Posna pašteta od pasulja / Vegan bean pate

(please scroll down for recipe in English)

Šta je kolega? Onaj sa kojim radiš u istoj firmi? Ili onaj koji radi isti posao? Možda onaj iz iste struke? Momčila smatram i zovem kolegom, a zapravo je obrazovani novinar, doktor žurnalistike; kosmopolita, svetski putnik, izuzetno načitan i obavešten, pun priča. Nigde dodirnih tačaka sa mojim poslom, osim što, između ostalog, radi urednički posao u časopisu koji izdaje sestrinska firma sa onom u kojoj ja radim. Interne relacije dostojne južno-američkih serija u najbolje vreme! Da ne zaboravim da ga pohvalim: osnovao je i uređuje portal Snaga bilja, gde mnogo zanimljivih i korisnih informacija možete dobiti o biljkama i njihovoj snazi. Dakle, Momčilo je sve to, pa i mnogo više, a ja ga ipak smatram i zovem dragim kolegom. 
Uz sve gore navedene kvalitete, moj kolega i odlično kuva. Pre negde, na Fejsu se pohvalio odličnim namazom, koji se, kako on reče, sprema za 7,4 minuta. Odmah sam dobila recept, ali je potrajalo dok sam se nakanila i odvojila tih sedam minuta za pripremu. 

Namaz je odličan! Sprema se lako i brzo, postan je, a ukoliko se ne dodaje ulje, čak može da se posluži i u danima posta na vodi (kome je to bitno). Blago orašastog ukusa, pasulj se teško prepoznaje – mnogi verovatno iz tri pogađanja ne bi shvatili da se o njemu radi. Pravi šumadijski humus: svi su ukusi tu, nijedan ne preovladava. Lepo je maziv, a toplo preporučujem da se servira baš uz rotkvice, koje daju dodatnu svežinu i hrskavu teksturu. 
Posna pašteta od pasulja
1 konzerva kuvanog crvenog pasulja (200g ploda)
1 šaka mlevenih oraha
1 čen belog luka
1 kašičica senfa
1/2 kašičice ljute aleve paprike (može i dimljene, ako imate)
maslinovo ulje
so, biber, po ukusu
Izblendirati oceđeni pasulj, mlevene orahe, izgnječeni beli luk, senf, alevu papriku. Dodavati maslinovo ulje, kašiku po kašiku, dok se ne dobije maziva pašteta. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ostaviti da se dobro ohladi, pa služiti kao namaz, uz neko povrće.
Vegan bean pate

1 can of cooked red beans (200g of beans)
1 handful ground walnuts
1 clove garlic
1 teaspoon mustard
1/2 teaspoon hot cayenne pepper (can be smoked one, if you have)
olive oil
salt and pepper, to taste

Process in food processor drained beans, ground nuts, mashed garlic, mustard, cayenne pepper. Add olive oil, spoon by spoon, until pate is spreadable. Add salt and pepper to taste. Allow to cool, then serve as a pate, with some vegetables.


13 thoughts on “Posna pašteta od pasulja / Vegan bean pate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s