljiva iz rerne je ipak neprikosnovena), ali je prvi koji sam pravila i zauvek ga zapamtila. Naime, kako sam već bila pričala, negde 2012. u ovo doba, bakina kajsija rodila kao luda. Na svakoj grani se plodovi kao ribizle načičkali. Ja sam dobila nekih dvadesetak kilograma voća, nakon nesigurne, mucave opaske – pa, možda bih i ja mogla malo džema da skuvam… E, sad. To je bila godina kada nam celo leto lift nije radio, a ja sam na šestom spratu, plus se kreće sa -1 nivoa. Znači, trebalo je na sedmi nivo uzneti svih dvadeset kilograma. Nakon toga sam bila zaslužila ozbiljnu reanimaciju, a onda lakim skokom do radnje, a uznesem i kilograme i kilograme šećera za džem. Opet peške, opet ja. Možete da zamislite koliko me ceo komšiluk sa strahopoštovanjem gleda – evo je Tanja, kreči po hodnicima, tegli pločice, drži bušilicu, nosi teško uza stepenice. Katica Radovanova, ništa drugo. 
Na svako njihovo – treba li pomoć, ja odgovorim sa – neka, hvala, taman sam napravila ravnotežu. Da potkrepim te njihove verovatne misli, u sred renoviranja mi je takođe lift bio van pogona. Znate li koliko su teški lavabo i toalet-šolja? Mnogo. Pa još uz brigu kako ih nosim, da negde ne udarim i slučajno ih polomim, nego sam srećom dovoljno mozga imala u glavi da ih uprtim jedno po jedno. Verovatno imam najduže ruke u svih pet ulaza – porasle od nošenja teškog.
Bakina kajsija nikada više nije tako obilno rodila. Dve godine unazad su se po neka dva stidljiva ploda pojavljivala, ove godine nešto kao više, ali veličine osrednjih jagoda, crvljivi i kvarljivi. Oseti drvo kada gazdarica nije više tu. Ipak, da omiljeni kolači ne ostanu bez sastojka, kajsije sam pazarila na pijaci. One su Bogom dane za pripremu džema, jer nema tu mnogo posla oko čišćenja: dobro pranje, vađenje koštice (koje traje dve sekunde po plodu) i uklanjanje eventualno oštećenih delova. I to je sve. Onda se sve skupa kuva – voće i šećer, sipa u dobro oprane, sterilisane teglice, koje se pažljivo zatvore, potrpaju i ostave. I eto. Onda možete da pravite Žerbo kocke, Saher tortu, BaniniLondon štangle, Medeno srce, Rendanu pitu, da spajate Vanilice, da mažete palačinke ili prelivate američke palačinke. A možete i samo kašiku džema da ubacite u grčki jogurt i napravite nešto između voćnog jogurta i kremaste mlečne poslastice. Samo napravite džem, za početak.
Džem od kajsija
kajsije
oko 400g šećera na svaki kg očišćenih kajsija
Kajsije dobro oprati, ukloniti im koštice i iscepati ih na polovine.
Na svaki kilogram očišćenih kajsija spremiti oko 400g šećera, u zavisnosti od slatkoće (zrelosti) kajsija. 
Kajsije i šećer staviti u veliku šerpu, pa sve skupa staviti na ringlu. Kuvati na umerenoj temperaturi, povremeno mešajući. Kada se džem zgusne (vreme zavisi od sorte i zrelosti voća), staviti malo džema na ohlađeni tanjirić, pa kada se sasvim ohladi, proveriti gustinu. 
Teglice dobro oprati vrelom vodom, pa ih strerilisati (staviti ih u hladnu rernu, pa je uključiti na 100 stepeni i sterilisati ih sat vremena). 

Vreo džem sipati u vrele teglice, zatvarati metalnim poklopcima, pa sve teglice uviti u neko ćebence, kao bi se džem polako hladio i prirodno konzervisao.

Apricot jam
(print this recipe)


Apricots
About 400g of sugar per kg of pitted apricots


Wash apricots well, remove the seeds and cut them into half.
Prepare about 400g of sugar per each kilogram of prepared fruits, depending on sweetness (maturity) of apricost.
Combine apricots and sugar in a large pot and put everything together on the stove. Cook at moderate temperature, stirring occasionally. When the jam thickens (the timing depends of the fruit quality), take a little jam on the cooled plate, and when it cools completely, check the density.
Wash jars thoroughly with hot water, then sterilize (putting in a cold oven, then turning it onto 100 degrees and sterilize them for an hour).
Pour hot jam into boiling jars, close it with metal lids, and then put all the jars in some container and cover with old blanket, to cool the jam down slowly and conserve it naturally.4 thoughts on “Džem od kajsija / Apricot jam”

  • Tanja, gde si nabavila taj levak? Mučim se da tegle spolja ostanu neumrljane ��.

    • U Kiki u Beogradu, dok je postojala. Dobar je, kvalitetan, odlican rostfraj. Ipsk, moze da se poruci i sa Aliexpres-a, verovatno nesto losijeg kvaliteta, ali radi posao.

    • Jako korisna. Pored punjenja tegli sa dzemom, ja ovaj levak koristim kada sredjujem tegle sa zacinima, kad ih dopunjavam i slicno. Samo treba voditi racuna da ne bude mnogo veliki otvor (najuzi deo), kako bi mogle da se pune i najmanje tegle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s