Urnebes / Domestic spread with cheese and roasted paprika – “Urnebes”

(please scroll down for recipe in English)

Jedna od najlepših svadbi, koje se uvek rado setim, je ona kada se ženio rođak mog bivšeg muža, u srcu Srbije, u Arilju, pre trinaestak godina. Jako fini ljudi, ta porodica. Znate ona prava domaćinska, rekorderi u proizvodnji malina u nekoj kategoriji, izuzetno vredni ljudi, čuvarni, skromni. Svadba sa mnoštvom običaja, potpuno drugačija od modernih, gradskih proslava. Najjači utisak i ono zbog čega ću je uvek pamtiti je što su, shodno folkloru tog kraja, tokom celog slavlja svirali isključivo trubači, i to, ako me sećanje ne vara, izuzetno cenjeni orkestar Dejana Petrovića. Što ja volim trubače! Srce mi zaigra, žigne me u grudima! Kada god tako nešto izjavim, moja mama odmahne glavom i samo prokomentariše – krv nije voda! Moj tata je, Ercov, jako voleo pleh-muziku, a kako opet mama kaže, što sam starija, sve sam izraženija kopija svoga oca. 
Ipak, koliko god volela trubače i ustajala kao omađijana kada ih čujem, nikada nisam išla u Guču. Nekako sva ta gužva, vašar…ne privlači me, volim trubače, ali izdaleka. Ipak, svi koji su ikada bili tamo su puni hvale za ovu manifestaciju, stranci je pohode i rado joj se vraćaju svakog avgusta. Svi pričaju da je provod nezaboravan, da je druženje izuzetno, da je hrana savršena. E, tu smo! Ceo ovaj uvod je zbog današnjeg recepta, a sve u pravi čas – Sabor je u toku, a najbolje tek predstoji.
Za Guču i uopšte taj deo Srbije, je karakterističan Svadbarski kupus, Prebranac, pečenja – klasična i ispod sača, kupus salata. Moj doprinos virtuelnoj gastro ponudi, Urnebes salata, tj. namaz, je ipak malo vezaniji za nešto južnije krajeve, ali mene izuzetno asocira na domaću kuhinju uopšte, a i prisutan je na menijima restorana u Guči, kao deo predjela.
Dakle, urnebes. Sir, paprike, beli luk, tucana paprika. Maže se na hleb, jede uz roštilj, dodaje zalogajima pečenja, predvodi tanjire sa domaćim predjelima. To je namaz koji bih obavezno napravila ako bi trebalo da ugostim nekog stranca i predstavim mu svu raskoš domaće kuhinje. Ranije sam pravila na razne načine, ali nisam bila zadovoljna. Ovaj je još jedan sa Tanjinog bloga i potpuno sam očarana. Ide u svesku sa dokazanim receptima, a svakako preporučujem da se proba.

Urnebes – originalni recept
(recept za štampu)

300g sjeničkog sira
2-3 crvene paprike
Ljuta tucana paprika
3 čena belog luka
soli po ukusu

Papriku ispeći na roštilju, ostaviti u poklopljenom sudu 1/2 sata, pa je oguliti i očistiti od semenki.
Beli luk protisnuti kroz presu.
U multipraktik staviti sir, očišćenu papriku, beli luk i blendirati do željene teksture. Dodati tucanu papriku – zaljutiti po ukusu. Probati i eventualno dosoliti, vodeći računa da je sir slan.

Domestic spread with cheese and roasted paprika – “Urnebes” – original recipe
(print this recipe)


300g white cheese, Feta type
2-3 red peppers
Chili pepper
3 cloves garlic
salt to taste


Grill the peppers, leave in a closed pot for 1/2 hours, then peel and clean of seeds.
Press the garlic. Put cheese, cleaned peppers and pressed garlic and process to the desired texture. Add chili pepper up to taste. Try and salt eventually, bearing in mind that cheese could be salty enough.
Cool and serve with barbecue, roasted meat, as a spread etc.5 thoughts on “Urnebes / Domestic spread with cheese and roasted paprika – “Urnebes””

  • Ovo je najblize odlicnoj urnebes salati koju sam probala u jednom lokalnom rostilju samo sto mi se cini da je kod njih sir bio pomijesan sa mladim kajmakom. Inace sam citala puno razlicitih recepata i ima i onih u koje ide zumance a sasvim sam sigurna da toga u ovoj urnebes salati nije bilo.

    • Joj, žumance – meni to baš ne paše uz urnebes. Kajmak bih im i oprostila 🙂 Ja sam ranije pravila samo od sira i tucane paprike, ali je paprika dala ono nešto. Može i ajvar umesto paprike, to je Tanja u svom receptu dala, ali ja pravim ajvar sa patlidžanom, pa opet to nije to. Recept je zaista sjajan, veruj mi da nisam časila časa, nego sam ga spremala čim sam ga otkrila U džaku brašna 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s